Via kachelmannwetter deze kaart tegengekomen. Volgens het ECMWF zou augustus een te natte maand moeten gaan worden in Nederland.Citaat van jcroon, vrijdag 13 juli 2018, 11:13 uur Citaat van Stormjager, vrijdag 13 juli 2018, 8:02 uurIn de loop van volgende week een verandering in de vastzittende luchtdrukverdeling van de afgelopen weken. De onophoudelijke noordelijke stroming gaat eruit en een zuidwestelijke stroming met meer buienkansen komt ervoor in de plaats. Een eind van de zomer/droogte zal dit nog wel niet betekenen.
Voor de droogte is niet alleen veel meer water nodig dan voorspeld maar het moet ook verspreid en rustig vallen..., beter een week met 10mm per dag dan 100 op 1 dag...
100 mm op een dag is wel de actie waar veel onweer-online leden op zitten te wachten denk ik..... Het huidig neerslagtekort zit nu al boven de 200 mm, zou voor natuur en landbouw fijn zijn als dit in elk geval gedeeltelijk teniet wordt gedaan door malse regens. Het lijkt al wel herfst op veel plekken.... | Gewijzigd: 13 juli 2018, 12:04 uur, door Stormjager
100 mm op een dag is wel de actie waar veel onweer-online leden op zitten te wachten denk ik..... Het huidig neerslagtekort zit nu al boven de 200 mm, zou voor natuur en landbouw fijn zijn als dit in elk geval gedeeltelijk teniet wordt gedaan door malse regens. Het lijkt al wel herfst op veel plekken.... Voor de Landbouw hoeft het gehele neerslag te kort niet te worden ingelopen, Zolang de bovengrond voldoende vochtig is kunnen de gewassen groeien. Echter door de lange periode van droogte is er deels onherstelbare schade gevormd die de kwaliteit en kwantiteit van de oogst zullen beinvloeden. Hoeveel regen er ook zal vallen, de achterstand qua groei zal niet worden hersteld.
Edit Sven: plaatje uit citaat verwijderd alsook wat ingekort | Gewijzigd: 13 juli 2018, 13:11 uur, door Sven
Eigenlijk geeft de grafiek van het KNMI al aan dat een neerslagtekort in de zomer normaal is.
alleen nu is het wel heel lang droog, meestal valt er wel wat om de zone waarin de gewassen wortelen redelijk vochtig te houden, de bomen halen hun water meestal nog dieper. Overgens zouden de gevlgen van een zomer zonder neerslagtekort voor de landbouw waarschijnlijk ernstiger zijn vanwege verzuipende gewasen en onberijdbare percelen, ergen tusen blauw en groen is meen ik het beste, waar precies hangt ook wel af van de maanden ervoor die niet meegenomen worden.
In de recente pluim van het ECMWF is te zien dat de spreiding tot donderdag redelijk klein is en het zomerse weer onvervalst doorgaat. Daarna neemt de spreiding toe met in het volgende weekeinde opnieuw kans op buien (ook GFS toont dit, maar nog een dikke week vooruit).
Het is zoeken naar lichtpuntjes op lange termijn zoals zoeken naar winterse kaarten in de wintermaanden.
Update 0z run 16 juli
Tja, 24 uur later in de nieuwe 0z runs lijkt het mee te vallen met de verwachte neerslag. De droogte en warmte blijft.
| Gewijzigd: 16 juli 2018, 12:37 uur, door reedtimmer
Zoals gemeld, weinig nieuws, het blijft grotendeels droog (buiten een geïsoleerde (onweers)bui die lokaal kan vallen) en te zacht voor de tijd van het jaar. De hele week zitten de maxima zowat tussen een 25 en 30 graden, in de zuidelijke en oostelijke provincies lokaal soms nog net wat meer.
Hieronder de meeste recente pluim van ECMWF (geldig voor De Bilt):
De laatste runs van de modellen hinten voor een verdere opwarming na het komende weekend waarbij het op grotere schaal tropisch warm zou kunnen worden. Maar dat is nog even koffiedikkijken gezien de grote spreiding in de pluim. Het moet wel gezegd worden dat er iedere dag meer leden in de pluim richting dat scenario gaan.
En in iedere pluim heb je wel eens een lid die last heeft van de warmte en met vreemde waardes komt. Zo zien we al dagen in de pluim 1 of ander lid die bijvoorbeeld komt met 100mm neerslag op 1 dag...(zie bv. post hierboven) Dat de media daar nu zo op hyped omdat er 1 lid met 40 graden komt, tja.... dit moet dik genuanceerd worden aangezien het maar 1 lid is (= 2% kans). Dan kon er evengoed geschreven worden dat we geen 20 graden meer halen in die periode door 2 leden die dit laten zien (=4% kans).
Nuja, toch maar het plaatje even plaatsen
| Gewijzigd: 16 juli 2018, 14:15 uur, door Sven
Maar toch is het heel wat dat er uberhaupt een van de 50 runs boven de 40 graden uitkomt...
Netto grosso gezien wordt het waarschijnlijk wel langere periode 30+, helaas niet gecombineerd wat we vooral in mei zagen;
elke dag goede kans op warmteonweer...
Uiteraard verhoogd dat wel weer de kansen voor bijvoorbeeld een Spanish plume situatie, waarbij een
langere periode van hitte wordt afgesloten met hevige onweders
2018 had 29 dagen onweer...
| Gewijzigd: 18 juli 2018, 19:12 uur, door reedtimmer
Inderdaad, de GFS12 oper is "bloedje heet";
Hot -hotter - hottest ????
Vanmiddag in het binnenland Tmax van 23 tot 27°C. In combinatie met zeer lage dauwpunten van 9 tot 14°C en een rel. luchtvochtigheid van 34 tot 45% zorgt dit voor het gevoel (belevenis) voor heel aangenaam warm zomerweer (droge lucht) Ook in de Alpen was het met Tmax van 30 tot 35 graden en vrij laged DP heerlijk vertoeven. Volgende week gaat dit echter veranderen. Zojuist druppelde de nieuwste GFS operationel run binnen en die gaat voor nog veel warmer of zeg maar gerust bloedje heet zomerweer.
We zein dan aan de zuidflank van een opbouwend hoog boven ZO-Scandinavie met een zuidelijke stroming de aanvoer van nog veel warmere (hete) lucht richting het noorden toe op gang komen!
De Tmax in west Europa / Benelux / Alpen dan oplopend richting de 34 a 37 graden en misschien ook nog wel hoger!! Daarnaast gaan ook de dauwpunten mee omhoog naar waardes tussen die tussen de 16 en 20 graden gaan uikomen. Een dauwpunt temp. van > 15°C (hoge luchtvochtigheid) wordt in onze gematigde streken als onprettig (broeiierig / benauwd) ervaren omdat het zweten wordt bemoelijkt! Zweten dus zowel overdag als tijdens de tropennachten! ????
Voor wat betreft de neerslag zullen we het moeten hebben van lokale warmte onweders (thermische laagjes?). Actieve storingen met neerslag van betekenis blijven op afstand en ook van het hoogtelaagje (Alpen) is vanavond van de GFS kaarten verdwenen. Nederland houdt het muv het NO wrs tot in het volgende weekend gewoon droog!!
Edit Sven: dat is een pluim (verzameling van alle berekeningen) van het Amerikaanse weermodel GFS, alleen is er een probleemje zoals je kant zien
| Gewijzigd: 18 juli 2018, 21:25 uur, door Sven
Morgen wordt het nog wat warmer dan vandaag. Zowel in de onderste atmosfeer (benedenen de 1500m) als ook wat hogerop (boven de 2000m) ook dan weer vrij droge lucht (lage DP) Tussen 1500 en 2100 meter zit echter wat vochtiger lucht (DP en LT dichter bij elkaar / inversie op 2550m), daar kan morgen wat cumulus bewolking gaan ontstaan en "uitsmeren" .
Sounding de Bilt
Het heuse hitte-offensief gaat volgende week pas echt goed van start wanneer een heuse hittegolf" in de steigers wordt gezet welke naar alle wrs. tot het einde van maand gaat aanhouden! Ook augustus gaat tropisch van start!
#multimodel #ensembles prikpunt Apeldoorn (Nl)
| Gewijzigd: 18 juli 2018, 23:50 uur, door Alpenweerman
- De gemiddelde temperatuur van de heetste zomer ooit wordt verpletterd, tenzij augustus totaal in elkaar stort.
- Goede kans op zonnigste zomer ooit
- Grote kans op droogste zomer ooit
3 records die eraan kunnen gaan.
Wat voor gevolgen heeft dit voor het najaar? Te beginnen bij september.
Wat is de invloed van het voor Nederland extreem warme zeewater tegen die tijd (eind augustus, begin september)?
We kunnen misschien wel extreme verassingen tegemoet zien. Die wel eens ongekend voor Nederlandse begrippen kunnen zijn. Er is ook geen vergelijkingsmateriaal met het verleden, omdat waarschijnlijk geen een zomer hierbij in de buurt komt. Dat betekent een grote onzekerheid voor de komende maanden. Valt het mee? Of gebeuren er straks dingen die we zelden hebben meegemaakt.
Is tevens, als nu plotseling een zeer grote hoeveelheid regen valt, dit OOK niet slecht voor de natuur? (Mousson regens mogelijk?)
En, de luchtvochtigheid gaat dus vanaf volgende week omhoog? Blijft er wel een fris briesje, of verdwijnt die ook?
Wat voor gevolgen heeft dit voor het najaar? Te beginnen bij september.
1976 was naar wat ik lees nog veel extremer qua warmte, dus het is niet dat we op onbekend terrein zitten. Qua hittegolven al helemaal niet want op zich valt de warmte goed mee hoor, want juli gaan niet de boeken in als de warmste juli ooit, want al bij al zijn de temperaturen (natuurlijk te warm t.o.v. normaal) redelijk mild. Om te illustreren: in Ukkel (het Belgische De Bilt) is dit jaar tot op heden nog niet eens een tropische dag (+30°) behaald!
Wat dit zegt over het vervolg van het jaar en het najaar: gewoon niks! Ik hoor de mensen nu ook niet meer die dit voorjaar beweerden dat een prachtige lente leidt tot een rukzomer
Het enige wat ik enigzins durf te stellen is dat de natuur zich toch vaak compenseert, dus ik zou er niet van opkijken als een van de komende maanden veels te nat en te koud zal verlopen.
Goed terug over de zomer aangezien dit toch het zomertopic is, komende zaterdag (volgens ECMWF) mogelijk al een 32 graden aan de oostgrens in Nederland:
Citaat van Herdervriend, donderdag 19 juli 2018, 9:40 uur Hoe hoog is de temperatuur van het water eigenlijk? (En dan specifiek van de zee). (Boven de 27 graden is dat mogelijk? (Orkaanhitte)
Is tevens, als nu plotseling een zeer grote hoeveelheid regen valt, dit OOK niet slecht voor de natuur? (Mousson regens mogelijk?)
En, de luchtvochtigheid gaat dus vanaf volgende week omhoog? Blijft er wel een fris briesje, of verdwijnt die ook? Zoals ik reeds in mijn post aangeef, de warmte is echt niet extreem hoor! Enige wat uitzonderlijk is, is de lengte van deze periode.
En wat betreft het zeewater, het is de noordzee waarover we het hebben, niet mijn badkuip:
Berichten samengevoegd door Sven
En hoe! Ik zou zeggen volg de Alpenweerberichten hier op de site !
Wat dit zegt over het vervolg van het jaar en het najaar: gewoon niks! Ik hoor de mensen nu ook niet meer die dit voorjaar beweerden dat een prachtige lente leidt tot een rukzomer
Het enige wat ik enigzins durf te stellen is dat de natuur zich toch vaak compenseert, dus ik zou er niet van opkijken als een van de komende maanden veels te nat en te koud zal verlopen.
Goed terug over de zomer aangezien dit toch het zomertopic is, komende zaterdag (volgens ECMWF) mogelijk al een 32 graden aan de oostgrens in Nederland:
Citaat van Herdervriend, donderdag 19 juli 2018, 9:40 uur Hoe hoog is de temperatuur van het water eigenlijk? (En dan specifiek van de zee). (Boven de 27 graden is dat mogelijk? (Orkaanhitte)
Is tevens, als nu plotseling een zeer grote hoeveelheid regen valt, dit OOK niet slecht voor de natuur? (Mousson regens mogelijk?)
En, de luchtvochtigheid gaat dus vanaf volgende week omhoog? Blijft er wel een fris briesje, of verdwijnt die ook? Zoals ik reeds in mijn post aangeef, de warmte is echt niet extreem hoor! Enige wat uitzonderlijk is, is de lengte van deze periode.
En wat betreft het zeewater, het is de noordzee waarover we het hebben, niet mijn badkuip Alle wat warmte produktie wat zomers betreft op een rijtje https://www.wintergek.nl/data/grafieken-warmtegetal-zomer-nederland
Edit Sven: gelieve geen afbeeldingen of vorige citaten mee te nemen in je antwoord! Ik veronderstel dat je ook een delete of backspace toets hebt Heb het even voor je gedaan... | Gewijzigd: 19 juli 2018, 19:33 uur, door Sven
2018 had 29 dagen onweer...