Regen en onweersbuien leiden andere weerfase in
Gisteren kon zoals verwacht het kwik lokaal nog een keer de tropische 30 graden grens aantippen en ditmaal ging het Zwitserse Basel met de eer strijken met een Tmax van 30.5 graden! Echter ook elders in de Alpen en grote delen van west en midden Europa was het opnieuw een prachtige zomerdag. Met volop zon steeg het kwik op uitgebreide schaal weer tot zomerse 25 a 29 graden en ook in de bergen deed enkel nog de enorme sneeuw vracht aan de voorbije winter denken.Nogmaals zomers
Ook vandaag zondag kunnen we nog een keer genieten van het voor de tijd van het jaar zeer warme lenteweer. Met veel zon stijgt het kwik weer tot zomerse waardes van 25 tot 28 graden.
Doordat de invloed van de hogedruk verder afneemt en mede ondersteund door de dagelijkse gang ontstaan er in de loop van de dag stapelwolken die later op de dag lokaal het buien stadium kunnen bereiken. In de bergen wordt het al wat minder warm dan voorheen met een vorstgrens die rond de 3300 meter daalt.
De regen en onweersbuien zijn een voorbode op meer nattigheid op de maandag. Een koufront gaat dan van west naar oost voor (buiige) neerslag zorgen. De sneeuwvalgrens daalt in de koudere lucht van circa 2800 naar 2400 meter.
Het oosten houdt het nog langere tijd droog en zonnig en hier kan het kwik nog een keer pieken tot zomerse 25 a 28 graden. Onder de bewolking en in de neerslag is het met 17 tot 22 graden meest wel gebeurd. Achter het front klaart het in de westelijke Alpen in de loop van de dag weer snel op.
Tussenhoog /Koufront
Dinsdag volgt een tussenhoog en wordt nogmaals een portie warme lucht tot over de Alpen op transport gezet en zal de zon van west naar oost weer veel ruimte gaan krijgen.
Woensdag en donderdag krijgen we te maken met een volgende weersverslechtering op nadering en passage van een volgend koufront. De frontale zone zal dan slepend tot over de Alpen komen te liggen met aan de noordkant daarvan de koelere lucht en aan de zuidkant de veel zachtere lucht. Op het grensgebied en door het koufront kunnen er dan vooral overdag (dagelijkse) gang pittige regen en onweersbuien gaan vallen. Donderdag vooral met voorkeur voor de oostelijke Alpen.
Achter het eigenlijke koufront gaat aan de noordoostflank van een Atlantisch hoog dan een portie maritiem polaire lucht tot over de Alpen uitstromen en gaat het kwik vooral aan de noordkant van de Alpen in de hoogte flink onderuit. De Alpen zuidkant en inner-alpin verblijven langer in zachtere lucht en het zal daar ook minder sterk afkoelen
In vergelijking met de dinsdag zal het dan in de noordelijke Alpen een graad of 10 tot 15 kouder worden en komt de T850 hPa 0 graden isotherm (temperatuur op 1500 meter) deels weer dicht in de buurt van de noordelijk Alpen.
Onzekere ontwikkelingen door hoogtetrog
Wat er vanaf vrijdag en daarna gaat gebeuren is ook vandaag nog uitermate onzeker. De modellen hebben nog moeite met hetgeen een Atlantische hoogtetrog precies gaat doen. Het GFS model als laat deze onder afsnoering van een apart hoogte en grondlaag vanmorgen veel oostelijker over west Europa afzakken en daarmee wordt het onbestendig en koeler.
Het ECMWF komt met een soortgelijke ontwikkeling alleen dan een stuk westelijker. In dit geval komen we aan de veel warmere voorkant van de hoogtetrog (laag) te liggen.
Al met al dus heel onzekere ontwikkelingen met zowel heel zachte als ook duidelijk onderkoelde oplossingen (GFS). Daar nu verder over speculeren heeft nu weinig zin en de volgende dagen gaan we dit allemaal netjes in kaart brengen.
Vanuit een onbewolkt Oberwallis een heel fijne zondag gewenst en tot morgen maar weer. Ciao