300 warmtegetallen voor Maastricht
Maastricht heeft t/m het afgelopen weekend al 299,8 warmtegetallen behaald. Gisteren zijn er daar nog net genoeg (0,8) warmtegetallen bijgekomen om boven de 300 warmtegetallen uit te komen. We hebben al een lange tijd het record voor hoogste warmtegetallenscore ergens in Nederland ooit (259,0 Maastricht), het record van dit jaar wordt nu alleen nog maar scherper gezet.Zaterdag 13 oktober was het een extreem warme herfstdag, de temperatuur bereikte de 28,1ºC in Ell. De zon kon die dag namelijk vrijwel ongehinderd schijnen, dat in combinatie met een krachtige zuidstroming liet de temperatuur erg hoog uitvallen. Wijk aan Zee kreeg de hoogste dagscore (3,0), dit is een verbetering van het oude record van de hoogste dagscore in oktober ooit! (2,9 in Maastricht, 1985)
Woensdrecht kreeg zaterdag nog net dat beetje dat het nodig had om de hoogste jaarscore ooit voor Woensdrecht gemeten neer te zetten. Het oude record (191,1) werd gebroken.
Zondag was opnieuw erg warm, maar niet zo warm als de zaterdag. Het werd 26,6ºC in Ell. De hoogste dagscore ging weer naar Maastricht.
Hoogeveen heeft nu meer dan 160 warmtegetallen en kan daarmee op de valreep nog spreken van een hete zomer.
De correctie van het KNMI voor het tijdelijk uitvallen van Nieuw Beerta is toegepast. | Gewijzigd: 16 oktober 2018, 21:32 uur, door Thijs.
Nee zeker niet, dat ik de hoogste dagscore zaterdag bij Maastricht heb gezet is wel een vergissing. Alert!
Het werd in Wijk aan Zee 's nachts slechts 17ºC, daarom kreeg Wijk aan Zee behoorlijk veel warmtegetallen.
| Gewijzigd: 16 oktober 2018, 21:35 uur, door Thijs.
Nu echt de laatste warmtegetallen?
Na de warmtegetallen van 20 september dacht ik al klaar te zijn, en luidde de titel ''(Voorlopig) laatste warmtegetallen?''. Maar op 11 oktober pakte de nazomer het draadje weer op en kwamen er nog (voor oktober) bijzonder veel warmtegetallen bij. Ik (als liefhebber van de winter) mag toch hopen dat dit de laatste warmtegetallen worden. Het zou mooi zijn als we net zoals we van de winter direct de zomer ingingen, nu ook van de zomer weer de winter induiken...Maastricht heeft zoals eerder aangegeven dus nog net de 300 punten aangetikt.Hierbij ook de kleine update:
Grote zomer met enkele nazomerdagen tot in oktober
Net zoals 2017 heeft oktober in 2018 weer enkele warmtegetallen, waar het er in 2017 0,6 waren in De Bilt, zijn het er dit jaar 2,7 in De Bilt en 5,9 in Ukkel.Oktober in De Bilt en Ukkel
Dankzij veel zon en een krachtige zuidstroming kon het kwik op zaterdag 13 oktober boven de 26ºC komen. Uiteraard was dit een dagrecord én een decaderecord. Het decaderecord voor de 2de decade stond op naam van 16 oktober 2017, een heel jong record dat nu alweer verbroken is.
De 14 oktober kreeg De Bilt ook nog enkele warmtegetallen, maar daarna was het voorbij. Oktober in De Bilt eindigde namelijk relatief koel. Gemiddeld was de maand ruim een graad te warm.
Ukkel scoorde nog meer warmtegetallen dan De Bilt, en had een serie van 5 aaneengesloten dagen met warmtegetallen (11 t/m 15 oktober). Ukkel had daarmee een totaal van 5,9 warmtegetallen. Zowel in De Bilt als in Ukkel was 13 oktober bracht 13 oktober de hoogste dagscore.
Oktober landelijk gezien
Ieder station in Nederland (op de Waddeneilanden die geen warmtegetallen behaalden) heeft zijn maandrecord van oktober gebroken. Maastricht, gevolgd door Arcen en Volkel kregen de meeste warmtegetallen. Heel Nederland scoorde minder in oktober dan in september, behalve Leeuwarden (daar bracht oktober meer warmtegetallen dan september).
De zomer van 2018: eentje om niet snel te vergeten
Sinds de eerste warmtegetallen van 19 april zijn we maanden verder. In juli werd meer en meer duidelijk dat de zomer van 2018 extreem hoog zou gaan scoren qua warmtegetallen. We maken de balans op:Één na hoogste score sinds 1901
Alleen 2006 had een hogere totaalscore dan afgelopen zomer. 2006 behoud nog steeds het record (201,3). Het record was binnen bereik, slechts 5,3 warmtegetallen hadden we nog nodig. Dit jaar bleef het totaal dus bij 196,0 warmtegetallen blijven steken.
Zomer van 2018: De Bilt
Het warmtegetallenseizoen van 2018 begon op 19 april, dit was al een enorm vroeg begin. Dit was op 2 na net niet een recordvroeg begin, dat staat nog steeds op naam van 14 april 2007. Het was 19 april al 27,4ºC (Lelystad 29,6ºC in april), na een paar warme dagen was de warmte weer over en konden we de eerste periode met warmtegetallen noteren (19 & 20 april).
Mei had in de eerste en tweede decade slechts zeer sporadisch warmgetallen, maar de laatste decade barstte de zomer los voor het eerst los. Het bracht voor een behoorlijk aantal stations een recordhoge warmgetallenscore voor mei. 28 mei werden we al getrakteerd op de eerste regionaal tropische dag, één dag later, 29 mei, volgde de eerste landelijke tropische dag. Het werd in Twenthe die dag al 31,8ºC. Op 31 kwam de eerste echte zomerperiode van 21 t/m 31 mei ten einde.
Juni nam wat gas terug, de eerste decade had nog wel een paar warme dagen (waaronder 7 juni regionaal tropisch). De rest van de maand bracht vrij weinig warmtegetallen, helemaal aan het einde begint een volgende zomerperiode vorm te krijgen. 30 juni werd net regionaal tropisch.
De warmte van eind juni ging in juli onverstoord door. Het werd compleet droog en 3 en 4 juli werd het weer regionaal tropisch. Na dit hoogtepunt nam het aantal warmtegetallen per dag weer langzaam af, totdat een aaneengesloten periode van 11 dagen ten einde kwam (28 juni t/m 8 juli). De zomer had de vaart erin, op 12 juli begon opnieuw een zeer lange aaneengesloten warmgetallen. 12 juli t/m 8 augustus kwamen er iedere dag weer nieuwe warmtegetallen binnen, bijna één volle maand. 26 en 27 juli waren ongetwijfeld de heetste dagen van deze zomer, 27 juli brak alle records die 26 juli net gevestigd had, het was voor vrijwel alle weerstations een recordhoog daggemiddelde (30,6ºC gemiddeld in Eindhoven). Het werd 26 juli 38,2ºC te Arcen en 35,7ºC in De Bilt.
Augustus begon nog erg heet en droog, maar vanaf 8 augustus ging het roer om. In de 2de decade kwamen er nog vrij vaak warmtegetallen binnen, maar af en toe viel er zelfs al wat regen. De laatste decade was al bijna koel te noemen, 24 augustus kwam het voor het eerst sinds 24 juni weer onder de 20ºC. September had zoals gewoonlijk nog enkele warme nazomerdagen met warmtegetallen. Oktober bracht weer enkele bijzonder warme dagen. 13 oktober werd het in Ell 28,1ºC. De zomer van 2018 sloot in stijl af!
Zomer van 2018: Nederland
Eindhoven heeft in het begin lang op de eerste plek gestaan, maar sinds 1 augustus komt deze plek toe aan Maastricht. De top 3 bestaat uit:
1. Maastricht: 300,4
2. Arcen: 292,9
3. Eindhoven: 283,6
In rood geschreven getallen zijn gebroken records, helemaal rechts zien we alle jaarrecords die nog niet gebroken zijn, soms scheelde het niet veel. Helemaal links zien we het verschil in stand t.o.v. vorig jaar, dus groene stations scoorden dit jaar relatief gezien beter dan andere stations, rode juist minder goed. Verder zien we onderaan nog de gemiddeldes per maand en het gemiddelde van dit jaar. Ten slotte geven de geel gemarkeerde getallen nog aan welke stations de hoogste maandscore kregen. (Het zou kunnen dat er enkele fouten tussen de met rood gemarkeerde records zitten.)
Zomerseizoen afgerond: tijd voor Hellmannen!
| Gewijzigd: 4 november 2018, 23:57 uur, door Thijs.
Onweer-Online.nl: warmtegetallen zomer 2019 | Gewijzigd: 23 augustus 2019, 23:45 uur, door Thijs.