Meer Weer, klimaat en achtergronden als ook de dagelijkse Benelux weerpraatjes op www.alpenweerman.nl
1 jaar geleden “winters” met sneeuw tot in de dalen
Na de sterk onderkoelde start van de lente profiteren we de laatste weken van thermische hoogstandjes. Met volop zon en temperaturen die niet onderdeden voor de hoog-zomer kon de natuur die een achterstand van 2 a 3 weken had opgelopen beginnen aan een flinke inhaal slag.Hoe anders de situatie vorig jaar toe een via de achterdeur van een laag dat precies over de Alpen kwam te liggen veel koudere lucht vanuit het noordoosten begon binnen te stromen.
Door een zogenaamde Gegenstromlage ging er toe veel neerslag vallen en in de koudere lucht en ondersteund door de nodige neerslag afkoeling begon de sneeuwvalgrens tot in de dalen af te zakken met als resultaat een dik pak sneeuw. Hier in Oberwallis sneeuwde het tot in het dal (Brig 680 meter) en vanaf 700 meter was het sneeuwbedekt!
Termen (1020m) met neerslag overgaand in sneeuw op 28 april 2017
Niet alleen in april, ook in mei en zelfs begin juni kan er in de Alpen tot in de dalen sneeuw vallen wanneer koude polaire lucht op directe weg vanuit het hoge noorden naar het zuiden toe op transport wordt gezet. Daarna is sneeuw vrijwel alleen nog weggelegd voor de hogere delen. Boven de 1800 a 2000 meter kan er bij kou uitbraken ook in de zomer maanden sneeuw vallen.
De voorjaar en zomersneeuw is echter altijd van korte duur en zodra de neerslag eruit gaat en de zon weer gaat doorbreken is het met de sneeuw ook weer snel gedaan.
Voorlopig hoeven we voor markant kouder weer met winterse perikelen en sneeuw tot in de lagere deln niet bang te zijn. Weliswaar gaat het afkoelen maar echt koud wordt het niet en lijkt de afkoeling ook slechts van tijdelijke aard.
Uitgaande van laag Quitta vandaag met kern boven west Frankrijk nadert de koufront de Alpen. In het voorveld daarvan neemt de Südföhn vandaag nogmaals in kracht toe.
De hoogste temperaturen zullen naar het oosten toe worden bereikt waar met veel zon het kwik tot 30 graden kan oplopen elders wordt het een graad of 20 tot 23 graden. Vanuit het zuiden (Stau) en westen (opkomend) front gaan in de loop van de dag buien ontstaan en verder intensiveren. Het oosten blijft voorlopig nog buiten schot van de weersverslechtering. In de bergen en föhndalen trekt de wind aan met lokaal ook en harde tot stormachtige wind.
Koufront, vooral in westen enige afkoeling
Het eigenlijke koufront trekt in de loop van de nacht met regen en onweersbuien de westelijke Alpen binnen en morgen verder over het oosten. In de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens in het westen tot 1500 a 1300 meter elders naar 1500 tot 2100 meter. De vorstgrens daalt in de westelijke Alpen van 3200 naar 1700 meter, in het oosten tijdelijk naar 2200 a 2300 meter. De hoogste waarde en ook temperaturen gelden voor de oostelijke Alpen waar de warmere lucht zit.
Algemeen geldt voor de komende dagen ook dat de oostelijke Alpen de beste papieren hebben voor wat betreft de betere condities. Het is er niet alleen een stuk warmer maar ook droger met meer zon.
Woensdag gaat onder invloed van een afsnoerend hoogtelaag boven de westelijke Middellandse zee en vervolgens richting zuid Italië trekt van het oosten uit weer zachtere lucht naar het westen uitstromen. De temperaturen gaan dan in alle hoogtes weer in de lift. Door toedoen van lage druk en het hoogtelaag zal de aangevoerde warmer lucht vanuit het zuidoosten echter ook het nodige aan vocht opnemen en dat gaat zich vertalen in een onstabiele opbouw van de atmosfeer. Mede ondersteund door de dagelijkse gang ontstaan er dan steeds weer regen en onweersbuien.
Toenemend hogedruk
Verder moeten we nog even afwachten in hoeverre het hoogtelaag en de warmere lucht vanuit het oosten weerstand weten te bieden tegen een volgend oprukkend Atlantische koufront en een portie maritiem polaire lucht. Door opbouwende hogedruk vanuit het noorden (Scandinavie) en de aansluiting met het Azorenhoog lijkt met een meer continentale stroming en ook boven de Alpen verdere luchtdrukstijgingen de warmere lucht vanuit het oosten vanaf het weekend de beste papieren te hebben en gaat het kwik geleidelijk weer verder omhoog. In de bergen stijgt de vorstgrens mede door een opkomend warme hoogte-rug weer naar 3300 tot 3500 meter.
In het verdere verloop gaat boven midden Europa de luchtdruk geleidelijk weer vervlakken, tegelijkertijd zien we aan de zuidoost flank van het Scandinavie hoog een nieuw hoogtelaag verschijnen met een portie veel koudere lucht op sleeptouw. (ECMWF).
Of deze koudere lucht dan op de nog langere termijn dag 12 tot 14 de Alpen zal weten te bereiken dat is nog zeer onzeker.
Tot zover voor deze zondag ochtend. Vanuit een nog föhnig opgeklaard Termen een fijne zondag gewenst en tot morgen maar weer. Ciao