Zomers karakter maar niet geheel bestendig
Met een oostelijke hoogtestroming en stijgende luchtdruk was het gisteren in grote delen van de Alpen een heel fraaie lentedag. Door de dagelijkse gang en de invloed van het laag met kern boven Sardinië was het niet strak blauw en hadden we te maken met een mix van zonnige perioden, opklaringen en (wolken) velden. In de loop van de dag onstonden vooral boven de oostelijke Alpen weer enkele lokale onweers buien die echter in vergelijking met de voorgaande dagen niet veel meer voorstelden.De hoogste temperaturen werden gisteren hier in Oberwallis gehaald met maxima van bijna 28 graden (Brig, 680m). In Oostenrijk werd het vrijwel nergens warmer dan 25 graden, topper hier Andau met 25.3 graden
Veel zon maar ook kans op een bui door dagelijkse gang
Geleidelijk neemt de invloed van hoog Quinlan nog wat verder toe. Na nog wat lokale ochtendmist of Hochnebel gaat gaat vandaag de zon weer een prominente rol spelen. Geheel bestendig is het echter ook vandaag niet en getriggerd door de dagelijkse gang ontstaan er weer stapelwolken die in de loop van de middag lokaal weer het buien stadium kunnen bereiken.
De middagtemperaturen stijgen me de zon en een oostenwind naar 18 tot 28 graden, op 2000 meter wordt het een graad of 8 tot 12 en de vorstgrens vinden we ergens terug rond de 3500 meter. De wind is meest zwak tot matig, in het oosten ook krachtig uit oostelijke richtingen.
Vrij warm maar toenemend onbestendig
Volgende week handhaven de temperaturen zich vooreerst nog op een “zomers” niveau en de zon zal weer veel speelruimte krijgen. Geleidelijk neemt wel de kans op een regen of onweersbui weer wat verder toe door een wat vlakkere drukverdeling. Ook zien we dan dat de warmte (anomalie) geleidelijk evolueert naar een wat koelere fase met zelfs temperaturen die rond en deels ook weer even onder het langjarig gemiddelde gaan uitkomen.
Dat geldt met name voor de tweede helft van de week en in het weekend wanneer we ook nog eens te maken gaan krijgen met een van de Atlantische Oceaan naderende (zwakke) koufronten met daarachter minder warme lucht.
Hoogtelaag
Na nieuwe hogedruk impulsen (hoogtebrug) volgt in het weekend een Atlantische hoogtetrog en koufront. Onduidelijk is nog precies welke koers dit gaat volgen en dat geldt ook met een afsnoerend hoogtelaag. Dit hoogtelaag wordt al een aantal dagen door de weermodellen berekend waarbij de koers per dag verschilt.
Het meest waarschijnlijke scenario is dat het richting het noorden van Iberische Schiereiland of de westelijke Middellandse Zee / zuid Frankrijk afsnoert en daar een aantal dagen quasi stationair blijft rondtollen. In dit geval blijven de Alpen grotendeels buiten schot van het slechtere en ook koelere weer en dat geldt met name voor de oostelijke delen
Ook op de nog langere termijn verandert er niet veel aan de boven beschreven constellatiie en weerbeeld en de IJsheiligen met scherpe nachtvorst of zelfs een winter inval in de bergen lijken dit jaar geen thema. Maar zoals gezegd, nog wel even dat geniepige hoogtelaagje afwachten.
Fijne zondag en niet vergeten goed in te smeren! Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis.