Weekend zeer warm, lokaal tropisch
Onder stijgende luchtdruk profiteerden vooral de westelijke Alpen gisteren al van veel zon en zomerse temperaturen. De oostelijke Alpen hadden nog te maken met de nodige instabiliteit getriggerd door een hoogtelaag boven Polen.De meest actieve buien samenhangend met een hoogtetrog bevonden zich echter noordelijke van de Alpen. (zie radarbeeld van gistermiddag 16h30 hieronder)
Met name in het noorden van Frankrijk, België (hoogtetrog) en Duitsland tot over Tsjechië en het oosten van Oostenrijk ontwikkelden zich overdag weer diverse pittige regen en onweersbuien met lokale plensregens en ook hagel. De temperaturen stegen in de tot 25 a 28 graden, in het oosten met meer bewolking en neerslag was het minder warm.
Toenemende hogedruk
Geleidelijk zien we de luchtdruk nog wat verder stijgen maar door de hierboven genoemde hoogtelaag / trog gaan er in het noordoosten weer diverse regen en onweersbuien vallen met lokaal weer veel regen en -of hagel.
In het uiterste noordoosten van Oostenrijk is dit reeds nu al het geval met op dit moment van schrijven vooral in de omgeving van Wenen al de nodige nattigheid en geknal.
Hoe verder naar het westen en zuidwesten hoe stabieler de atmosfeer. Met de toenemende invloed van de hogedruk als ook de advectie van zeer warme lucht (hoogte-rug) vanuit het Middellandse Zee gebied aan de oostflank van een ander (hoogte)laag met kern boven het Iberische Schiereiland gaat niet alleen drogere maar ook steeds warmere lucht naar het noorden toe uitstromen.
Zomers weekend
Vanaf zaterdag gaan dan ook de noordoostelijke Alpen daar van profiteren van de stabielere condities en belooft het in het gehele Alpengebied met veel zon zomers warm te gaan worden.
Algemeen komen de middag temperaturen tussen de 25 en 30 graden te liggen en lokaal wordt het met ondersteuning van zwakke Südföhn ook tropisch warm (30 tot 32 graden). In de middag en avond kunnen er met voorkeur voor de bergen wel enkele Warmte onweders ontstaan.
Ook in de bergen stijgen de temperaturen naar waardes die niet misstaan in de hoog-zomer maanden. Op 1500 meter hoogte (850 hPa) stijgt het kwik naar 18 tot 22 graden en de vorstgrens komt ergens ronde 4000 meter te liggen. Mocht je de bergen intrekken hou er dan wel rekening mee dat vanaf 1800 a 2000 meter nog heel veel sneeuw ligt. Hogerop treffen we nog sneeuwhoogtes van 100 tot 400 cm aan, in lawine gebieden of beschutte dalen ligt er ook beneden de 1800 meter lokaal nog sneeuw.
In de Alpen is men deels nog drukdoende met de passen sneeuwvrij te maken. Hieronder een impressie vanaf de Gr. Sankt Bernhard alwaar men vanaf begin mei de strijd met de metershoge sneeuw massa’s is aangegaan.
Volgende week zien we de “warme” hoogte rug boven centraal Europa wat naar het oosten doorschuiven. Met weer wat lagere druk en een vlakke drukverdeling als ook door een toename van de luchtvochtigheid wordt de atmosfeer weer labieler van opbouw en neemt de kans op lokale regen en onweersbuien overal weer toe. De temperaturen gaan wel weer iets naar beneden maar handhaven zich echter op een zomers niveau waarbij het voor het gevoel broeierig warm zal worden!
Een kou inval met late sneeuw tot in de lagere delen zit er deze meimaand dus niet meer in. Hoe anders echter de situatie in het noordoosten van Canada waar gisteren een dik pak sneeuw viel met temperaturen onder het vriespunt. De foto’s hieronder werden gemaakt in Gander (New Foundland)
Hoe het met het één en ander hier in Europa in details gaat verlopen zullen we de komende dagen gaan vervolgen en in kaart brengen.
Voor nu een heel fijne vrijdag en alvast een mooi en warm weekend gewenst. Ciao vanuit Termen in Oberwallis.
Webcams
Meer beelden uit de Alpen – Alpenwebcams
Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. V
Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.