Minder fraai en nat in de Südstau
Gisteren profiteerden vooral de (zuid)westelijke Alpen en het inner-alpine Wallis van tussenhoog invloed. Met volop zon steeg het kwik er tot 20 a 23 graden. Nog wat warmer werd het met een krachtige Nordföhn in het zuiden van Zwitserland met in Ticino (Tessin) maxima van 25 tot 28 graden.De oostelijke Alpen daarentegen hadden te maken met een slepend front. De bewolking overheerste er en steeds weer viel er neerslag of buien waarbij ook onweer voorkwam.
Zonnige Alpe d Huez en nog heel veel sneeuw
en nog wat fraaie bewegende beelden vanaf de Passtrasse
Südföhn / Südstau
Via de achterdeur van een overtrekkend tusssenhoog gaat met zuidwestelijke hoogte winden weer warmere en vooral ook drogere lucht over de Alpen uitstromen.
Op nadering van een Atlantisch laag (trog) en laag – Pearl – en een wegtrekkend tussenhoog nemen tevens de drukverschillen tussen de zuid en noordkant van de Alpen toe en met een zuidelijk drukoverschot oplopend tot 7 hPa keert de Südföhn terug.
Samen met de warmere en drogere lucht en ondersteund door de föhn gaat het in het noorden met veel zon weer lekker opwarmen met middagtemperaturen die tot 23 a 26 graden stijgen. Op 2000 meter wordt het een graad of 5 tot 9 en de vorstgrens stijgt weer naar 3000 tot 3200 meter.
De centrale Alpenzuidkant krijgt te maken met wat meer vocht welke zich tegen de Alpenhoofdkam stuwt. Hier zal de zon het moeilijk hebben en er gaat neerslag vallen. Onder de bewolking en met neerslag wordt het niet veel warmer dan 13 tot 18 graden.
Beste papieren oostelijke Alpen
In het weekend schuift de Atlantische hoogtetrog geleidelijk wat verder naar het oosten, een apart grondlaag komt daarbij boven Frankrijk te liggen.
Tot en met zondag verblijven de Alpen echter steeds aan de “warmere” voorzijde van de trog / laag. Daarbij houdt de het weerbeeld met de Südföhn en Südstau aan. De beste papieren op zomerse temperaturen en zon is ook dan voorbestemd voor de noordkant en naar het oosten toe.
Begin volgende week schuift het geheel nog wat op waarbij het grondlaag opvullend via de Benelux naar Duitsland – Polen trekt. De hoogtetrog blijft quasi stationair waarbij later een apart als hoogtelaag deel richting de westelijke Middellandse Zee zal gaan afsnoeren.
Vanaf maandag stroomt er van het westen uit vooral op hoogte dan wat minder zachte lucht binnen. Het koufront met de voorste begrenzing zal in de loop van de zondagavond en nacht op maandag met regen en onweersbuien de westelijke Alpen binnentrekken. Overdag verplaatst de neerslag zich afzwakkend tot over de oostelijke Alpen. In de oostelijke delen blijft het overdag waarschijnlijk droog en zonnig en kan het kwik pre-frontaal met ondersteuning van de föhn tot zomerse hoogtes oplopen!
Hogedruk / hoogtelaag
In het verder verloop van de week en het weekend trekt het hoogtelaag in oostelijke richting via de Middellandse Zee verder en zal vooral de zuidelijke Alpen met buiige neerslag beïnvloeden.
Ten noorden van het systeem gaat een uitloper van het Azorenhoog een brug slaan met een Rusland hoog en gaat er met een naar zuidoost en later oostelijk hoogtestroming steeds drogere en warmere continentale lucht naar het westen uitstromen. Vanaf donderdag gaan de temperaturen van het oosten uit dan weer in de lift en evolueren we naar een volgende zomerse periode.
Wel moeten we, en dat geldt met name voor de zuidelijke Alpen nog even een slag om de arm houden voor wat betreft de koers en invloed van het hoogtelaag! Daarover dan de komende dagen meer.
Tot zover vanuit een practisch onbewolkt Termen in Oberwallis. Een fijne dag en tot morgen maar weer. Ciao