Zoals je in de onderstaande pluim kan zien is de eensgezindheid tot en met komende vrijdag groot. Daarna zie je de spreiding enorm toenemen, mogelijks is dit een omslagpunt, maar de oper en control van ECMWF willen er wel niet van weten. Ook nog ver vooruit, maar om toch wat in het oog te houden. Mogelijks komen er daar meer onweerskansen om de hoek loeren.
En met dat laatste zinnetje te typen besef ik dat ik dit al een paar keer heb gezegd de laatste maand... Het kan dus ook gewoon verder warm en droog blijven
1976 was naar wat ik lees nog veel extremer qua warmte, dus het is niet dat we op onbekend terrein zitten. Qua hittegolven al helemaal niet want op zich valt de warmte goed mee hoor, want juli gaan niet de boeken in als de warmste juli ooit, want al bij al zijn de temperaturen (natuurlijk te warm t.o.v. normaal) redelijk mild. Om te illustreren: in Ukkel (het Belgische De Bilt) is dit jaar tot op heden nog niet eens een tropische dag (+30°) behaald!
Ik kijk gewoon naar de gemiddelde temperatuur. Dat de dertigers tot nu toe meevallen, zegt niks. Als het een heleboel dagen tussen de 25-30 graden is, krijg je eveneens een hoog gemiddelde. En ik kijk naar Nederland nu, er kunnen wat verschillen zijn met Belgie.
We weten wat de komende week ons te wachten staat. Dertigers. En het kan bovendien de langste hittegolf ooit worden. Zolang augustus niet totaal instort, gaat 2018 de warmste zomer ooit worden, met een goede kans dat het ook de zonnigste en droogste zomer ooit wordt. Dat is heel bijzonder 4 records die kunnen sneuvelen in een zomer
Maandgemiddelde temperaturen normaal tegen 2018 afgezet:
April 9,2 12,2
Mei 13,1 16,4
Juni 15,6 17,5
Juli 17,9 20,8
Je ziet dat het constant veel te warm is ten opzichte van het gemiddelde en augustus wordt ook zeer waarschijnlijk ook warmer dan gemiddeld.
Dat maakt dit nog bijzonderer dan 1976.
1976 was naar wat ik lees nog veel extremer qua warmte, dus het is niet dat we op onbekend terrein zitten.
Dat is toch onbekend terrein aangezien 3/4 van de leden hier er niet eens waren nog in 1976??
Warmste wat ik me kan herinneren, zonder de statistieken na te gaan is tegen de 36 graden in de zomer van 2003.
Jaja 2003, de zomer waarin we 2 hittegolven kregen, waarvan de 2e bijna 3 weken aanhield.
Ik begin steeds meer te geloven dat dat record misschien geevenaard wordt, of het all-time maximum temperatuur van 38,6C te Warnsveld eraan gaat
valt nog te bezien... Duidelijk is wel dat de zomer 2018 een goede poging zal gaan doen!! | Gewijzigd: 21 juli 2018, 01:51 uur, door Bac00
Ik begin steeds meer te geloven dat dat record misschien geevenaard wordt, of het all-time maximum temperatuur van 38,6C te Warnsveld eraan gaat
valt nog te bezien... Duidelijk is wel dat de zomer 2018 een goede poging zal gaan doen!!
Ik geloof niet direct dat het all time maximum breken er in zit, maar dat is denk ik ook niet zo relevant. Het gaat om het grote plaatje van dag in dag uit droog, zonnig en warm weer. Dat maakt deze situatie extreem uniek.
Dan nog de laatste meerdaagse prognose van het KNMI waarin al wordt gesproken dat augustus te warm gaat verlopen in combinatie met aanhoudende droogte.
Grootschalig gezien is er t/m +360 alleen sprake van een geblokkeerd clusterscenario. Vanaf +120 is er zelfs sprake van slechts 1 cluster waar alle leden toe behoren. Wel maakt het uit waar de positieve drukanomolie zich precies bevindt t.o.v. ons land. Het dichterbij komen van het hoogtelaag en het koufront doet de neerslagkansen iets toenemen, het zal dan gaan om onweersbuien. De warme lucht zal er niet door verdreven worden. Sterker nog, de EC-maandverwachting voorziet t/m 6 augustus een positieve afwijking van 3-6°C en daarna ook nog 1-3°C tot 20 augustus (in combinatie met aanhoudende droogte). De dauwpunten zullen de komende week gaan stijgen naar waardes rond 17°C, aan de kust hoger, in het oosten en zuidoosten lager. Doordat er relatief weinig wind staat zal het aan zee in eerste instantie ook warm worden, maar in de loop van de middag is er kans op wind van zee waardoor het maximum vroeg bereikt wordt. Dit scenario is vrij goed terug te zien in de 2D-kanskaartjes voor de maximumtemperatuur. Het hittegolfgetal van Tijm (som van aaneengesloten dagen met Tx-25>0) kan met name in het zuidoosten oplopen naar een waarde die in de buurt komt van de hittegolven van 2003 (plaats 2) en 2006 (plaats 3). De hitte overdag brengt met zich mee dat ook de nachten volgende week aanzienlijk warmer worden dan ze de afgelopen weken waren. De kansen op Tn>20°C lopen op naar circa 50%. P(Tn>18°C) is volgens het ECEPS ruim 90%, maar omdat onder stralingsomstandigheden de dagelijkse gang onderschat wordt door het EC, zou deze kans ook iets kleiner moeten zijn.
Als extreem weerliefhebber is het genieten van de warmte en droogte (de problemen daar gelaten). | Gewijzigd: 21 juli 2018, 13:51 uur, door reedtimmer
Bron Jan Visser
Kan iemand hier dat be-amen
Bron Jan Visser
Kan iemand hier dat be-amen
Jawel die komen wel regelmatig terug die kansen. Alleen Gfs en de modellen Wrf en Gem o.a zijn hier wat optimistischer over dan een Ecmwf. En wat Jan Visser zelf ook aangeeft de komende dagen zal het 1 en ander wat duidelijker worden logischerwijs. En daar zal ongetwijfeld hier wel over gepost worden in het onweerstopic.
Wanneer het 's zomers overdag flink opwarmt, kan er een zeewind ontstaan. Hoe ontstaat deze zeewind eigenlijk?
De oorzaak van de zeewind ligt bij het verschil in land en zee. De lucht boven het land kan door de vaste grond snel opwarmen, terwijl de lucht boven zee overdag amper opwarmt.
De verwarmde lucht boven het land gaat stijgen, want warme lucht stijgt op. Dit zet een kleine circulatie op gang, waarbij lucht boven land stijgt en er vervolgens lucht vanaf zee instroomt om dit 'luchttekort' aan te vullen. Deze lucht vanaf zee is dus veel koeler, en zodoende koelt het in de kustregio ook flink af.
Zeewind komt vaak alleen voor bij zwakke winden vanaf het land, omdat hardere winden minder snel onderbroken worden.
In de nacht is de warmte van de zon verdwenen en stijgt er dus ook geen lucht meer op boven land, de circulatie valt dan weg, om de volgende dag in de middag weer terug te kunnen komen.
Morgen
Morgen warmt het weer flink op tot zo'n 30 tot 33ºC. Dit veroorzaakt in de middag en avond een zeewindje. Daar waar de zeewind de 'continentale' wind tegenkomt, moet de lucht stijgen en kunnen er morgen enkele stapelwolken ontstaan. Een enkele wolk zou kunnen uitgroeien tot een klein buitje, grootste kans hierop in het zuidwesten en westen. Kans op onweer is klein, want we bevinden ons nog in relatief stabiele en droge lucht.
De zeewind duidelijk zichtbaar op de weerkaart, zeewind breidt zich richting de avond al afzwakkend landinwaarts uit. In de nacht verdwijnt de hele zeewind weer en de volgende dag begint dit hele verhaal weer opnieuw.
Pluim
Over de pluim valt weinig te zeggen, hij blijft langdurig warm, vrijdag beleven we mogelijk de warmste dag van 2018, in het weekend is het weer minder warm. In het weekend zijn er tevens meer wolken en enkele minimale neerslagkansen, verder blijft het droog.
Waar en wanneer dit gaan eindigen? Ik moet het antwoord schuldig blijven...
Ook in België gingen de maxima lokaal (ondanks redelijk wat bewolking) boven de 30 graden. En geloof het of niet, maar dit is de eerste landelijke tropische dag van het jaar in België (temperatuur van +30 graden in Ukkel). Eigenlijk hebben we er hier dit jaar heel lang moeten op wachten
Misschien dat dat morgen weer anders is als ecmwf met nieuwe kaarten komt. Even wachten op de korte termijn modellen om een iet of wat duidelijker beeld krijgen
Kijken we naar de nieuwste neerslagpluim, dan moet ik er geen commentaar bijplaatsen voor de komende periode Alleen rond de maandwisseling zou wat mogelijk kunnen zijn, maar dat moet nog serieus worden bevestigd!
Kijken we naar de nieuwste neerslagpluim, dan moet ik er geen commentaar bijplaatsen voor de komende periode Alleen rond de maandwisseling zou wat mogelijk kunnen zijn, maar dat moet nog serieus worden bevestigd!
- Neerslagpluim
Een zonnige dag verdampt al meer water dan die 4 mm wat de pluim laat zien. Woensdag ook neerslagkansen maar dat is al te ver weg en dus te onzeker.