Onbestendig door lagedruk en vlakke drukverdeling
Ook gisteren stond het weerbeeld weer volledig in het teken van veel bewolking, regen(buien) en ondermaatse temperaturen. Enkel het zuiden van Zwitserland en Oostenrijk konden lokaal de 21 graden aan tippen. Verder was het met 12 tot 18 graden koel en steeds weer viel er regen of buien.
De meest zware buien ontstonden echter noordelijke van de Alpen in Duitsland. Lokaal ontwikkelden zich hier heel zware buien met onweer, plensregens, hagels en zelfs enkele tornado’s. Heftige beelden kwamen onder andere uit het Lobberich in Nordhein-Westfalen. Bijzonder angstige momenten beleefden de inwoners van deze boerderij toen een tornado maar net aan hun voorbij raasde!
Het begin langzaam een beetje een eentonig verhaaltje te worden met de het hoogtelaagdat als sinds het weekend het weer in de Alpen beïnvloedt en van oost naar west voor de afkoeling en onbestendig weer heeft gezorgd . Vandaag vinden we – Vadjma – met kern terug boven Polen en in het verdere vervolg trekt het verder weg naar het oosten.
Vandaag worden met een noordelijke stromimg vooral de noordelijke Alpen er nog door beïnvloed. Hier overheerst de bewolking en valt er weer (buiige) neerslag met opnieuw zeer gematigde temperaturen. De westelijke en zuidelijke Alpen profiteren van een geleidelijke inzettende weersverbetering.
Met de aanvoer van wat drogere lucht krijgt de zon daar steeds meer ruimte. Met 12 tot 18 is het echter opnieuw vrij koel, ietwat warmer wordt het in het zuiden waar lokaal 22 tot 23 graden kan worden gehaald. De vorstgrens vinden we terug tussen de 2400 en 2700 meter.
Meer zon en warmer
Vanaf morgen gaat ook elders de zon steeds meer ruimte krijgen en de temperaturen gaan geleidelijk verder omhoog. De Pinksterdagen zouden met een beetje geluk droog en zonnig en vrij warm gaan verlopen, toch is een regenjas of plu geen overbodige luxe en dat geldt in het bijzonder voor de bergen.
Door een vlakke drukverdeling en lage druk ontstaan er ondersteund door de dagelijkse gang in de loop van de dag boven de bergen stapelwolken die lokaal het buienstadium zullen gaan bereiken.
In de avond en nacht verliezen de buien hun voeding en sterven weer. Het wordt dus zaak om goed de lucht in de gaten te houden en buiten activiteiten liefst vroeg op de dag te plannen.
Ook na de Pinksteren verandert er in grote lijnen niet veel aan de drukverdeling. Hogedruk vinden we vooral terug in het noordoosten van Europa en de Azoren, lagedruk met weinig drukgradiënt boven oost Europa en zuidwest Europa. Binnen de zone van lagedruk dan ook nog diverse koudeputjes die al naar gelang koers voor extra instabiliteit (convectiviteit) gaan zorgen (koudere bovenlucht)
In de tweede helft van de week en richting het weekend zien we opnieuw dat vanuit het westen het Azorenhoog zijn vleugels over west Europa gaat uitslaan (ECMWF) en de lagedruk geleidelijk naar het oosten wordt weggeduwd.
Het GFS (operationel run) dat dit gisteren ook zo berekende laat vandaag dit scenario minder doorkomen en komt met een markant hoogtelaag boven het Iberische Schiereiland en de aanvoer van veel warmere lucht vanuit het zuiden op de proppen. De GFS oper wordt (vooralsnog) niet ondersteund door de ensemble leden met deze oplossing. Al met al dus nog de nodige onzekerheid tegen die tijd.
Of en hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan en of dan stabieler en warmer lente weer zich gaat doorzetten zijn aandachtspunten voor de komende dagen.
Voorlopig moeten we het doen met de lagedruk, zwakke hoogtelaagjes. De temperaturen gaan wel in de lift maar daarmee neemt ook de kans op een regen en onweersbuien met voorkeur voor de bergen weer toe. Tot zover voor deze donderdag, een fijne dag gewenst van een langzaam opklarend Termen in Oberwallis. Ciao
Webcams
Meer beelden uit de Alpen – Alpenwebcams
Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.