Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
28 april 2018, 12:36 uur | Bericht #486601
Algemeen;  uitgaande van lagedruk boven het westen van Europa neemt de zuidwestelijke hoogtestroming verder in kracht en wordt warme maar ook vochtigere lucht aangevoerd. Begin volgende week stroomt achter een koufront tijdelijk koelere lucht binnen.

Begin volgende week tijdelijke afkoeling

Gisteren zagen we de barometer langzaam verder dalen maar ondanks de lage(re) luchtdruk was het toch nog een heel fraaie en ook zonnige dag. Door de toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant van de Alpenhoofdkam kwam de föhn van west naar oost er geleidelijk in en nam overdag in kracht toe.
 
Prachtig te zien vanuit de ruimte de besneeuwde westelijke Alpen en al groene dalen (Aostadal / Rhonedal)


Met de föhn en de zon steeg het kwik tot 23 a 25 graden en hier in Wallis kon zelfs weer een zomerse dag worden genoteerd. Het warmst werd het in Geneve en Sion alwaar het kwik tot 25.6 respectievelijk 25.8 graden opliep.
 
Hogerop in de bergen ligt nog veel sneeuw en het zal nog een hele tijd duren voordat alles weer uit de sneeuw bevrijd zal zijn. Foto Alp obern galm, Leuk – Via Twitter Christian Bakker ???? @chrisjelief
Oberalppas


Föhnig weekend
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we een zone van lagedruk helemaal vanaf Spitsbergen tot over Scandinavie naar zuidwest Europa verlopen. De straalstroom verloop vanaf Portugal via het westen van Frankrijk (Bretagne) via Nederland en noord Duitsland en van verder richting Polen en oost Europa.


Aan de westkant van de frontale zone bevindt zich koelere lucht, aan de oostkant de zachtere lucht. Het weekend verblijven we nog aan de warmere kant, vanaf maandag dan tijdelijk aan de koudere kant.



Het weekend gaat dan ook (vrij) warm en zonnig verlopen, met de lage druk in de buurt is het echter niet bestendig en vooral later op de dag kunnen aangewakkerd door de dagelijkse gang stapelwolken lokaal het buien stadium bereiken. Met de zuidwestelijke stroming is het zeer zacht en met de föhn wordt het zelfs weer zomers.



De middag temperaturen liggen meest tussen de 21 en 24 graden, met Föhn kan het kwik weer tot 25 en in het oosten tot 29 graden gaan oplopen. Ook in de bergen is het zacht met op 2000 meter een graadje of 10 en een vorstgrens die zich meest boven 3000 meter ophoudt.

Morgen zondag nemen de drukverschillen op nadering van een koufront nog wat verder toe en met een in kracht toenemende föhn kan het dan nog wat warmer worden. In de loop van de middag neemt gaat er met voorkeur voor de westelijke Alpen buiige neerslag inclusief onweer.
 
Vooral later op de zondag toenemende kans op regen en onweersbuien met voorkeur westelijke Alpen


Maandag en dinsdag zien we de zuidelijke tak van de jet boven zuidwest Europa wat meer naar het oosten door trekken om vervolgens boven de Alpen richting de Benelux af te buigen. Het laag boven Frankrijk gaat daarmee aan de wandel en trekt met kern richting de Benelux. Ondersteund door een nog wat oostelijker opschuivende hoogtetrog gaat via de achterdeur gaat achter een koufront dan duidelijk koelere lucht binnen stromen waarbij vooral in de westelijke Alpen (buiige) neerslag gaat vallen.



In de koelere lucht daalt de sneeuwvalgrens dan naar 1900 tot 1500 meter op dinsdag. Hoe verder naar het oosten hoe beter de condities en dat geldt helemaal voor de oostelijke delen die meest buiten schot van de depressie activiteit (neerslag) blijven.

In de loop van de dinsdag en woensdag snoert vanaf de hoogtetrog een apart hoogtelaagboven de westelijke Middellandse Zee af wat vervolgens richting de Tyrreense Zee koerst. Een tweede hoogtelaag komt boven  het Iberische Schiereiland te liggen.
 
GFS 500 hPa donderdag met de samen smeltende hoogtelaags


Richting het einde van de week smelten deze als het ware samen om vervolgens gebroederlijk en verzwakkend richting de laars van Italië trekken. Aan de noordkant van de lagedruk boven de Middellandse Zee bouwt zich een brug van hogedruk op tussen de Azoren en een hoog boven Scandinavie.

Deze ontwikkeling(en) hebben tot gevolg dat vanaf woensdag de stroming aan de noordflank van het hoogtelaag boven Italie de zuidoost tot oosthoek gaat opzoeken en er steeds warmere en ook drogere lucht wordt aangevoerd. De temperaturen stijgen van het oosten uit met veel zon dan weer tot zomerse hoogtes. Vooral het zuiden blijft gedurende de gehele periode gevoelig voor buiige neerslag (hoogtelaag).
GFS T850 hPa met de warme maar ook vochtige oostelijke tot zuidoostelijke stroming


In het verdere verloop, pak hem beet vanaf het weekend zien we een apart hoog met centrum boven Scandinavie liggen met als tegenhanger lagedruk boven zuid en midden als ook oost Europa. Met een oostelijke stroming wordt ook dan warme maar vanuit het zuidoosten ook vochtigere lucht aangevoerd.



Binnen de lagedruk gaan er vooral overdag (dagelijkse) gang dan dagelijks regen en onweersbuien ontstaan. Ook op de nog langere termijn lijkt in grote lijnen niet veel aan deze constellatie te veranderen. Het blijft zeer zacht maar ook de paraplu zullen we zeker bij de hand moeten houden.
Vanuit een zonnig Oberwallis een fijne dag gewenst en tot morgen maar weer. Ciao

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 508 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 508, lezen 3 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden