Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Jan 2025 22:20:35

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
30 mei 2018, 17:51 uur | Bericht #487259
Code oranje voor onweersbuien op 29 mei 2018

Synoptische situatie en opgetreden weersverschijnselen
Tussen hogedrukgebieden boven Noord-Europa en een laag boven West-Frankrijk stond boven onze omgeving een oostelijke stroming waarmee warme continentale lucht werd aangevoerd (figuur 1). Het laag boven Frankrijk had een thermische vore van Noord-Frankrijk naar Zuidwest-Duitsland die op de 29e naar het zuiden van ons land trok. Overdag vormde zich een apart thermisch lagedrukgebied boven het zuidoosten van ons land dat geleidelijk over ons land naar het noordwesten trok. In de omgeving van het laag kwamen zware onweersbuien tot ontwikkeling. Het KNMI waarschuwde middels een code oranje voor deze buien.


Figuur 1: Weerkaart 29 mei 2018, 06.00 uur UT

De aangevoerde lucht was zeer warm en vochtig. Bij veel zonneschijn bereikte de temperatuur rond de middag al tropische waarden (30 graden of hoger) in het oosten van het land. Figuur 2 laat de gemeten maxima zien op de 29e. In de vochtige lucht voelde het benauwd aan. Op grote schaal lag het dauwpunt tussen de 17 en ruim 19 graden, extreem hoog voor de maand mei.


Figuur 2: Maximumtemperatuur op 29 mei 2018

In de warme onstabiele lucht kwamen rond 13.00 uur LT de eerste buien tot ontwikkeling net ten zuiden van Limburg, boven de Ardennen. Om 14.45 uur LT ontstonden de eerste buien in ons land, boven Gelderland en Noord-Brabant. Op veel plaatsen in het binnenland vormden zich tussen 15 en 16 uur buien die vaak gepaard gingen met actief onweer, veel neerslag in korte tijd en lokaal grote zomerhagel. De buien clusterden her en der tot grotere gebieden en trokken ruwweg van oost naar west over het land. Ter illustratie van de ontwikkeling en locatie van de buien wordt in figuur 3-5 een schermprint gegeven van het beeld van de KNMI-neerslagradars om 16, 18 en 18 uur LT. In de loop van de avond trokken de zwaarste buien via het westen en noorden het land uit, waarna het geleidelijk overal droog werd.


Figuur 3, 4 en 5: Beeld van de neerslagradars van het KNMI om vlnr 16.00, 18.00 en 20.00 uur LT

Neerslaghoeveelheden
Uit een eerste analyse van de meetgegevens van KNMI-(neerslag)stations en neerslagsommen op basis van radarbeelden kan worden geconcludeerd dat de buien lokaal 40 tot ca. 70 mm neerslag hebben gebracht. Figuur 6 geeft de neerslaghoeveelheid zoals deze is bepaald uit beelden van de radar tussen 15 en 18 uur LT, figuur 7 de hoeveelheid tussen 18 en 21 uur LT. In figuur 8 staan de neerslaghoeveelheden vermeld zoals deze zijn gemeten op de KNMI-neerslagstations (24 uur som, aftapping 30 mei). Lokaal gaf de grote hoeveelheid neerslag in korte tijd wateroverlast: ondergelopen kelders, straten en tunnels en enkele ingestorte daken.


                    Figuur 6 en 7: Cumulatieve neerslaghoeveelheid bepaald uit                    Figuur 8: Neerslagsommen zoals afgetapt op de KNMI-
                    beelden van de KNMI-neerslagradars, 15-18 uur en 18-20 LT                   neerslagstations (meting 30 mei)



Hagel
Zeer lokaal is grote zomerhagel gevallen. Er zijn bij het KNMI meldingen binnengekomen van hagelstenen van 2-4 cm. Deze hagel veroorzaakte schade aan voornamelijk gewassen maar soms ook aan bijvoorbeeld auto's. Met behulp van informatie van de KNMI-neerslagradars kan een schatting worden gemaakt of er in een bui grote hagel mogelijk is (kans op) en hoe groot de stenen zijn (maximale hageldoorsnede). In figuur 9 en 10 wordt de kans op grote hagel en de hagelgrootte getoond voor twee tijdstippen: om16.20 uur LT (o.a. hagelbui bij Utrecht) en om 17.45 uur LT (o.a. hagelbui nabij Rotterdam).

Wind
De onweersbuien gingen lokaal vergezeld van zware windstoten. In figuur 11 staan de maximale windstoten zoals deze zijn gemeten op de KNMI-stations. Lokaal werd 21 m/s gemeten: ruim 75 km/uur. Lokaal kunnen hogere windsnelheden zijn voorgekomen, met name tijdens zeer lokale downbursts. De windschade bestond voornamelijk uit omgewaaide bomen.


Figuur 11: Maximale windstoten in m/s (x 3,6 voor km/uur) op 29 mei 2018

Outflow boundaries
In zware buien zoals op 29 mei komt in korte tijd een grote hoeveelheid neerslag en koude lucht uit de bui omlaag. Je voelt dat aan de plotselinge afkoeling tijdens de bui. De koude lucht zal zich aangekomen aan het aardoppervlak vanuit de bui in alle richtingen verspreiden, de bui uit. Dit is zichtbaar en voelbaar als een plotselinge verandering in windrichting en windsnelheid, bij zware buien dus soms al ' ver voor de daadwerkelijke bui uit'. Meteorologen noemen de grens van uitspreiden de 'outflow boundary' (uitstroomgrens). De outflow boundary kan soms tientallen kilometers van de bui af aanwezig zijn. Ook gisteren was dit het geval en de outflow boundaries waren fraai zichtbaar op specialistische scans van de KNMI-neerslagradars. In figuur 12 zijn de outflow boundaries ingetekend. Ze zijn in het originele beeld (boven) zichtbaar als opvallende kleurverschillen in gebieden waar geen neerslag valt. Outflow boundaries zijn vaak de lijnen waar nieuwe buien kunnen ontstaan.


Figuur 12: Voorbeeld outflow boundaries in radarbeeld op 29 mei 2018 (met dank aan Bram van 't Veen)

Uitgegeven Waarschuwingen
Het KNMI heeft op 28 mei 2018 om 12.54 uur LT de eerste waarschuwing uitgebracht (code geel) voor de onweersbuien op 29 mei:

"Dinsdag ontstaan er in de loop van de middag en avond forse onweersbuien. Hierbij kan hagel voorkomen, zijn windstoten mogelijk en kan in korte tijd veel neerslag vallen, met lokale wateroverlast tot gevolg"

Op 29 mei 2018 om 10.56 uur LT is er opgeschaald naar code oranje (figuur 14) voor een deel van het land:

"Vanaf halverwege de middag forse onweersbuien met daarbij plaatselijk veel regen. Op dit moment zijn er nog geen waarschuwingen van kracht. Vanaf halverwege van de middag is er code oranje van kracht voor de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg vanwege zware onweersbuien. Bij deze buien valt er plaatselijk zeer veel regen (50 mm/u) met wateroverlast tot gevolg. Ook is er zeer lokaal kans op zware windstoten van 75 km/u en grote hagelstenen van circa 2 cm. In de rest van het land is code geel van kracht voor onweersbuien. Ook bij deze buien is er kans op veel regen (30-50 mm/u), windstoten (60-75 km/u) en hagel. Vanaf de tweede helft van de avond nemen de buien af."
 
Gedurende de dag werd code oranje uitgebreid naar de provincies Noord-Holland en Flevoland (16.21 uur LT), Friesland (17.05 uur LT) en om 16.45 uur LT (figuur 15) naar het hele land met uitzondering van het Waddengebied. Om 21.00 uur LT werd code oranje beeindigd voor Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht en Gelderland. De overige provincies gingen om 22.00 uur LT terug naar code geel.

Bron: knmi.nl

--------
Enkele afbeeldingen ontbreken, maar die zijn terug te vinden in de bron. | Gewijzigd: 30 mei 2018, 17:52 uur, door reedtimmer
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.900 topics, welke bij elkaar 448.569 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 69 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 69, lezen 9 mensen het topic "Winter discussie 2014-2015 Deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden