Begin volgende week tijdelijke afkoeling
Gisteren zagen we de barometer langzaam verder dalen maar ondanks de lage(re) luchtdruk was het toch nog een heel fraaie en ook zonnige dag. Door de toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant van de Alpenhoofdkam kwam de föhn van west naar oost er geleidelijk in en nam overdag in kracht toe.Met de föhn en de zon steeg het kwik tot 23 a 25 graden en hier in Wallis kon zelfs weer een zomerse dag worden genoteerd. Het warmst werd het in Geneve en Sion alwaar het kwik tot 25.6 respectievelijk 25.8 graden opliep.
Föhnig weekend
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we een zone van lagedruk helemaal vanaf Spitsbergen tot over Scandinavie naar zuidwest Europa verlopen. De straalstroom verloop vanaf Portugal via het westen van Frankrijk (Bretagne) via Nederland en noord Duitsland en van verder richting Polen en oost Europa.
Aan de westkant van de frontale zone bevindt zich koelere lucht, aan de oostkant de zachtere lucht. Het weekend verblijven we nog aan de warmere kant, vanaf maandag dan tijdelijk aan de koudere kant.
Het weekend gaat dan ook (vrij) warm en zonnig verlopen, met de lage druk in de buurt is het echter niet bestendig en vooral later op de dag kunnen aangewakkerd door de dagelijkse gang stapelwolken lokaal het buien stadium bereiken. Met de zuidwestelijke stroming is het zeer zacht en met de föhn wordt het zelfs weer zomers.
De middag temperaturen liggen meest tussen de 21 en 24 graden, met Föhn kan het kwik weer tot 25 en in het oosten tot 29 graden gaan oplopen. Ook in de bergen is het zacht met op 2000 meter een graadje of 10 en een vorstgrens die zich meest boven 3000 meter ophoudt.
Morgen zondag nemen de drukverschillen op nadering van een koufront nog wat verder toe en met een in kracht toenemende föhn kan het dan nog wat warmer worden. In de loop van de middag neemt gaat er met voorkeur voor de westelijke Alpen buiige neerslag inclusief onweer.
Maandag en dinsdag zien we de zuidelijke tak van de jet boven zuidwest Europa wat meer naar het oosten door trekken om vervolgens boven de Alpen richting de Benelux af te buigen. Het laag boven Frankrijk gaat daarmee aan de wandel en trekt met kern richting de Benelux. Ondersteund door een nog wat oostelijker opschuivende hoogtetrog gaat via de achterdeur gaat achter een koufront dan duidelijk koelere lucht binnen stromen waarbij vooral in de westelijke Alpen (buiige) neerslag gaat vallen.
In de koelere lucht daalt de sneeuwvalgrens dan naar 1900 tot 1500 meter op dinsdag. Hoe verder naar het oosten hoe beter de condities en dat geldt helemaal voor de oostelijke delen die meest buiten schot van de depressie activiteit (neerslag) blijven.
In de loop van de dinsdag en woensdag snoert vanaf de hoogtetrog een apart hoogtelaagboven de westelijke Middellandse Zee af wat vervolgens richting de Tyrreense Zee koerst. Een tweede hoogtelaag komt boven het Iberische Schiereiland te liggen.
Richting het einde van de week smelten deze als het ware samen om vervolgens gebroederlijk en verzwakkend richting de laars van Italië trekken. Aan de noordkant van de lagedruk boven de Middellandse Zee bouwt zich een brug van hogedruk op tussen de Azoren en een hoog boven Scandinavie.
Deze ontwikkeling(en) hebben tot gevolg dat vanaf woensdag de stroming aan de noordflank van het hoogtelaag boven Italie de zuidoost tot oosthoek gaat opzoeken en er steeds warmere en ook drogere lucht wordt aangevoerd. De temperaturen stijgen van het oosten uit met veel zon dan weer tot zomerse hoogtes. Vooral het zuiden blijft gedurende de gehele periode gevoelig voor buiige neerslag (hoogtelaag).
In het verdere verloop, pak hem beet vanaf het weekend zien we een apart hoog met centrum boven Scandinavie liggen met als tegenhanger lagedruk boven zuid en midden als ook oost Europa. Met een oostelijke stroming wordt ook dan warme maar vanuit het zuidoosten ook vochtigere lucht aangevoerd.
Binnen de lagedruk gaan er vooral overdag (dagelijkse) gang dan dagelijks regen en onweersbuien ontstaan. Ook op de nog langere termijn lijkt in grote lijnen niet veel aan deze constellatie te veranderen. Het blijft zeer zacht maar ook de paraplu zullen we zeker bij de hand moeten houden.
Vanuit een zonnig Oberwallis een fijne dag gewenst en tot morgen maar weer. Ciao