De droogte problemen in Nederland vallen relatief gezien nog mee, gezien de extreme omstandigheden. Alles blijft toch redelijk goed functioneren tot nu toe. Alleen we komen langzamerhand wel op het punt dat het straks wel goed misgaat. Niemand weet precies wat er dan gebeurt.
Het tweede grote risico zijn natuurbranden. Deze vallen tot nu toe reuze mee. De verklaring is daarvoor is dat die kenmerkende gortdroge oostenwinden uitblijven. Hadden we nu dezelfde windkracht gehad uit oost, zoals eind februari/begin maart en half maart, dan waren de problemen gigantisch geweest. Dan hadden we echt natuurbranden in Nederland gezien die we nog nooit hebben gehad. De wind is de cruciale factor bij natuurbranden. Maar opvallend bij deze zomer is dat er gewoon nauwelijks wind staat. Ook in de kustgebieden staat nauwelijks wind. Ik kan mij niet heugen dat we een zomer met zo weinig wind hadden.
Ook de komende twee weken staat er weinig wind in de voorspelling dat is dus goed nieuws.
Maar mocht die wind nog wel komen, gaan we nog wat meemaken. Vooral vanaf windkracht 5-6 uit oost of noordoost wordt het gevaarlijk.
Wat mij opvalt dat veel deskundigen zeggen dat dat grote natuurbranden in Nederland niet mogelijk zijn, maar met deze zomer is alles mogelijk lijkt mij zo, mits de wind uit die oosthoek dus daadwerkelijk aantrekt.
Ik ben benieuwd hoe meteorologen aankijken tegen het huidige natuurbrandgevaar mocht er echt een krachtige oostcirculatie op gang komen en wat in hun ogen het worst case scenario is.
Komende dagen wordt het sowieso interessant of het absolute temperatuurrecord er aangaat. Ik denk zelf dat we net op een paar tienden blijven steken, dus het net niet halen.
Landelijke hittegolf nu officieel
Wat een #hitte! De temperatuur is momenteel boven de 30 graden. Daarmee is de landelijke #hittegolf #25e een feit. Vanaf 15 juli is het boven de 25 graden, de afgelopen drie dagen boven de 30 graden. Daarmee duurt de hittegolf al 12 dagen. #hitteplan
— KNMI (@KNMI) 26 juli 2018
Regionale hittegolf van Twenthe
Twenthe loopt op dit moment aan kop qua regionale hittegolven. De hittegolf van Twenthe duurt momenteel al twee weken (sinds 12 juli) en in die periode heeft Twenthe al 6 tropische dagen gehad, dit aantal zal waarschijnlijk vandaag en morgen oplopen tot 8 dagen. | Gewijzigd: 26 juli 2018, 11:51 uur, door Thijs.
he een leeftijds en ex stadsgenoot . Ik had dat jaar een vakantiebaantje op de giro/postbank.en kon die inferno vanaf het dak aanschouwen.
Zo was het om 17:20 uur nog 27,6 graden en 10 minuten later 19,6 graden.
17:00 30,9
17:10 29,3
17:20 27,6
17:30 19,6
17:40 19,7
17:50 19,3
Half nederland natuurlijk "ha lekker"maar zolang de neerslag zo beroerd afwezig blijft is er eigenlijk niks lekkers aan ...
Beter 30 met neerslag dan 20-25 zonder neerslag...
| Gewijzigd: 26 juli 2018, 18:55 uur, door jcroon
Die brand staat nog in mijn geheugen. De oranjekazerne op Schaarsbergen was toen mijn werkplek. Die ging toen bijna de fik in.
Edit: op verzoek van lid reedtimmer even vermelden dat het weerstation Twenthe er al een hele tijd uit ligt (hij denkt echt dat het daar nog warmer is volgens mij )
Ook in België is het actueel nog warm. Warmste plek is momenteel Antwerpen met 36,5 graden. Opvallend als je weet dat het om 11u op dit station nog maar 28 graden was terwijl zowat heel de Benelux toen al boven de 30 graden zat!
| Gewijzigd: 27 juli 2018, 16:37 uur, door Sven
Warmste plek in ons land was gisteren Hechtel-Eksel waar temperatuur opliep tot 38,8 graden
Gisteren is het warmterecord in Ukkel niet gesneuveld, maar in Hechtel-Eksel in Limburg werd wel een recordtemperatuur gemeten. De temperatuur liep er op tot 38,8 graden Celcius. Dat is een evenaring van het warmterecord van 2015, toen gemeten in Luik-Monsin.Pas vandaag hebben de klimatologische stations in ons land hun definitieve meting voor gisteren doorgegeven. Daaruit blijkt dat het gisteren een zeer warme dag was. De hoogste temperatuur werd gemeten in Hechtel-Eksel in Limburg. Dat meldt weerman David Dehenauw op Twitter.
In Oost-Vlaanderen klom het kwik in Bassevelde tot 38,4 graden. In West-Vlaanderen was het het warmste in Wevelgem met 37,9 graden en in Vlaams-Brabant liep de temperatuur op tot 38,5 graden in Kapelle-Op-den-Bosch. "In al deze provincies is het sinds het begin van de metingen niet zo warm geweest", schrijft Dehenauw op Twitter. In West-Malle in Antwerpen was het 37,8 graden.
In Ukkel raakte de temperatuur niet boven de 35,4 graden. Het was er de warmste 27 juli ooit, maar het warmterecord van 1947 kon er niet verbroken worden.
Bron: vrtnws.be
De waarden van de KMI-klimatologische stations zijn binnen (deze rapporteren niet uurlijks maar dagelijks). De warmste plek in België was gisteren Hechtel-Eksel (Limburg) met 38,8 graden, een evenaring van het nationaal record op 2/7/2015 in Luik-Monsin.
— David Dehenauw (@DDehenauw) 28 juli 2018
Hoe dit warme lijstje tot stand is gekomen, lees je op https://t.co/F1o01fGkSF pic.twitter.com/J95ZrsFTdv
— Frank Deboosere (@frankdeboosere) 28 juli 2018
In de laatste uitdraaien van het ECMWF en GFS is een duidelijke bult te zien rond 7-8 augustsus.
Pluim ECMWF: de temperatuur zou weer eens hoog uit kunnen pakken rond 7-8 augustus
En ook in het ensemble van GFS, prikpunt rond De Bilt, is een hittepiek te zien
De bult gaat samen met een tijdelijke opstoot van forse warmte uit het zuiden op hoogte. Een kleine verandering in luchtdruk kan gevolgen hebben op de temperatuur (de spreiding in de pluimen). Maar tot dan: prima zomerweer.
Wordt zeker vervolgd...
De temperatuur op 850 hPa volgens het ECMWF | Gewijzigd: 1 augustus 2018, 11:09 uur, door reedtimmer
Als t maar ook droog blijf op 15 augustus (Na Rescue Vlissingen)
Hoe is het nu qua droogte, is dat uberhaupt iets afgenomen?
Opnieuw extreme hitte?
Wanneer gaat de warmte verdwijnen? Het is inmiddels een van de meeste gestelde vragen die wij bij Weerplaza te horen krijgen. Als we naar de laatste modeluitvoer kijken, kunnen we maar een ding concluderen: voorlopig nog niet.Nieuwe landelijke hittegolf in de maak?
1941 en 2006 waren bijzondere jaren. In elk van deze jaren werden 2 landelijke hittegolven geregistreerd. 2018 kan zich in dit rijtje gaan voegen. De eerste landelijke hittegolf is inmiddels gerealiseerd en de tweede lijkt in de maak. Als de temperatuur donderdag en vrijdag 30 graden bereikt in De Bilt is de tweede hittegolf van 2018 een feit. Momenteel schatten we de kans in op 40 procent met de kanttekening dat de trend in de afgelopen modelruns wel stijgend is geweest.
Wanneer het lukt dan is er wel een opvallend verschil met de jaren 1941 en 2006. Toen zat er steeds tussen de hittegolven ruim een week met minder warm weer. Dit jaar zou het slechts 1 dag betreffen dat de temperatuur onder de 25 graden blijft. Op 28 juli bleef in De Bilt het kwik steken bij 24,2 graden. Door dit dipje zijn we wel het record van langste landelijke hittegolf misgelopen.
Bron afbeelding: Weerplaza
Extreme hitte in Portugal
Terwijl hier in de loop van de week de temperatuur op steeds meer plaatsen ruim boven de 30 graden gaat uitkomen, neemt de hitte in het zuiden van Spanje en Portugal bizarre vormen aan. Meer daarover vindt je >>> Hier <<<
Modelgefluister: Hittebel op weg naar Nederland
De extreem hete lucht die vrijdag en het weekend wordt verwacht in Portugal zal met een zuidelijke stroming richting het noorden trekken. Tijdens die tocht zal de lucht iets afkoelen, maar nog steeds bijzonder warm blijven.
Er zijn in de modellen flink wat oplossingen die deze warme bel op Nederland laten afkomen waardoor het ook hier weer extreem warm kan worden. Volgende week woensdag neemt de kans op meer dan 35 graden weer fors toe. In het zuiden van het land stijgt de kans op 35 graden of hoger weer naar 40 procent. Mocht de warmste lucht daadwerkelijk over het zuiden trekken dan moeten we weer denken aan de afgelopen week toen het donderdag en vrijdag rond 38 graden werd.
Of de soep daadwerkelijk zo heet gegeten gaat worden is nog even de vraag want er is ook een gerede kans dat de bel met warmste lucht Duitsland intrekt. In dat geval moeten wij het doen met temperaturen tussen 27 en 32 graden, waardes waar we inmiddels flink aan gewend zijn.
Verwachting regio zuidoost. Bron afbeelding: Weerplaza
Bron: Weerplaza.nl