Lokale regen -onweersbuien
Ook gisteren zagen we in de Alpen weer een tweedeling tussen het zuiden en het westen. Met een lichte zuid overdruk stuwde zich aan de zuidkant vochtig warme lucht en daarmee overheerste opnieuw de bewolking en viel er op uitgebreide schaal neerslag. Het noorden had te maken met betere condities en vooral in de ochtend scheen de zon.Juist die zon zorgde hier in de loop van de nodige instabiliteit met als gevolg weer de vorming van stapelwolken en lokale regen en onweersbuien. In de vochtige warme lucht steeg het kwik lokaal weer tot 25 a 27 graden.
Vandaag en ook de komende dagen verandert er niet veel aan de grootschalig circulatie met de hogedruk in het noorden en boven de Atlantische Oceaan en de lagedruk en vlakke drukverdeling boven het continent en zuid Europa.
Door afnemende drukverschillen en dus minder drukgradiënt tussen het zuiden en noorden gaat de neerslag (Stau) aan de zuidkant er uit en krijgt ook hier de zon meer speelruimte.
Met de lage druk en de vlakke drukverdeling zien we dan ook hier het spelletje van de dagelijkse gang. Vooral in de ochtend dus de zon, in de middag de vorming van stapelwolken en lokale regen of onweersbuien.
Vanaf vrijdag gaan centraal Europa en de Alpen dan ook wat meer profiteren van stijgende luchtdruk en een opbouwende hoogterug. Tegelijkertijd wordt er aan de oosflank van een (hoogte)laag boven het Iberische Schiereiland dan drogere en nog warmere lucht naar het noorden op transport gezet.
Mede door de “warme” hoogterug gaat het in alle hoogtes flink opwarmen. Op 1500 meter stijgt het kwik vanaf vrijdag tot 18 a 22 graden. Voor het Alpen laagland en de dalen kunnen we daar een graad of 10 bij optellen en onder gunstige condities (föhn) zelf ook nog meer.
Dat betekent dus dat we niet alleen zomerse temperaturen gaan krijgen (>25°C) maar lokaal ook tropische (>30°C). In de bergen stijgt de vorstgrens naar 4000 meter of zelfs nog hoger. Keerzijde van de thermische opleving zijn dan wel weer lokale warmte onweders die zich in de middag en avond gaan ontwikkelen met voorkeur voor de bergen.
Op de langere termijn vervlakt de drukverdeling boven centraal Europa en de Alpen weer en wordt het weerbeeld weer bepaald door de dagelijkse gang.
De temperaturen handhaven zich onverminderd op een (hoog) zomers niveau tussen de 25 en 30 graden en lokaal ook nog hoger.
Samengevat kunnen we stellen dat we een warme en vanaf vrijdag richting een langer durende zeer warme weerfase gaan evolueren. In de middag en avond vooral later kans op lokale warmte onweders. Hoe dat allemaal in detail gaat verlopen gaan we de komende dagen al naar gelang de situatie in kaart brengen. Vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao
Webcams
Meer beelden uit de Alpen – Alpenwebcams
Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.
UV Index
In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 3 en 5, In het hooggebergte met zon 7 tot 9!
Meer over de UV-Index zie – HIER –
Join Alpenweerman community:
Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl