Maandag en zondag sneeuwval vanaf 1200 m
IJsheiligen is de periode van 11 tot en met 15 mei. Vaak wordt gezegd dat dit de laatste dagen in het voorjaar zijn waarop nog nachtvorst kan optreden. Dit jaar valt IJsheiligen samen met zo’n wisselvallige periode. De komende dagen krijgen we te maken met een weersverandering en gaan de temperaturen flink omlaag. Echter hoeft niet verwacht te worden dat (nacht)vorst zal voorkomen in de dalen. (Winterse)neerslag gaat er wel vallen.Veel sneeuw bij de bergpas Passo del Rombo pass in Italië. De komende dagen kan hier opnieuw weer veel sneeuw gaan vallen (foto: Nicola Tretter)
Ook op de bergpas in Averole in Frankrijk wordt de sneeuw opgeruimd. (foto: Rĕņąůđ Pąůťąš.
Opvallend is dat IJsheiligen lang niet altijd samen valt met een wisselvalige en koudere periode. Oostenrijkse meteorologen melden dat als je kijkt naar het langjarige gemiddelde van de afgelopen 50 jaar, dat tussen 20 en 25 mei (ongeveer tien dagen na IJsheiligen) het juist vaak veel kouder is. Zo’n sterke afwijking van het gemiddelde wordt ook wel een singulariteit genoemd. Een verklaring waarom het in deze tweede helft van mei vaker wisselvallig is en veel lagedrukgebieden rond de Alpen zijn heeft te maken dat het vaste land sneller opwarmt dan de nabij gelegen Middellandse
Zee.
Een zwakke storing trekt vandaag over de Alpen en zorgt later vanmiddag voor wat wisselvalligheid (bron: DWD bodenkarte)
Vandaag begint de dag op de meeste plekken aardig en is het grotendeels droog. De nulgradengrens ligt op 3000 m en er waait een zwakke tot matige wind vanuit het zuiden. In de loop van de middag neemt de bewolking toe en kunnen enkele buien en onweersbuien plaatsvinden in de namiddag, meestal aan de zuidkant van de Alpen in de Italiaanse Alpen.
Temperatuursafwijking op maandag laat zien dat het duidelijk kouder is in de Alpen. Ook de dagen daarna blijven het koeler dan normaal (temp afwijking ECWMF 850hPa)
Morgen op zaterdag schijnt de zon wat vaker. In de loop van de dag zijn er wijdverspreid cumuluswolken te zien en deze kunnen ook later in de middag uitgroeien tot lokale onweersbuien. Na een aantal tijdelijke opklaringen in nacht, trekt vanuit het westen neerslaggebied richting de Alpen in de loop van zondag met daarbij een opvallend koufront!
Op maandag een noordelijke stuwing die voor veel neerslag gaat zorgen in het noordwesten van de Alpen.
Zondag en maandag doet de temperatuur een flinke stap terug. Er is sprake van een lagedrukgebied ten zuidoosten van de Alpen, ook wel Genua depressie genoemd, die voor veel wisselvalligheid gaat zorgen. Veel neerslag gaat vallen met name aan de zuid- en westkant van de Alpen. Hierbij kan sneeuw verwacht worden van 1200-1500 m. Hieronder een aantal kaarten van het Duitse ICON EU model dat de grootste neerslagzones op zondag en dinsdag laat zien.
Veel neerslag aan de westkant van de Alpen op zondag (cumulatieve neerslag 24u model ICON EU)
Veel neerslag aan de noordwestkant van de Alpen op dinsdag (cumulatieve neerslag 24u model ICON EU)
Trend: Aanhoudend koel
De eerste helft week begint overal erg koel en in de noordelijke en centrale Alpen ook onstabiel met veel bewolking, tijdelijke regen en sneeuw. In de Zuid-Alpen kan het van tijd tot tijd ook föhnig zijn en is het warmer en droger. Op woensdag en donderdag wordt de atmosfeer waarschijnlijk stabieler en zijn er slechts enkele buien. De echte zomerse dagen zien we nog even niet terug.
Weerbericht via Alpenweer.nl / meteoroloog Roy Molenaar.
Meer Alpen / Benelux weer als ook klimaat en achtergronden en Blogs vind je eveneneen via Alpenweerman.nl | Gewijzigd: 11 mei 2018, 10:35 uur, door Alpenweerman