Koel(er) en vooral in oosten nat
Onder invloed van hoogtelaag Vadjma – gisteren met kern boven de Golf van Lion stroomde in de noordoostelijke Alpen nog relatief warme maar ook vochtige lucht van het zuidoosten uit binnen.In de loop van de middag ontstonden hier weer diverse onweersbuien die vooral over noordelijke kant naar zuid Duitsland trokken. In het westen en vooral het zuiden stroomde aan de zuidflank van het systeem markant koelere lucht binnen en ook hier viel steeds weer regen of een bui. Vooral in de ochtend en voormiddag klaarde het in de Franse Alpen ook op en later ook in de Zwitserse Alpen.
In de koelere lucht sneeuwde het het vanaf 1800 tot 2000 meter en in het hooggebergte is het weer even winters, lokaal viel er hier zelfs meer dan 50 cm aan sneeuw. Hieronder een winterse impressie van de maandag
Compleet winters gisterochtend in de Franse Alpen – Station Valmeinier Via Twitter @Valmeinier
Terwijl de sneeuw in de westelijke Alpen weer aangevuld werd waren ze in de oostelijke Alpen nog druk bezig met de sneeuw van de afgelopen winter te ruimen. Hieronder een impressie van het sneeuwruimen op de Timmelsjoch Hochalpenstrasse in Tirol. Volgens de laatste meldingen zal het door de vele sneeuw niet lukken om de pas voor de Pinksteren sneeuwvrij te krijgen
Keurige prestatie weer modellen
Overigens een heel knappe prestatie van de weermodellen die deze kou inval in de westelijke Alpen al begin mij heel goed in de smiezen hadden . Zelfs het afsnoerende hoogtelaag via de Golf van Lion en vandaag Genualaag hadden ze toen al berekend. (zie kaart hieronder welke ik op 4 mei al via Facebook plaatste, zie bericht met de aankondiging op die dag – HIER –
Stuivertje wisselen
Met het verder trekken van het hoogtelaag gaat het weerbeeld in de westelijke en zuidelijke Alpen geleidelijk weer wat verbeteren en is het oosten nu aan de beurt. Stuivertje wisselen dus voor wat betreft het slechtere weer en vooral de nattigheid en koelere weer.
Vandaag gaat er in de oostelijke Alpen neerslag van betekenis vallen en lokaal kan daarbij ook een klap onweer voorkomen. Lokaal het aanhoudend en intensief regenen met kans op kleinschalig water overlast en ook modderstromen.
Ook de westelijke Alpen en speciaal de noordkant houden het echter niet droog met lokaal een regenbui. Algemeen betere condities treffen we geleidelijk aan de westelijke zuidkant aan waar ook de zon eindelijk weer eens meer ruimte krijgt. De temperaturen zijn 10 tot 18 graden zeer gematigd. De sneeuwvalgrens varieert van 2200 honderd in het westen tot 1900 meter in het oosten.
De komende dagen gaat de luchtdruk weliswaar wat stijgen maar de drukverdeling boven midden Europa blijft vrij vlak en dat betekent dat het mede ondersteund door de dagelijkse gang onbestendig blijft.
Vooral vandaag en morgen is het nog vrij koel, van het westen uit gaan de temperaturen wel geleidelijk weer een stijgende lijn inzetten. Op 1500 meter stijgen de temperaturen van 4 naar 10 tot 12 graden en de vorstgrens naar 3000 tot 3200 meter.
Ook op de langere termijn liggen we net te ver buiten het bereik van de hogedruk centra (noordoost Europa) en houden we last van de lagedruk perikelen. Verder is het ook nog even afwachten in hoeverre zwakke hoogtelaagjes een stempel op het weerbeeld weten te drukken.
Hoe dat allemaal verder gaat gaan we de komende dagen allemaal in kaart brengen. Vanuit een bewolkt en koel Termen een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao
Webcams
Meer beelden uit de Alpen – Alpenwebcams