Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
4 mei 2018, 09:33 uur | Bericht #486771
Algemeen;  tussen een (hoogtge)laag met kern boven Sardinië en een uitloper van het Azorenhog tot over de Benelux en noord Duitsland is de stroming boven de Alpen geleidelijk naar het noordoosten gedraaid. Terwijl aan de noordkant de lucht toenemend wordt “afgedroogd” heeft de zuidkant vooreerst nog te maken met de invloed van de zuidelijke lagedruk. Volgende week warm lenteweer, in weekend mogelijk gevolgd door markante afkoeling met sneeuw tot 1000 meter!

Overgang naar zomers lenteweer -weekje, volgend weekend markante afkoeling waarschijnlijk!

Gisteren was het weerbeeld in grote delen van de Alpen een copie van de vorige dag. Opnieuw overheerste de bewolking en viel er neerslag. In de Stau van de westelijke Alpenzuidkant regende het vrijwel de gehele dag onafgebroken en met 10 tot 15 graden deed het weerbeeld meer aan de herfst dan aan de lente denken.
 
Troosteloos Obergoms in Oberwallis gsiteren met regen en smeltende sneeuw. Links is nog net de nog jonge Rhone te zien en in de verte Oberwald (1350m)
Ook hogerop moet de sneeuw het steeds meer ontgelden in strijd tegen de hogere temperaturen en regen. Beeld Les Crosets TSD Mossettes 1710m (Wallis)


In de bergen daalde de sneeuwvalgrens tot 1800 a 1700 meter en deels was het vanaf 1800 sneeuw bedekt. In de veel warmere lucht in de oostelijke Alpen, lokaal met veel zon weer 29 graden, ontwikkelden zich in de loop van de dag weer diverse regen en onweersbuien met lokaal ook weer hagel en plensregen.

Het slechtere weer in het zuiden als ook de onweersbuien in het oosten kunnen we toeschrijven aan een hoogtelaag – Solveig – dat hardnekkig boven de wateren van de Tyrreense Zee rondtolt. Vooral in dat deel van de centrale Middellandse Zee is het uitermate onbestendig en valt al dagen (zeer) veel neerslag.


Kijken we naar de barometer dan zien we dat de luchtdruk aan het stijgen. Een uitloper van het Azorenhoog heeft inmiddels zijn vleugels uitgeslagen over de Benelux tot over noord Duitsland en Polen. In de komende dagen gaat het hoog –  Quinlan – als zelfstandig filiaal met kern boven Polen en later oost Scandinavie een overgang naar een meer zomers weerbeeld inleiden.
 
Geleidelijk begint de atmosfeer door de stijgende luchtdruk “af te drogen” . Opklaringen vanmorgen boven Suvretta-Randolins 2180m (Graubünden)


Vandaag is nog een overgangsdag met vooral naar het zuiden toe nog bewolking en neerslag. De intensiteit gaat echter afnemen. Na nog de nodige rest bewolking en lagere bewolking gaat naar het noorden toe de zon doorbreken.




Met de zon en de aanvoer van zachtere lucht kunnen de temperaturen al wat winst gaan boeken. Met 18 tot 20 graden in de westelijke Alpen is het echter ook vandaag nog aan de koele kant. De vorstgrens stijgt naar 3200 tot 3400 meter

Een stuk warmer is het al (nog steeds) naar het oosten toe met lokaal weer zomerse 25 tot 28 graden. Hier kunnen vanmiddag opnieuw weer enkele pittige regen en onweersbuien ontstaan.

In het weekend gaat de atmosfeer met veel zon verder opwarmen, vooral naar het oosten en zuiden kunnen stapelwolken overdag weer tot een lokale bui uitgroeien.
De komende dagen keert het zomerse lenteweer in de Alpen terug. Of het zo blauw gaat worden als op deze foto is nog maar de vraag. Vooral in de middag kunnen stapelwolken tot een bui uitgroeien. Foto via Twitter Savoie Mont Blanc @SavoieMontBlanc


In de loop van de volgende week verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich naar west Rusland en krijgen we te maken met een wat vlakkere drukverdeling. Een volgende uitloper van het Azorenhoog gaat vanaf woensdag een brug slaan met het west Russische hoog.
 
GFS T850 hPa voor woensdag


Daarmee houdt de warme continentale aanvoer aan en ook het zomerse karakter. Met de vlakkere drukverdeling en ondersteund door de dagelijkse gang blijft de kans op lokale regen of onweersbuien echter ook dan aanwezig.

Kouder /IJsheiligen?!
Of richting het weekend een Atlantische hoogtetrog met veel koelere lucht die vanuit het noordwesten naderbij de hogedruk zal weten te ondermijnen is nog onzeker. Uitgaande van de operationele uitdraai van het GFS en een merendeel van de ensemble leden gaat dat op de zondag lukken.
 
In het volgende week krijgen we naar alle wrs. te maken met een hoogtetrog en koufront gevolgd door een markante afkoeling!


Achter een koufront met regen en onweersbuien gaat dan markant koudere maritiem polaire lucht over de Alpen uitstromen. Ook het ECMWF komt met de hoogtetrog en laat net als ook het GFS een hoogtelaag richting Frankrijk naar de westelijke Middellandse Zee afsnoeren.
 
GFS 500 hPa met het afgesnoerde hoogtelaag en de koude lucht (vooral op hoogte) maandag 14 mei


Met dit scenario gaan vooral de westelijke Alpen met een weersverslechtering en stevige afkoeling te maken krijgen. In de bergen kan de sneeuwval dan weer tot 1200 a 1000 meter dalen met aanhoudende neerslag kan het tot onder de 1000 meter gaan sneeuwen! Tja die IJsheiligen dus en waarschijnlijk kunnen we er ook dit jaar niet “omheen”!
 
GFS T850 hPa, in het westen de koud genoeg voor sneeuw tot 1200 a 800 meter
H

Het ziet er dus naar uit dat er volgend weekend of begin volgende week een aanval op het warme zomerse lenteweer zal worden gepleegd. Of en in hoeverre dit inderdaad zal gaan lukken is aandacht voor de komende dagen.
 
GFS ensembles westelijke Alpen


Vanuit een voorzichtig opklarend Termen in Oberwallis een fijne en dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.898 topics, welke bij elkaar 448.562 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 542 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 542, lezen 6 mensen het topic "Winter 2011 discussietopic deel 3".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden