Vandaag nog koel en nat / in oosten onweersbuien
Onder invloed van (hoogte)laag Solveig op weg naar de Tyrreens Zee nam gisteren de zuid tot zuidoostelijke stroming in kracht toe. In de zuidelijke Walliser Alpen tot over de Simplon en het Oberwallis begon in de loop van de namiddag en avond de neerslag daardoor weer te intensiveren en werd het een kledder natte bedoeling. Zelf kon ik hier in de periode van 18h00 tot 06h00 bijna 50 mm registreren. Boven de 1900 a 2000 meter viel er sneeuw.Zware regen en onweersbuien oostelijke Alpen
In de oostelijke delen van de Alpen en noordwestelijke Balkan ontwikkelden zich in de daar aanwezig warmere lucht en met de instroom van vochtige onstabiele lucht in de loop van de middag en avond regen en onweersbuien met plaatselijk hagel en zware windstoten. In de loop van de latere avond namen de buien weer in kracht af en verplaatsten zich verder naar het noorden.
Vannacht klaarde het in het oosten weer mooi op, in de westelijke Alpen regende het in de Stau van de Alpen echter onverminderd door met soms ook een klap onweer. In de loop van de dag en avond van het noorden uit geleidelijk afnemende neerslag.
Ook de oostelijke Alpen ontspringen niet aan de invloed van het hoogtelaag. Terwijl in de westelijke Alpen de bewolking toenemend en neerslag valt moeten de oostelijke delen later op de dag weer rekening houden met (zware) regen en onweeersbuien met lokaal ook weer hagel en zware windstoten.
Het is met uitzondering van de oostelijke delen nogmaals vrij koel met middag temperaturen die al naar gelang neerslag en bewolking tussen de 12 en 18 graden gaan uitkomen. In het oosten in de warmere lucht lokaal weer 26 tot 29 graden. Omdat op hoogte al zachtere lucht aan het instromen is stijgt de vorstgrens naar 2500 tot 2700 meter. Sneeuwvalgrens stijgend naar 2000 tot 2300 meter.
Vrijdag onder invloed van stijgende luchtdruk en een naar noordoost gedraaide stroming in zettende weersverbetering. Het wordt of is al droog en de zon krijgt steeds meer ruimte. Het zuiden en met name zuidoosten moet door invloed van het wegtrekkende en afzwakkende hoogtelaag nog wel rekening houden met enkele regen of onweersbuien.
Overgang naar zomerweer
Net als gisteren zien we ook vandaag vanaf het weekend de opbouw van hogedruk. Begin volgende week gaat zich boven de Oostzee en Baltische Staten een apart filiaal ontwikkelen.
Met een aanhoudend continentale aanvoer wordt dan warme en droge lucht aangevoerd en kunnen we ons gaan opmaken voor een volgende zomerse weerfase. De middag temperaturen stijgen met veel zon naar 25 tot 30 graden. Ook in de bergen wordt het weer een heel stuk zachter met een vorstgrens die naar zomerse 3700 tot 3900 meter zal stijgen.
Tot zover vanuit een grijs en zeiknat Termen in Oberwallis. Temperatuur 5.9 graden.