Na het zien van de laatste runs toch besloten dat de onweerskans van morgen een volwaardig topic waard is. Verdere uiteenzettingen of opmerkingen over deze kans mogen dan ook in dit topic geplaatst worden. Verder wens ik iedereen veel geluk morgen met het onweer en hopelijk zien we achteraf mooie plaatjes verschijnen!
Foto door mezelf.
Maar nu de kans:
Momenteel zitten we nog in vrij koele lucht als gevolg van een lagedrukgebied boven de Noordzee. Vandaag diept er een lagedrukgebied boven Noord Spanje uit en beweegt noordwaarts aan de voorzijde van een hoogtetrog.
Als gevolg van de uitdieping van het laag doet zich frontogenese waardoor een warmtefront gevormd wordt aan de noordoostzijde van het laag die langzaam noordwestwaarts om het laag heen draait. Op en achter het warmtefront treedt warmteadvectie op wat belangrijk gaat zijn om de onweersbuien in stand te houden tijdens de nacht.
Hoe westelijk het warmtefront tot stilstand komt heeft een grote invloed op de locatie van de buien en op de temperatuur aan de grond. De meeste modellen laten het warmtefront boven West Nederland tot stilstand komen.
Door de sterke frontogenese en warmteadvectie is het waarschijnlijk dat er elevated onweersbuien getriggerd zullen worden op en net oost van het warmtefront boven Noord Frankrijk en Belgie tijdens de avonduren.
Verder zuidoost kunnen er ook onweersbuien ontstaan en die zijn dan zelfs nog wat heviger in potentie omdat ze in de grenslaag kunnen wortelen.
Deze buien worden naarmate de zon ondergaat in stand gehouden door de hoge schering en warmteadvectie aan de oostflank van het laag. Eens ze ontstaan zijn kunnen deze buien het waarschijnlijk volhouden tot noord Nl, wat zowel Harmonie en WRF 4km laten zien.
.
De Modus:
In bovenstaand verhaal heb ik nog niks vermeld over waardes zoals cape en shear. De cape in het aanvoergebied (Frankrijk en Duitsland) bedraagt ongeveer 1000 tot 1500 joule/kg en ongeveer 500 tot 1000 joule/kg in delen van de benelux.
De cape in onze contreien is in deze setting echter niet zo belangrijk naar mijn mening gezien de sterke warmteadvectie en schering die de buien in stand houden.
Jullie herinneren je waarschijnlijk nog de setting van 10 April, waar er ook slechts enkele honderden joules cape beschikbaar waren tijdens de avond maar het toch behoorlijk los ging. Ook toen was er sprake van een lagedrukgebied met sterke warmteadvectie. De schering was toen zelfs nog behoorlijk lager dan morgen het geval zal zijn.
De schering zal morgen vanaf de grond 30 m^2 / s^2 bedragen wat zeer hoog is. Elevated is er nog steeds 15-20 m^2/s^2 over wat nog steeds hoog is. De heliciteit is ook zeer hoog (voornamelijk op het warmtefront maar het is maar de vraag of de buien hier surface based gaan zijn, maar ook oost van het warmtefront zeker nog fors).
De modus van de buien is in de onstaansfase dan ook gewoon supercell, kan ook moeilijk anders met deze waardes. Grootste kans hierop is uiteraard in het zuidoosten (advectief uit de ardennen) aangezien de buien hier van de grond kunnen ontstaan. Let wel op dat deze buien grote kans hebben om te gaan rightmoven dus het gevaar bestaat dat ze in Duitsland terecht komen.
Op het warmtefront en na de ontstaansfase is de convectieve modus zeer goed georganiseerde multicell, met kans op bow echo's en een mcs. Zowel wrf 4km als harmonie ondersteunen dit scenario. Hieronder nog wat plaatjes van WRF 4km en Harmonie:
| Gewijzigd: 28 april 2018, 10:38 uur, door Jenss
Edit Sven: gelieve geen plaatjes mee te nemen in je citaat, even verwijderd... | Gewijzigd: 28 april 2018, 13:07 uur, door Sven
Bron: KMI
KMI heeft een risico genomen om Oost-Vlaanderen geen waarschuwing te geven. In deze situatie is dit ook code geel waard. Harmonie geeft gewoon een buiensignaal voor dit gebied. Tevens als er een MCS ontstaat in het centrum van België kan dit flink uitgroeien tot aan Oost-Vlaanderen toe. Kortom ik ben het niet eens hoe KMI de waarschuwingen heeft uitgegeven.
Misschien wordt oranje zelf afgeschaald. Wie zal het zeggen op deze termijn. Als de buien ontstaan dan moet de situatie goed gemonitord worden om te kijken welke regio's een waarschuwing krijgen en hoe zwaar de waarschuwing zal zijn. Zoals de kaarten en nu voor staan hebben Centraal en Oost Belgie toch de beste papieren wat vooralsnog overeenkomt met de code oranje. | Gewijzigd: 28 april 2018, 12:43 uur, door reedtimmer
Een ander aandachtspunt is de neerslag op zondag. De berekende ontladingen die Harmonie daarbij laat zien zijn niet realistisch. Waarschijnlijk wel graupel in het model maar wel bij een stabiele opbouw. In de middag in de warme lucht mogelijk convectie vanaf de grond. Convectie temperatuur is zo'n 22 gr en mogelijk dat dat gehaald wordt in het uiterste (zuid)oosten van het land. Met CAPE-waardes van 1500 J/kg of meer (volgens Hirlam) en veel schering (rond 40kn) zijn fors ontwikkelde multicells en mogelijk zelfs een supercell mogelijk. Grote vraag is of de convectietemperatuur gehaald wordt. Volgens EC niet, Hirlam en Har36 wel.
Eind van de dag ontstaan door convergentie nabij het laag onweersbuien boven Frankrijk. Deze trekken in de zuidelijke stroming in de avond en nacht van zuid naar noord over ons land. Capewaardes zijn daar minder hoog, evenals de effectieve schering. Multicells zijn mogelijk. Windstoten bij de buien lijken vooralsnog niet heel fors uit te pakken. Modellen komen zeer lokaal boven de 41 kn, met name boven Duitsland. Bij het avond/nachtelijk is de kans op windstoten omdat de buien daar boven de inversie aanwezig zijn. Kans op 50 mm in een uur is ook niet groot omdat de buien een redelijke streksnelheid hebben. Hagel is mogelijk. Onweerskansen volgens INDECS: vooral in het (zuid)oosten 80-90% kans op meer dan 1 ontlading. Kans op meer dan 50 ontladingen/5 min 20-30%.
Iets duidelijker beeld van Harmonie voor zondag om 22:00 uur. Harmonie laat twee stevige onweerscomplexen zien (mogelijk MCS) die heb ik even rood ingetekend, de ene boven de regio van Antwerpen, de ander boven het uiterste oosten van België. Harmonie laat ook nog losse buien zien, die heb ik geel ingetekend, de ene over het oosten van NL en de andere over de Frans-Belgische grens. Ik ga deze keer voor de Harmonie kaarten. Dit lijkt mij een reëel beeld die morgen kan uitkomen met deze waarden.
WRF voor morgen 22:00 uur, iets westelijker dan eerst. Net als Harmonie berekent WRF 2 onweerscomplexen voor de Benelux. Eentje met een breedte van Oost-Vlaanderen tot het oosten van het centrum van België en de andere boven Duitsland. Misschien dat deze twee samen clusteren tot één grote MCS? Wie weet meer hierover? Ik ben nog nieuw in dit vak, corrigeer mij a.u.b. als ik het verkeerd zie.
Berichten samengevoegd door Sven | Gewijzigd: 28 april 2018, 23:42 uur, door Extreme Weather NL
... Benelux, E-France and W-Germany ...
A northward surging warm front stretches a warm sector over S-Germany, which features rather low BL moisture beneath a northward fanning Alpine EML plume. Maximized BL moisture occurs along the synoptic scale fronts, e.g. the warm front. Isolated CI is anticipated over S-/E-Germany, mainly driven by the orography. 15 m/s DLS with 400-800 J/kg MLCAPE (regionally up to 1000 J/kg) support organized multicells with localized hail, heavy rain and downbursts. Laid-out outflow boundaries by elevated storms the night before may also serve as foci for spotty CI.
The main area of concern arises in the thinning warm sector over E-France, W-Germany into Luxembourg and E-Belgium. Model consensus isnt yet perfect regarding intensity and track of surface depression. After decaying morning convection (isolated severe is possible), subsidence supports temporal diabatic heating during the afternoon.
As the synoptic forcing arrives during the evening from the south, scattered warm sector convection erupts over E-France, which spreads north. Dependent on the depression's placement, a spatiotemporal overlap of strong shear (20 m/s 0-6km, similar 0-3 km shear and 200 J/kg SRH3) , gradually diminishing weakly capped 0.5 to 1 kJ/kg MLCAPE and augmented LL shear exists. Initial storms pose a supercell risk with large hail, severe wind gusts and an isolated tornado threat. Overall shear vectors remain aligned near parallel to the eastbound moving cold front, so rapid clustering is forecast - swaths of severe wind gusts are possible with a rather dry/well mixed subcloud layer and enhanced 0-3 km flow. Any MCS could push further north as currently anticipated (e.g. all the way towards far S-North Sea). Again, outflow boundaries, laid-out by morning convection could push the risk for CI further east than currently anticipated in numerical guidance.
During the night, an ongoing occlusion process beneath intense upper divergence creates a supportive environment for slow moving/temporal training clusters over NW-Europe with an extensive rainfall risk (beside an ongoing but gradually diminishing hail and severe wind gust threat). During this time-frame, localized CI is also possible over N- and NE-Germany along the northward sliding warm front with adequate shear/MUCAPE for a localized large hail event.
Excessive rain in the evolving deformation zone of the depression over the English Channel and surroundings is also anticipated during that time-frame, but this activity remains mostly avoid of thunderstorm activity.
*samengevat zijn dit de meest relevante punten: "Model consensus isnt yet perfect regarding intensity and track of surface depression" en "Dependent on the depression's placement".
Kortom, het is nog een beetje onzeker om iets zinnigs te kunnen zeggen over WAAR, WANNEER en de INTENSITEIT van de onstabiliteit plaatsvindt.
Wel is het zo dat de gebieden die binnen de "severeweather" markeringen liggen, de beste papieren hebben voor onweer en de eventuele randactiviteiten.
Aan de hand van de HARMONIE 18:00 van zaterdag hebben we gekozen voor een upgrade van onze voorwaarschuwing op vrijdag. Het oostelijk deel van de Benelux moet vandaag rekening houden met 2 etappes. De eerste etappe betreft de neerslaghoeveelheden die momenteel vanuit Frankrijk beginnen te stijgen (toedoen warmtefront). 2e etappe en de zwaarste focus ligt op de late namiddag en avondperiode. Enkele onweersbuien, initieel supercells in hun primair stadium, gaan clusteren door de stevige bulkshear en jetstreak waardoor een MCS zich kan ontwikkelen boven BE en NED.
Wordt opgevolgd.
Nou weet ik dat de 24uurs radars met een goeie korrel zout moeten worden genomen maar nou ben ik toch wel benieuwd naar welke scenario we de meeste kans op hebben, die van wat Jenss heeft geplaatst of de nieuwere waar buienradar nou mee op de proppen komt die er toch wel redelijk anders uitzien
de verwachte neerslagintensiteit zien, in een strook dwars over het land. Het blijft natuurlijk speculatief, het "moment supreme" komt steeds
dichterbij met nauwkeurig(er) wordende kaartjes totdat het live genoeg is om te gaan nowcasten
Even snel pijltjes ingetekend. Recent is er een nieuwe onweersbui ontstaan op de Frans-Belgische grens. Deze lijkt een richting te hebben van NNO. De grote onweersbui ten oosten van Parijs lijkt in te draaien naar NNW? | Gewijzigd: 29 april 2018, 18:33 uur, door Sven
Mesoscale Discussion
Valid: Sun 29 Apr 2018 16:00 to Sun 29 Apr 2018 19:00 UTC
Issued: Sun 29 Apr 2018 16:25
Forecaster: GROENEMEIJER
An intense supercell near Chalons-en-Champagne at 1615 UTC is rapidly moving northward acorss the MD area along a stationary front with cold 10-13 C air to its west and relatively warm 20-23 C air to its east. It is likely producing severe wind gusts and large hail.
0-3 km shear near the storm is around 25 m/s. The storm will gradually interact with an environment with more curved low-level hodographs and higher low-level humidity (14.5 C at Charleville-Mezieres). The risk of a tornado will therefore increase.
da's mooi wat er op ons afkomt, hopenlijk is er nog wat van over als het het noorden bereikt, zou graag weer eens wat vuurwerk zien,
kunt nu duidelijk de warmte grens diagonaal over Nedeen liggen op de temp kaart van KNMI