De kans van morgen:
Momenteel bevinden we ons in een zadelgebied tussen 2 hoogtelagen, respectievelijk boven Polen en Biskaje.
Aan de voorzijde van het tweede hoogtelaag bevindt zich een thermisch laag boven het westen van Frankrijk met een pluim van warme en vochtige lucht (EML) in en aan de voorzijde van dit laag.
Een uitstervende occlusie bevindt zich nog boven Nederland.
Vannacht schuift het thermisch laag noordelijker en daarmee samen ook de pluim met warme en vochtige onstabiele lucht. Momenteel bevind zich een mcs in Frankrijk ten zuidwesten van Parijs, mogelijk levert dit nog onweer op voor de Belgische kust later vannacht.
Ook in de rest van de zuidelijke benelux is later vannacht en morgenochtend een elevated onweer mogelijk op een tong van hoge theta's (optilling door warmteadvectie).
De echte kans is echter voor morgennamiddag/avond. De cape loopt op naar maximaal 2500 j/kg (SB) maar veelal in de orde van 2000 j/kg.
De shear werkt niet echt mee al zijn er kleine gebiedjes met verhoogde shear (zie ook wrf 4km: (http://www.modellzentrale.de/WRF4km/#2), deze zit rond de 20kn, plaatselijk 30 kn.
De convectieve modus is dan ook pulse storm/ multicell. Gezien de cape waardes is er kans op hoge bliksemactiviteit, hagel tot 3/4cm en veel regen (PW= 30-35mm) .
De forcering moet morgen vooral van convergentie aan de grond komen en instraling door de zon, veel ondersteuning uit de bovenlucht is er niet.
De grootste kans is dan ook weggelegd voor België en het uiterste zuiden van Nederland wat surface based convectie betreft, wat noordelijker is ook wel e.a. elevated mogelijk op de theta-tong.
Mvg, Jens
| Gewijzigd: 26 mei 2018, 21:48 uur, door Jenss
A level 2 was issued across parts of Belgium, Luxembourg and CNTRL-Germany mainly for excessive rain. | Gewijzigd: 26 mei 2018, 22:42 uur, door Sam2001
Hieronder nog een specifiek stukje van Estofex:
This environment supports robust updraft development during the day with CI linked to diabatic heating, orography, passing mid-level waves and the remnant of overnight convection. Slow moving and even training convection will be a major issue and serious flash flooding could occur due to clustering/slow moving thunderstorms. Over S-/CNTRL-UK, looped but small hodographs indicate a chance for training activity and despite lower CAPE, excessive rain with flash flooding is a distinct possibility. The level 2 areas were issued where ingredients point to more widespread/clustered CI with an attendant enhanced flash flood threat.
Maandag zou het een interessant dagje kunnen worden, uiteraard speculatief en kaarten die allemaal gunstig lijken.
Er zit alleen wel verschil in de kaarten waar de zwaarste buien zullen vallen (lees; de meeste hoeveelheid neerslag).
Zo heeft bijvoorbeeld GFS het over de zwaardere buien boven Zuidwest Nederland, terwijl HIRLAM vooral het
Midden - en Noordoosten de beste kansen geeft.
GFS met dus vooral ZW Nederland tot 40mm neerslag.
HIRLAM de beste papieren voor Midden en NO..
En ICON (Duitsland) vooral het midden van het land..
| Gewijzigd: 27 mei 2018, 03:29 uur, door Bac00
De shear is inderdaad iets hoger geworden de afgelopen runs, echter knmi maakt geen gebruik van gfs en wrf dus ik vermoed dat de shear in hirlam, harmonie, etc een pak lager is. Helaas kan ik dit zelf niet bkijken aangezien die kaarten niet open beschikbaar zijn.
Momenteel lokaal zware neerslag
Op de radar is duidelijk te zien dat de zware buien zeer verspreid over Zuid-Nederland (en Midden-Nederland en België in mindere mate) zijn ontstaan. Bij deze buien ligt de nadruk vooral op de kans op wateroverlast. Onweer komt bij deze buien soms ook voor, maar niet op grote schaal. Mede geholpen door de outflow van buien kunnen er ook zéér lokaal flinke hagelstenen naar beneden komen.
Onweer is lokaal ook mogelijk
Zelf onweer volgen? Dat kan o.a. hier: blitzortung
Vanavond zal de activiteit van de onweersbuien boven Nederland snel afnemen. Boven West-België zouden de buien het nog iets langer uit kunnen houden.
Als we naar de GFS Cape runs van morgen kijken zie je dat naarmate de middag vordert er een mogelijke storing onze kant op komt die zich zal verplaatsen van zuid-west naar noord-oost.
Ook als je naar de neerslagverwachting kijkt lijkt zuid-west Nederland op dit moment op gustige ramkoers te liggen. Het blijft nowcasten maar ik ben wel erg benieuwd naar de komende twee dagen waarin ik denk dat de kansen het grootste zijn.
Wetteronline laat dit goed in haar verwachting terugkomen met minder verwachting op de maandag en hoge verwachting op de dinsdag. Ik zou zo willen gokken dat het weleens nachtwerk zou kunnen gaan worden morgenavond en zo niet dan dinsdag.
Even afwachten wat de meteorologen vanavond op tv te zeggen hebben.
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Bizar, ik wist niet dat Brabant en Limburg ook in het noordelijke deel van Nederland lagen?
Daar momenteel de meest actieve buien: