Vanaf woensdag weer oplopende temperaturen
Koufront passageEen koufront is gisteren met regen en onweersbuien de westelijke Alpen binnengetrokken en lokaal viel daarbij neerslag van betekenis. In de koudere lucht daalde de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen in de nacht lokaal zelfs tot 1500 meter.
Vooral het Wallis, de Berner Alpen en Graubünden kregen in de namiddag en avond te maken met deels pittige (onweers)buien en een markante afkoeling!
Verse sneeuw ook op de Schildhorn – Allmendhubel. In Mürren (Berner alpen) BE (1650m) is 6 cm Neuschnee gevallen! Bron Meteo-Centrale SchweizIn de nacht trok het koufront afzwakkend verder naar het oosten en momenteel is het gevorderd tot een lijn München – Salzburg – Klagenfurt.In deze regionen start de dag met veel bewolking en regen (buien). Achter het front is het vannacht in het westen mooi opgeklaard en start de dag met brede opklaringen of zelfs gewoon zonnig weer.
Datzelfde geldt voor de prefrontale voorzijde in de oostelijke Alpen. Hier kan het kwik vandaag weer stijgen naar zomerse waarde en met föhn kan het kwik tot 28 a 29 graden stijgen.
Elders is het in de koelere lucht een stuk afgekoeld en veel warmer dan 18 a 20 graden zal het niet worden. De wind is overwegend zwak tot matig uit west tot zuidwestelijke richtingen, in het oosten eerst nog een krachtige zuid westelijke (föhn) wind. Op 2000 meter wordt het 2 tot 10 graden en de vorstgrens komt rond de 2200 meter te liggen, in het oosten de hogere waardes en hogere vorstgrens.
Koeler en onbestendig
De komende twee tot drie dagen gaat het onbestendig en duidelijke koeler verder waarbij de dinsdag het koelst gaat verlopen. De sneeuwvalgrens komt dan zo tussen de 1500 en 1800 meter te liggen en de vorstgrens tussen de 2200 en 1800 meter.
Ook in de oostelijke Alpen koelt het dan verder af maar zal het kwik in alle hoogtes duidelijk hoger liggen dan in het westen.
In de loop van de week zien we vanaf de Atlantische hoogtetrog twee aparte hoogtelaagjes afsnoeren. Het hoogtelaag wat richting de westelijke Middellandse Zee richting zuid Italië gaat trekken wordt voor de Alpen belangrijk.
Vanaf woensdag wordt er vanuit het zuidoosten geleidelijk.weer warmere maar ook nog vochtige lucht aangevoerd. De zuidelijke en aanvankelijk ook de westelijke Alpen krijgen daardoor te maken met de nodige instabiliteit die zich vertaalt in regen en onweersbuien.
Süd en Oststau
Vooral in de Südstau van de westelijke en zuidwestelijke Alpenhoofdkam gaat de komende dagen neerslag van betekenis vallen. Lokaal wordt hier 30 tot 80 mm aan neerslag berekend, met een zuidoost tot oost component en retour d’est langs de zuidelijke Italiaanse Alpenhoofdkam 80 tot 130mm.
Vanaf vrijdag neemt de invloed van de noordelijk hogedruk ook midden Europa en de Alpen verder toe waardoor het weerbeeld met een naar oost tot noordoost draaiende stroming verder verbetert.
De temperaturen gaan in alle hoogtes verder omhoog en kunnen ondersteund door de zon weer tot zomerse waardes gaan oplopen. De invloed van de zuidelijke lagedruk blijft echter ook dan nog aanwezig en vooral later op de dag kan er door de dagelijkse gang een regen of onweersbui ontstaan, in het zuiden en zuidoosten kunnen dit ook pittige exemplaren zijn!
Ook de rest van de nieuwe week handhaven de temperaturen zich op een voor de tijd van het jaar hoog en zelfs zomers niveau. De kans op lokale regen en -of onweersbuien met voorkeur voor de zuidelijke Alpen blijft ook dan bestaan.
Kijken we nog even verder naar de nog langere termijn (10 tot 15 dagen) dan gaat het met boven normale temperaturen verder. Een overgang naar markant kouder weer met scherpe nachtvorst of zelfs sneeuw tot in de lagere delen is ook vandaag (zeer) onwaarschijnlijk
Tot zover voor deze maandagochtend vanuit een opgeklaard Oberwallis. Ciao