Ik zie verder niet veel aanstalten hier dus maak met uitzondering voor deze keer een topic aan. Morgen toch een forse Squall-line op programma. Ik heb het verder ook druk de komende tijd met werk en zal me vooral dit jaar meer richten op chasen. Ik heb nou ook een eigen auto tot beschikking, dus mochten er redelijke kansen zijn dan ben ik vooral op pad, en druk met de voorbereiding daarvan. Voor morgen zou ik niet ver weg hoeven dus heb vandaag tijd om een kans neer te zetten.
Thermische vore geschetst rond middag uur morgen, grofweg lijn achterhoek-utrecht-haarlem, deze trekt weg naar noorden-noordoosten.
Morgenmiddag op thermische vore grofweg lijn achterhoek-utrecht-haarlem trekrichting (noord)oostelijke helften kans op enkele zware regen en onweersbuien. (Squall-line). Aan deze kant de meeste opwarm kansen met SBCAPE oplopend in de orde van 1000-1500 j/kg. En met een effectieve schering van 20-25 kts lokaal 30 kts. Zal dit opgelijnde organisatie opleveren single cells/multicells. Aangezien deze buien vanaf de grond aangesproken worden kunnen deze fors uitpakken. De zwaarste buien zullen hierbij toch wel op de noord-oostelijke helften zijn gericht in dit verhaal. Daar de langste opwarm kansen. Ook de hoogste waardes zijn daar terug te vinden, kansen zijn vrij hoog.
Aandachtspunten zijn veel bliksem activiteit, veel neerslag vooral met de traagheid van de buien en de thermische vore veelal 30-35 mm. Lokaal zelfs fors 50-70 mm is niet uitgesloten, net over de grens in dld zelfs 100 mm. Thermische vore word een klein beetje tegengewerkt nog vanuit noorden-noordoosten. Met deze cape waardes is hagel tot 3/4 cm lokaal ook niet uitgesloten. Eveneens als hagel acummulatie van 2 cm. In een steviger exemplaar op de vore zijn windstoten van 75-90 km niet uitgesloten.
Voor de zuidelijke helften en Belgie is er vanavond-vannacht- en morgenvroeg een kans. Als de vore overtrekt vanuit zuidelijke helften. Die kansen zijn beduidend minder. Maar kunnen ook verspreid enkele buien geven met onweer. Die kans staat beschreven in algemeen, omdat daar de zware randverschijnselen ontbreken. https://www.onweer-online.nl/forum/topic/45670/onweerskansen-algemeen-2018/486547/#last
Voor meldingen en kletspraat over het onweer verwijs ik jullie naar de onweerskletstopic. Of naar onze onweeronline chat daar worden je vragen nog het snelst beantwoord. Deze topic is vooral bedoeld voor aanvullende info naar de kans toe. Dus onderbouwing met kaarten hier gaarne (waarschuwings kaarten, estofex etc etc)
Deze kans is globaal weg gezet nog ruim 24 uur voor de kans, er kan nog wat links en rechts afgeweken worden, dit soort dingen zullen vermeld worden in verdere update's door leden, danwel moderators.
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 12 mei 2018, 17:45 uur, door Jenss
Zondagmiddag en -avond in het oosten en noorden enkele stevige onweersbuien
Zondag zijn er in het oosten en noorden van het land vanaf halverwege de middag enkele stevige regen- en onweersbuien mogelijk. Plaatselijk kan er veel neerslag in korte tijd vallen en bovendien is er kans op hagel en (zware) windstoten. Later in de avond zullen de buien weer verdwijnen.
Vanaf ca 15:00 uur
Synoptische situatie:
De kern van het thermische laag komt zondag boven het zuiden van Duitsland te liggen terwijl het een noordwestwaarts gerichte vore tot over ons land vormt, met de as grofweg op de lijn Arnhem- Den Helder. Het front komt boven het zuiden van ons land te liggen en blijft dan enige tijd min of meer stationair. Noordoost van de vore wordt zondag nog warme lucht aangevoerd en nabij de vore wordt de lucht geleidelijk vochtiger.
Modelbeoordeling:
Tot en met vanavond geen grote verschillen, met uitzondering van het mistgebied dat HIR zaterdagochtend boven het zuidwesten van de Noordzee laat ontstaan als gevolg van de geleidelijk hoger wordende dauwpunten. HIR wijkt daarin al dagenlang duidelijk af van de andere modellen (en deze mist heeft zich nooit gevormd) en hier gaan we voorlopig dan ook niet van uit. Op zondag zien voor de positie van de ZO-NW georienteerde vore dat Hirlam meer naar de beide Harmonies is toegetrokken, dus een noordelijker positie t.o.v. de voorgaande runs. EC houdt nog steeds de meest zuidelijke positie en is daarmee consistent met de voorgaande runs. Deze positieverschillen van de vore hebben invloed op de temperatuur- en de neerslagverdeling. De convectie in en noordoost van de vore wordt een belangrijk aandachtspunt, deze kan zwaar uitpakken. Dat er zware buien komen is vrij zeker, in de timing en landelijke verdeling is echter een grote spreiding aanwezig. Bovendien laten de Harmonies veel meer intensievere neerslag zien in de buien en ook de cumulatieve neerslag komt vele malen hoger uit dan in Hirlam en EC, dit verschil zien we vaker bij convectie. Ten zuidwesten van de vore kunnen zondag ochtend ook al enkele (onweers)buien ontwikkelen.
Code geel voor het noordoosten zondagmiddag, inschatting oranje 40%.
Aandachtspunten
Temperatuur:
Op zondag zien we een grote spreiding in de temperatuur. Indien de vore en het front de noordelijke positie kiest wordt het in het zuidwesten en uiterste zuiden niet warmer dan 15°C. EC heeft de vore en daarmee ook de warme lucht het meest zuidelijk, dan ook in het zuiden 20°C. In het oosten en noordoosten kan het lokaal 26 a 27°C worden.
Wind:
Vanmiddag een zwak signaal voor zeewind. Vanaf vanavond een 5 Bft boven de zuidelijke Noordzee net ten noorden van de Wadden. H36 komt als enige met 6 Bft, aandachtspunt. Zondag zien we later in de middag en avond in Harmonie zware windstoten bij de onweersbuien, HARM40 komt lokaal met 90 km/uur, met name waterloading lijkt hier een belangrijke rol in te spelen. Nape methode laat in het ongunstigste geval 90-100 km/u zien.
Bewolking:
Op nadering van het front geleidelijk meer hoge, later ook middelbare bewolking. De vraag is hoeveel zonneschijn daar overdag doorheen komt, voorlopig gaan we wel uit van een waterig zonnetje. Verder lokaal ook wat Cu rond 5000 vt. In de nacht naar zondag vooral in het zuiden kans op enkele Cb's vanaf middelbaar niveau, zie ook progtemps EHBK. Zondag overdag in het zuiden vrij veel bewolking bij het front. De beide Harmonies laten boven België zuid van het thermische laag/vore veel stratus zien die tot vlak tegen onze zuidgrens zit. Boven het midden velden Ac-bewolking. In het oosten en noorden aanvankelijk weinig bewolking maar in de loop van zondagmiddag steeds meer convectieve bewolking zien, het eerst op de vore a.g.v. convergentie. Progtemps in van EHTW en EHGG laten toppen toe tot FL400, met overshooting tops die waarschijnlijk nog wel wat hoger uitkomen.
Neerslag:
In de nacht naar zondag mogelijk al een enkele buien die vanaf middelbaar niveau ontstaan, gezien de potentiële onstabiliteit (MUCAPE gaat naar 400-700 J/kg) kan hier ook al onweer, echter nog niet op uitgebreide schaal. Zie ook mijn kans daarvoor in Algemeen >> https://www.onweer-online.nl/forum/topic/45670/onweerskansen-algemeen-2018/486547/#message486808
Het polaire front zelf lijkt weinig actief, de buien die in de middag en avond in en ten noordoosten van de vore des te meer. De SBCAPE gaat overdag in de vore naar 1000-1500 J/kg, in het uiterste noordoosten mogelijk zelfs tot 2000 J/kg. In de vore bedraagt de effectieve schering 20-25 kn, noordoost ervan ca. 15 kn. We zullen dus waarschijnlijk een combinatie zien van singlecells en multi-cells die in de vore gaan clusteren. Zowel in de vore als noordoost van de vore zal het CAPExSHEAR-product 30.000 bedragen. Onweer en grote hagel zijn zeer waarschijnlijk. HARM36 laat PW-waarden (Precipitable Water) zien van rond de 35 mm. Aangezien de buien nabij de vore slechts langzaam zullen bewegen kan er lokaal veel neerslag in korte tijd vallen, de beide Harmonies komen in een paar uur tijd lokaal met meer dan 70 mm, in Harmonie 40 net over de grens in Duitsland zelfs met 100.
Zicht:
Overwegend goede zichtcondities, zondagmiddag en -avond in zwaardere buien matig tot slechte zichten.
Paraaf meteoroloog: veekenUitgifte: 12/05/2018 12.26 uur LT.
| Gewijzigd: 12 mei 2018, 13:42 uur, door Tatanka
(p.s.: ik weet niet hoe ik de kaarten kan up-loaden maar n ieder kan ze opzoeken op WXCHARTS.EU)
(p.s.: ik weet niet hoe ik de kaarten kan up-loaden maar n ieder kan ze opzoeken op WXCHARTS.EU)
Dat klopt ook de kaarten gaan door sinds mijn bericht. Maar accent zal toch echt op Noord-Oosten en Oosten komen te liggen. Daar het verst van de vore af. Die komen ook later in de vore grofweg vanaf midden-oosten beginnen de zwaardere buien. Daar komt het accent ook het meest terug in de modellen.
Neemt niet weg dat elders een los exemplaar of wat lossere exemplaren mogelijk zijn in zuid-oosten en zuiden. Ook meer richting de kust, maar goed de meeste modellen, want ik maak mijn kansen niet alleen op een run van harmonie gaan dus daarvoor. Dat soort afwijkingen gaan we de komende runs nog wel meer zien. Dat kan dus een keer links af wijken en een keer rechts.
Dat soort dingen zullen later vanavond met de nieuwe runs allemaal besproken worden in een update. En morgenvroeg wellicht ook nog eens door Jens, leden of een andere mod. | Gewijzigd: 12 mei 2018, 15:04 uur, door Tatanka
In de middag wordt morgen het moment bereikt dat onweersbuien kunnen ontstaan op de vore. Die zal op dat moment van Oost-Nederland naar Friesland liggen.
Hier is vanwege de geringe treksnelheid geen trekrichting aangegeven, maar de buien zullen zich traag richting het noordnoordwesten bewegen.
Later in de namiddag en in de vroege avond bereikt de buienactiviteit waarschijnlijk zijn hoogtepunt, nadruk blijft voorlopig liggen op het oosten en noordoosten.
Maandag
Na de zondagse onweersbuien voor het noordoosten wint de warme lucht juist weer terrein, maandag is het weer warm in de Benelux met op veel plaatsen ruim 24ºC.
deze laat de buien steeds meer zuid-oostelijker zien..
ook de warmte-vore op de knmi kaart voor morgen-middag is weg.... ik denk (heeeel voorzichtig..) dat het nog wel eens mee kan vallen morgen (altands voor mijn omgeving (arnhem)
A level 1 was issued across large portions of Central Europe and the West Balkans for extreme rainfall and large hail.
Estofex
Direct daaronder loopt de warme sector binnen vanuit Achterhoek-Twenthe-Ruhrgebied (Cirkel kaart). Daar gaan met name inl aatstgenoemde
gebied als eerst de buien ontstaan in de loop van de middag. Ondertussen zit het noord-oosten-en oosten dan al ruim in de opwarming waar ook al het 1 en ander kan gaan prefrontaal.
Verder geen update's van mijn kant meer, ik ben vanmiddag even op pad denk ik. Riching Grens DLD/Drenthe/Overijssel. | Gewijzigd: 13 mei 2018, 10:41 uur, door Tatanka
Het begint los te gaan in het brongebied van Duitsland. Temperaturen flirten met de convectietemperatuur van 25°C en inmiddels talrijke single cell onweersbuien die de neiging hebben om te clusteren. Zonet hebben we ook onze waarschuwingskaart afgevaardigd.
| Gewijzigd: 14 mei 2018, 10:54 uur, door Joyce.s
Onweer richting Nederland
De eerste buien zijn eerder al in Duitsland ontstaan, en nu, perfect op tijd, beginnen er ook buien te ontstaan op de Duits-Nederlandse grens.
De komende tijd kan de buienvorming zich nog wat verder westwaarts uitbreiden, maar de onweerskans zal waarschijnlijk wel beperkt blijven tot Overijssel, Drenthe en Groningen. De zwaarste onweersbuien zijn weggelegd voor het noordoosten.
Boven de rest van Nederland bevindt zich een groot gebied met regen, hieruit kan ook redelijk wat neerslag vallen, maar hierbij is geen sprake van onweer.
Onweer aan de grens
| Gewijzigd: 13 mei 2018, 15:25 uur, door Thijs.