| Gewijzigd: 29 mei 2018, 17:00 uur, door SvenNetherlands, Northwest Germany, North Belgium...
Scattered convection is quickly expanding in coverage Within an area of surface wind convergence and low pressure, across which the ingredients for flash floods are in place. These include ample instability (1500 - 2500 J/kg CAPE), high precipitatable water content around or above 30 mm, and very slow storm motion. In addition to flash floods, isolated severe winds gusts and large hail with diameters of 2-4 cm are possible, before the storms will likely merge into larger clusters. Very heavy rainfall will likely remain a threat throughout the evening in some areas.
Netherlands, Northwest Germany, North Belgium...
Scattered convection is quickly expanding in coverage Within an area of surface wind convergence and low pressure, across which the ingredients for flash floods are in place. These include ample instability (1500 - 2500 J/kg CAPE), high precipitatable water content around or above 30 mm, and very slow storm motion. In addition to flash floods, isolated severe winds gusts and large hail with diameters of 2-4 cm are possible, before the storms will likely merge into larger clusters. Very heavy rainfall will likely remain a threat throughout the evening in some areas.
Heey.... Wat is een MD Precies als ik vragen mag ?
Heey.... Wat is een MD Precies als ik vragen mag ?
MD staat voor Mesoscale Discussion. Dat is een update van een weerssituatie die in dit geval een aanvulling is op de eerdere storm forecast van Estofex.
Ook morgen (focus vooral op Noord-Oosten van Nederland) en donderdag nog kansen. Maar na een drukke dag hier, beetje te gaar om er een stuk over te zetten wellicht zijn er anderen die even iets uitgebreider kunnen zetten. Enkel nog snel stukje uit de guidance van het KNMI:
Morgen overdag wederom enkele onweersbuien, toppen rond FL300. CAPE waardes zijn nog steeds hoog, maar lager dan vandaag; 1000-1500 J/kg, lokaal iets hoger. In het uiterste noordoosten (nabij de Duitse grens) CAPE waardes van 2000-2500 J/kg. Shear ligt rond 15 kn waardoor er geen grote organisatiegraad zal zijn (single cells, in het uiterste noordoosten single cell/puls storm). Onweerskansen zijn vrij hoog (INDECS zo'n 60-70% kans). PW rond 35 mm, lokaal 40 mm, dat zien we in een groter gebied ook terug nabij de noordoostgrens van Groningen. De felste buien zullen zich waarschijnlijk bevinden in het uiterste noordoosten.
De aandachtspunten liggen vandaag en morgen opnieuw bij de convectieve neerslag. Dit kunnen gezien de warme en vochtige lucht opnieuw felle buien zijn, zij het dat het vandaag op een veel meer geïsoleerde schaal gebeurt dan gisteren. De Harmonies laten zoals gebruikelijk weer het meeste detail zien. In de nacht naar donderdag laten alle modellen een onweerscomplex vanuit het zuidoosten uit van België en Luxemburg richting ons land trekken. Donderdag overdag zien we tussen de modellen echter grote verschillen in het verloop van de convectie. Het een en ander zal afhangen van hoe actief het nachtelijke buiencomplex in de ochtend overtrekt, of en hoe snel het uitdooft, hoeveel bewolking er overblijft, hoe sterk het daarna weer opwarmt en waar de subtiele thermische laagjes of vores komen te liggen. De beide Harmonies laten in de middag de zwaarste convectie in het noorden en oosten zien, de kern van het thermische laag ligt dan meer boven het noorden van het land. Hirlam en EC daarentegen laten onweersbuien in met name de zuidelijke helft van het land zien, deze modellen hebben het thermische laag/vore boven het zuiden van het land.
Boven de Noordzee rondom het laag nog wat stratiforme neerslag en ook nog enkele geïsoleerde buien, soms nog met onweer. Vanmiddag geïsoleerde onweersbuien, de hoeveelheid buien en de verdeling over het land is nog enigszins onduidelijk. CAPE waardes bedragen 1000-1500, lokaal 1500-2000 J/kg. De schering ligt rond 15 kn waardoor er geen grote organisatiegraad zal zijn (single cells/puls storm). PW bedraagt 30-35 mm, lokaal 40 mm. Donderdagochtend in het zuiden het onweerscomplex vanuit België en Luxemburg, accent lijkt dan op het zuidwesten te liggen. Naarmate het gebied noordwaarts beweegt gaat de activiteit er een beetje uit. In de middag zien we wederom een opleving van de buiigheid. De CAPE in Hirlam is dan weer een stuk hoger dan vandaag met op veel plaatsen 2000-2500, lokaal boven de 2500 J/kg en de schering ca. 25 kn. Convectiemodus waarschijnlijk geclusterde multicells. De PW ligt morgen wat hoger dan vandaag, 35-40, lokaal 45 mm. Vandaag, maar vooral morgen zijn derhalve weer grote neerslagsommen mogelijk, lokaal waarschijnlijk weer tientallen millimeters. Daarbij uiteraard ook kans op grote hagel. Voor onzekerheden zie modelbeoordeling.
bron knmi guidance
Lees gerust ook eens ons berichtgevingstopic er op na, er valt jammergenoeg ook weer heel wat schade te noteren... (grote hagel, wateroverlast, downbursts,...)
Ik ben heel erg benieuwd naar de kansen van morgen! De verschillende modellen zijn nogal verdeeld over de timing maar de Zuiderlijke helft van NL zal zeker goede kans maken in ieder geval.
De tekst van Harmonie en HIRLAM kaqn ik helaas niet vinden dus ik zet het erbij in kaartjes. Naar mijn mening zit tevens wetteronline er niet vaak naast. Dat bleek gisteren maar vandaag opnieuw. De kansen voor morgen zien er wat hun kant betreft ook gunstig uit voor het Zuiden van NL.
Hieronder de verwachtingen dusver van Harmonie en GFS
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Bijna 250.000 ontladingen geregistreerd op 29 mei 2018!! Een ongekend aantal voor de lenteperiode. Dit is zelfs een nieuw record. | Gewijzigd: 30 mei 2018, 18:06 uur, door reedtimmer
Bijna 250.000 ontladingen geregistreerd op 29 mei 2018!! Een ongekend aantal voor de lenteperiode. Dit is zelfs een nieuw record.
volgens mij heeft niemand dit voorspeld, toch?
| Gewijzigd: 30 mei 2018, 20:35 uur, door Sven
Toch even een post van mijn kant voor de onweerskans van vannacht en morgen, het kan lokaal weer heftig uitpakken met veel neerslag en grote hagelstenen. Ik wens alle onweerliefhebbers geluk met het onweer en hopelijk blijft schade uit.
Vandaag
We hebben vandaag een wat rustigere dag achter de rug wat betreft onweer, we zitten namelijk tussen de verschillende triggers (thermische lagen met vores + verschillende hoogtetroggen boven Europa) in vandaag.
Er zijn wel enkele onweersbuitjes ontstaan op de dagelijkse gang die geleidelijk zullen uitdoven. De atmosfeer boven onze streken is nog steeds sterk onstabiel doch wat minder dan gisteren en bovendien is het ook wat koeler.
Doordat er vandaag geen grootschalig onweer is geweest heeft de EML zich wat kunnen herstellen wat er mede voor zorgt dat de cape morgen weer wat hoger zal oplopen.
Synoptisch
Momenteel bevind zich een grootschalige hoogtetrog boven het zuiden van Frankrijk met een hier rond bewegende kortgolvige hoogtetrog (shortwave) die zich momenteel ten zuiden van Luxemburg bevind. Deze shortwave is meteen ook het eerste aandachtspunt voor morgenochtend, aangezien de verwachting is dat er hier een buiencomplex zal op ontstaan( is actueel al aan de gang) dat noordwestwaarts zal bewegen en tegen de ochtend België en het zuidwesten van Nederland zal aandoen.
Mogelijk zal dit karakteristieken van een klein mcs aannemen door de sterke forcering in combinatie met verhoogde shear (sommige modellen tonen 30-35 kn op deze shortwave). Exacte locatie, timing en activiteit is nog een groot vraagteken want de modellen lopen behoorlijk uit elkaar. Feit is dat dit een grote invloed zal uitoefenen op de buien van morgennamiddag.
Morgen overdag nadert de grootschalige hoogtetrog uit Frankrijk geleidelijk waardoor de stroming meer zal krimpen naar zuidoost. Hierdoor wordt nog iets warmere en vochtige lucht aangevoerd. Bovendien wordt een door de alpen versterkt stuk EML (elevated heating) aangevoerd waardoor de cape waardes morgen fors oplopen. Een thermisch laagt schuift morgen tot over onze streken wat voor convergentie zal zorgen.
Hierboven: Locatie van de grootschalige hoogtetrog (dikke lijn) en shortwave (dunne lijn)
Convectieve modus en locatie
Zoals eerder vermeld zullen de cape waardes weer oplopen morgen, richting 2000-2500 joule/kg. Dit is echter sterk afhankelijk van eventuele onweersbuien, restanten van onweersbuien en middelbare bewolking morgenochtend en middag.
Het is maar de vraag of de zon uitbundig gaat schijnen met een buiencomplex dat in de ochtend arriveert. Om deze reden voorzie ik de beste kansen morgen na de middag in het westen, midden en noorden van Nederland omdat het hier beter kan opwarmen.
Belgie zou ook nog voldoende kunnen opwarmen achter het buiencomplex indien dit niet te laat binnenschuift. Het westen van Nederland noem ik omdat het restant van het buiencomplex mogelijk opnieuw kan activeren na de middag door opwarming aan de voorzijde.
Later kunnen er ook elders losse buien ontstaan waar het voldoende is opgewarmd en op convergentie lijntjes. De shear is hoger dan afgelopen dagen over het westen van de benelux, tot max 30-35 kn. De convectieve modus is waarschijnlijk multicells, mogelijk deels opgelijnd. In het oosten zijn het eerder pulse storms door de mindere shear.
Aandachtspunten
De aandachtspunten zijn eigenlijk gewoon weer dezelfde als die van de vorige dagen, heel veel regen en grote hagel (3-4cm). Ook downburst zijn mogelijk net zoals gisteren. De bliksemactiviteit zal weer erg hoog liggen net als gisteren, toch zal het totaal aantal ontladingen waarschijnlijk lager uitvallen dan gisteren.
Mvg, Jens
Lastige kans om neer te zetten, maar netjes gedaan Jens! Het is vooral kijken naar de situatie morgenochtend (complex dat binnentrekt) en hoeveel invloed dit zal hebben op later te ontstane buien morgennamiddag.
We zien het morgen wel
| Gewijzigd: 30 mei 2018, 23:56 uur, door Sven