Afkoeling en onbestendig
Hoe verder naar het oosten hoe minder koud en hoger de sneeuwvalgrens. De hoogste temperaturen werden in de oostelijke Alpen gehaald alwaar het kwik met veel zon lokaal weer tot 28 graden opliep. Mede door de dagelijkse gang ontstonden hier in de loop van de dag weer diverse regen en onweersbuien waarbij lokaal veel neerslag viel en ook hagel werd waargenomen.
Via de achterdeur van het systeem wordt daarbij markant koelere lucht aangevoerd die vooral richting de Middellandse Zee en de zuidelijke Alpen uitstroomt. Aan de noordkant van het systeem wordt aanvankelijk ook nog warmere lucht naar het westen getransporteerd.
Met het verplaatsen van het hoogtelaag gaat uiteindelijk de koelere lucht het overal winnen, de koude kantjes gaan er echter na vandaag wel geleidelijk af. Onder de lage luchtdruk en invloed van het hoogtelaag gaat het niet alleen koeler maar ook onbestendiger verder en dagelijks gaat er neerslag (buien) vallen.
De sneeuwvalgrens stijg tot de avond in de westelijke avond weer van 1000 naar 1900 tot 2000 meter, in het oosten daalt deze van 2400 naar 2200 tot 1800 meter, aan de zuidkant naar circa 1500 meter. De vorstgrens vinden we terug tussen de 2500 en 2100 meter, in het oosten vandaag nog rond de 3200 meter.
Ook op dinsdag en woensdag gaat met de lagedruk vrij koel verder met vooral naar het oosten en noorden toe steeds weer (buiige) neerslag, boven de 1500 tot 2000 meter valt sneeuw, dinsdag lokaal in de ochtend in de Oostenrijkse Alpen bij intensieve neerslag sneeuw tot 1300 meter.
Vanaf de tweede helft van de week gaat het weerbeeld vooral in de westelijke Alpen met wat stijgende luchtdruk en de instroom van wat zachtere lucht weer wat opknappen. In de oostelijke en noordelijke Alpen is het met hoogtelaag in de buurt onbestendiger met zeer gematigde temperaturen.
Ook in het weekend en begin volgende week zijn we nog niet van het hoogtelaag af. In het weekend zien we zelfs een nieuw hoogtelaagje vanaf een hoogtetrog boven de Noordzee afsnoeren en vervolgens richting Duitsland trekken en alsof het nog niet genoeg is krijgt het systeem begin volgende week van een volgend Atlantische hoogtetrog.
Hogedruk vinden we ook dan weer terug boven het noordoosten van Europa en de Azoren, te ver weg om ook hier voor stabiel en mooi lente weer te zorgen.
Het is nog verder nog even afwachten welke koers de “koude putjes” gaan volgen en in welke mate ze het lente weer in west en midden Europa al of niet gaan frustreren. De komende dagen meer daarover. Vanuit een kleddernat en zeer koel Termen in Oberwalls, graadje of 5, een fijne start van de week gewenst. Ciao
Webcams
Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.
Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl