Maandoverzicht juli 2018
De maand juli zat vol met warmte, hitte of zelfs recordwarmtegetallen. De maand zelf bracht geen recordaantal aan warmtegetallen, want juli 2006 en juli 1994 brachten nog meer warmtegetallen. Enkel het kersverse station Voorschoten heeft een recordaantal warmtegetallen gescoord de afgelopen maand.Juli 2018 in De Bilt & Ukkel
De eerste dagen van Juli verliepen zowel in De Bilt als in Ukkel, daarna volgde van 9 tot 11 juli de enige dip in temperatuur van deze maand. Na deze korte dip werd het gewoon weer warm. De meest hete dagen, 26 en 27 juli zorgden voor een enorm hoog aantal warmtegetallen. Opvallend genoeg was het nu juist De Bilt die de meer warmtegetallen scoorde dan Ukkel, terwijl Ukkel de rest van de maand beter scoorde. De laatste dagen waren niet heet, maar de warmte bleef onverminderd doorgaan.
Juli 2018 in heel Nederland
De minste warmtegetallen kwamen binnen in Vlieland, gevolgd door Terschelling en Wijk aan Zee. De meeste kwamen binnen in Maastricht, die dankzij deze hoge score onlangs Eindhoven kon inhalen. Het zuidwesten heeft ook ten opzichte van het binnenland vrij veel warmtegetallen behaald, misschien al veroorzaakt door de opwarmende Wester- en Oosterschelde. Dit effect kan de komende maand ook rond het IJsselmeer en op andere kustplaatsen in augustus resulteren in - ten opzichte van het binnenland - meer warmtegetallen dan normaal.
Woensdag werd het in het zuidoosten wederom tropisch, het kon die nacht ook goed afkoelen (9,2ºC in Eelde), dus er werden niet bijzonder veel warmtegetallen behaald, de hoogste dagscore kwam wel weer uit het zuidoosten (Maastricht). Donderdag was het weer flink warmer, de gehele oostelijke helft behaalde tropische temperaturen, Arcen kwam zelfs boven de 33ºC uit. De meeste warmtegetallen werden tegen de Duitse grens gescoord, Hupsel kreeg deze keer de hoogste dagscore.
De categorie 'warm' zijn de afgelopen dagen de volgende (semi-)kustplaatsen binnengekomen: Hoek van Holland, Lauwersoog, Berkhout, Stavoren, Leeuwarden, Wijk aan Zee, Voorschoten en De Kooy.
Nieuw in de categorie 'zeer warm' zijn Heino, Rotterdam, Vlissingen, Marknesse, Hoogeveen en Eelde. Voor Volkel, Ell, Deelen, Hupsel en Twenthe* kan deze zomer nu ook tot de 'hete' zomers gerekend worden.
*Ik heb uiteindelijk zelf maar een reparatie van de warmtegetallen van de periode 27 t/m 30 juli gemaakt. Dit is tot stand gekomen door van de afwijkingen ten opzichte van het nabijgelegen Hupsel het gemiddelde te berekenen. De gemiddelde afwijking is vervolgens toegepast op de meetgegevens van Hupsel (27 t/m 30 juli). Wanneer het KNMI met het officiële herstel komt zal ik mijn eigen 'reparatie' vervangen.
Op de ranglijst van alle jaren sinds 1901 (gemeten in De Bilt) staat 2018 nu op de 5de plaats. Met de komende warmte van begin volgende week zal 2018 waarschijnlijk verder stijgen.
Vrijdag werd het in Arcen nog 35,5ºC, in de rest van het land (op de kuststreek en het noorden na) werd het ook gewoon wederom tropisch.
Zaterdag werd de hitte al wat meer teruggedrongen, enkel het zuiden, zuidoosten en oosten behaalden nog tropische waarden. Op beide dagen kreeg Maastricht de hoogste dagscore, hierdoor is Maastricht verder uitgelopen op Eindhoven en Arcen.
Nieuw Beerta kan deze zomer nu ook tot de 'zeer warme' zomers rekenen, verder kan Herwijnen deze zomer nu als 'heet' classificeren.
Het weerstation De Bilt is de 160 punten over, dat betekend dat de zomer van 2018 dan volgens de classificering officieel 'heet' is (de classificering is namelijk ontworpen voor weerstation De Bilt).
Zondag was het een vrij koele dag vergeleken met de rest, maar vorig jaar (koele periode juli en augustus) zou zo'n dan juist een erg warme dag geweest zijn. Het warmste werd het met 28ºC in het zuiden en zuidoosten, de hoogste dagscore was voor de koploper Maastricht.
Maandag kwamen we weer volledig in de hete lucht vanuit Spanje terecht. Dat merken we goed aan de temperatuur, het was maandag op grote schaal tropisch (tot 34,2ºC in Arcen). In de nacht kon het nog wel redelijk goed afkoelen (het was helder). De hoogste dagscore ging wederom naar Maastricht, die daardoor verder uitliep op Arcen.
Lauwersoog stak de 110-punten over en kan daarmee spreken van een 'zeer warm' warmtegetallenseizoen. De Bilt is dus officieel geclassificeerd als 'heet' jaar qua warmtegetallen. Vandaag zal het gemiddelde nog een flinke stap hoger liggen, misschien komen we weer in de buurt van de kersverse records van 27 juli?
Dinsdag werd het nogmaals zeer warm in de Benelux. In Hupsel, Volkel, Arcen en Eindhoven steeg het kwik tot 36,6ºC, richting de nacht werd de warmte op verschillende plaatsen afgesloten met wat regen en onweer.. De meeste warmtegetallen kwamen binnen in het Limburgse Mestreech.
Woensdag was het al flink koeler, het bleef overdag (op enkele buitjes na) grotendeels droog. In het oosten werd het nog zomers zodat de hittegolf daar weer verlengt werd. In Twenthe kreeg men de hoogste dagscore.
Hoek van Holland en Berkhout kunnen deze warmtegetallenzomer nu als 'zeer warm' beschouwen, verder kunnen we Westdorpe, Lelystad, Cabauw, Schiphol en Woensdrecht verwelkomen in de categorie 'heet'.
Allereerst donderdag en vrijdag, donderdag werd het alleen in het oosten en noordoosten nog zomers, en daarmee duurde de hittegolf daar nog net tot 9 augustus. De meeste warmtegetallen kwamen aan de Duitse grens en in het noorden binnen. Vrijdag was er in het noordoosten nog vrij veel onweer, daar was het een graadje of 20, in het zuidoosten nog 23ºC, in het zuidoosten kwamen er dan ook nog enkele warmtegetallen bij. De hoogste score deze dagen behaalden Nieuw Beerta en Hupsel.
Zaterdag bleven warmtegetallen uit, maar zondag werd het warmer en dus kwamen er opnieuw aardig wat warmtegetallen binnen, dit maal vooral in het zuidwesten. In het zuidwesten begint het effect van het opgewarmde water langzaam merkbaar te worden (met name in de minimum temperatuur).
De hoogste dagscore was voor Westdorpe en Gilze-Rijen.
Stavoren heeft nu meer dan 110 warmtegetallen, en komt daarmee in de categorie 'zeer warm'.
(Naast de snelste stijger en daler nu ook stations weergegeven die ook stegen of daalden, maar niet de snelste waren. Deze stations zijn niet dikgedrukt)
De afgelopen dagen kwamen er vrijwel overal enkele warmtegetallen bij. Maandag kwamen er vooral in het zuidoosten amper warmtegetallen bij, in de rest van het land wel. Vlissingen kreeg de hoogste dagscore.
Dinsdag kwamen er in het noordoosten de minste warmtegetallen bij en in het zuiden de meeste. In het zuiden werd het lokaal ook nog 25ºC. De hoogste dagscore ging naar Arcen en Gilze-Rijen.
Vlissingen steeg een categorie (van 'zeer warm' naar 'heet'), met name dankzij de relatief hoge scores de afgelopen dagen. Maastricht kreeg er als koploper juist erg weinig warmtegetallen bij, maar behoudt wel de eerste plaats.
| Gewijzigd: 15 augustus 2018, 20:48 uur, door Thijs.
Vorige week woensdag scoorde het zuidoosten het slechtste en kwamen de meeste warmgetallen juist binnen in het noordwesten. Dit kwam vooral door de zeer hoge minima's aan de kust. Het kustwater is de afgelopen tijd flink opgewarmt (momenteel rond de 17ºC). Dit heeft als gevolg dat het 's nachts met een wind van zee amper afkoelt. Zo kwam het kwik die woensdag aan de kust niet lager dan 18ºC, terwijl het in het binnenland nog afkoelde tot 14ºC. Wijk aan Zee behaalde de hoogste dagscore.
Donderdag was de verdeling van de warmtegetallen weer zoals we die vaak zien. Het zuiden behaalde de meeste warmtegetallen, de hoogste dagscore ging naar Maastricht.
Hoorn heeft dankzij de hoge warmtegetallen in het het noordwesten nu een 'warme' zomer bereikt.
vrijdag 17 t/m zondag 19 augustus: kusteffect & regionaal zomerse dag
Vrijdag en zaterdag was het kusteffect goed te merken, het opgewarmde zeewater zorgde ervoor dat vooral de kust flink veel warmtegetallen kreeg. Wijk aan Zee kreeg de hoogste dagscore. Dankzij het warme zeewater is deze zomer in Wijk aan Zee en De Kooy (Den Helder) nu geclassificeerd als 'zeer warm'.
Zondag warmde het in het binnenland weer op tot zomerse waarden en daarom kwamen er in het Hupsel ook de meeste warmtegetallen binnen. Tevens gaat de zomer van Heino vanaf nu ook de boeken in als 'heet'.
Maandag kwamen er al wat meer warmtegetallen binnen dan zondag (behalve het oosten). Dit kwam door de warme nacht, overdag was het maandag namelijk iets koeler dan zondag. De nacht was vooral warm in het zuiden, daar hadden we ook de meeste warmtegetallen. De hoogste dagscore ging naar Gilze-Rijen. Dinsdag werd het overal, op de westkust en her en regio's in het oosten na, een zomerse dag. Het warmste werd het in Eindhoven, hier kwam ook de hoogste dagscore binnen.
Leeuwarden en Voorschoten hebben nu een 'zeer warme' zomer binnengehaald, en Vlieland kan als laatste de zomer 2018 optekenen als 'te warm' qua warmtegetallen.
Woensdag 22 en donderdag 23 augustus: Einde warmte
Woensdag was samen met dinsdag de meest warme dag. Hupsel bereikte de 29,3ºC. De hoogste dagscore ging echter aan Hupsel voorbij, deze ging naar Arcen, waar het gemiddelde toch iets hoger lag. Donderdagavond passeerde er een koufront, voor dit koufront was het nog een beetje warm, op de meeste plaatsen werd het nog 22 tot 24ºC. Maastricht kreeg de hoogste dagscore.
Tussenstand 24 augustus: hoogste jaarrecord verbroken
Nu we even in een koele periode zitten, kunnen we terugkijken op de periode 1 april t/m 24 augustus. Als we deze vergelijken met de jaartotalen van andere jaren zien we dat veel stations nu al het record hebben verbroken!Vooral in het binnenland hebben bijna alle stations het jaarrecord al verbroken, aan de kust zie je duidelijk dat het jaartotaal van 2006 op veel plaatsen nog niet geëvennaard is, maar we hebben nog een maand voor ons om alsnog een aantal van deze records te breken. Mocht september koel verlopen zal onderstaande kaart amper veranderen, mocht september warm zijn zullen vrijwel alle stations het record van 2006 verbeteren.
Maastricht was met 1947 recordhouder van het hoogste jaartotaal (259,0 warmtegetallen). Maar op 12 augustus 2018 kwam Maastricht boven het zeer oude record uit, en daarmee is nu al met zekerheid te zeggen dat er in Nederland vroeger (sinds begin metingen) nog nooit zo'n hoge warmtegetallenscore geweest is als de score die we nu hebben in Maastricht (274,2 warmtegetallen). Verder zitten ook Arcen en Eindhoven al boven het oude record van 1947.
Voor De Bilt wordt het nog spannend of we de hoogste warmtegetallenscore ooit behalen, want we zitten nog 17 warmtegetallen van 2006 verwijderd (201,3 en 184,3 dit jaar).
Alle paars gekleurde stations hebben momenteel al een recordhoge jaarscore. | Gewijzigd: 25 augustus 2018, 15:55 uur, door Thijs.
augustus 2018: van warm & droog naar koel & wisselvallig
De laatste zomermaand begon erg droog en zeer warm. Op 8 augustus sloeg het weer echter om, vanaf toen viel regelmatig wat regen. Ook was het afgelopen met de tropische dagen. In de laatste week van augustus daalde de temperatuur nog verder naar 20ºC.Augustus in De Bilt & Ukkel
In de eerste week van augustus pakte het zomerweer flink uit, warmtegetallen kwamen vollop binnen. 7 augustus bracht de hoogste dagscore deze maand voor zowel De Bilt als Hupsel. Één dag later, 8 augustus, was het een totaal ander verhaal, temperatuur lag op normale waarden en de dagen daarna kwamen er nog geregeld wat bijdragen aan het warmtegetal. In vergelijking met de eerste week was het natuurlijk weinig, maar de laatste week van augustus werd het te koel voor warmtegetallen en kwamen er geen warmtegetal meer binnen.
Helemaal geen? Nee, Arcen scoorde nog 0,1 warmtegetal op 29 aug., deze is in het maandoverzicht meegenomen.
Augustus landelijk gezien
De meeste warmtegetallen kwamen binnen in het Limburgse Maastricht, gevolgd door Arcen en Gilze-Rijen. De minste warmtegetallen waren voor Voorschoten (gelegen in relatief koele polders), gevolgd door Berkhout en Vlieland. In heel Nederland bracht augustus minder warmtegetallen dan juli, wat gezien de temperatuur ook logisch is.
Begin van deze week was het warm en vochtig, deze combinatie zorgde voor talrijke buien, soms ook met wat onweer. Er was dus ook redelijk veel bewolking en 's nachts koelde het niet ver af, gunstig voor warmtegetallen!
Maandag werd het in het oosten en noordoosten ruim 26ºC. Nieuw Beerta kreeg deze keer de hoogste dagscore!
Dinsdag bracht met name in de westelijke helft van Nederland een warme nacht, overdag was het juist in de oostelijke helft warm (nu op veel plaatsen warmer dan 27ºC). In het midden van het land overlapten deze delen elkaar en hier kwamen dan ook de meeste warmtegetallen binnen. Gilze-Rijen kreeg de hoogste dagscore.
Cabauw ging op 5 september de grens van 184,4 warmtegetallen over en heeft daarmee nu ook het record uit 2006 gebroken. Op dezelfde dag viel er in de omgeving van Cabauw lokaal ruim 100 mm.
Op woensdag 5 september was het nog steeds vochtig en in deze vochtige lucht ontstonden in het westen zware buien met veel neerslag. In Arcen werd het nog 27,5ºC, in het noordwesten werd de 20ºC al niet meer gehaald. Arcen kreeg de hoogste dagscore.
De dagen die volgden waren stuk voor stuk veel koeler, al met al wel normale temperaturen voor begin september. Gisteren werd het aan de grens met België weer zomers (25+). De meeste warmtegetallen kwamen binnen in het zuidwesten, Woensdrecht kreeg de hoogste dagscore.
Gisteren (en eergisteren) kwamen er met name in het zuiden nog redelijk wat warmtegetallen binnen. Het zuiden profiteerde het langste van de zon en daardoor kreeg Maastricht de hoogste dagscore.
Nu de vooruitzichten meer en meer nazomerweer laten zien, stijgt de kans dat nog een aantal stations de hoogste jaarscore warmtegetallen ooit gemeten gaan scoren. Onder andere Schiphol, Hoorn, De Bilt, Stavoren, Leeuwarden, Lauwersoog, Eelde, Vlissingen en Woensdrecht kunnen nog met voldoende nazomer het record breken.
Warme lucht aan oostzijde Ex-Helene
De warmtegetallen van deze week hebben we grotendeels te danken aan de resten van Orkaan Helene. Deze resten vonden hun weg noordwaarts en aan de oostzijde ervan ontstond een diepe zuidstroming ver over het Europees vasteland. Zo ook in Nederland.
Maandag was het in het binnenland al zomers, maar door de erg koele nacht kwamen er enkel aan de kust en in Maastricht wat warmtegetallen binnen. De meeste warmtegetallen waren voor Vlissingen.
Dinsdag bereikte de meest warme lucht ons, het werd zelfs een regionaal tropische dag, het kwik raakte in Maastricht namelijk net de 30,0ºC aan. De hoogste dagscore was dan ook voor Maastricht.
(Voorlopig) laatste warmtegetallen?
Woensdag en donderdag verkeerden we ook nog in de warme lucht, er was ook genoeg zon, dus het kwik kon lekker stijgen tot zomerse waarden in het zuidoosten. Woensdag werden de meeste warmtegetallen behaald aan de Duitse en Belgische grens. Maastricht kreeg de hoogste dagscore.Donderdag kwamen er meer warmtegetallen binnen door een vrij warme nacht. Maastricht ging er opnieuw vandoor met de hoogste dagscore. Maastricht heeft hiermee zijn voorsprong op de nummer 2 (Arcen) nog groter gemaakt.
September 2018: zeer zonnig begin herfst
September begon warm met een aantal zomerse dagen, maar eindigde met een paar vorstdagen. De maand ging van zomers naar herfstig, maar echt herfstweer hebben we nog niet gehad. Misschien nog iets voor oktober?September in De Bilt & Ukkel
De eerste dagen van september waren aangenaam, deze dagen brachten opvallend genoeg meer warmtegetallen voor De Bilt dan voor Ukkel. 4 t/m 9 september was er lokaal (Cabauw) erg veel neerslag. Het grootste deel van de neerslag van deze maand komt uit deze dagen, de rest van de maand was opnieuw vrij droog. Tot 20 september bleef het nog redelijk zacht, in Ukkel was het rond de 18de zelfs weer zomers warm. De laatste dagen van september waren koel, en zondag 23 september werd het in de Bilt en Ukkel slechts maximaal 10,9ºC en 12ºC.
September landelijk gezien
De meeste warmgetallen waren voor Maastricht, gevolgd door Arcen en Hupsel. De minste warmtegetallen waren voor Leeuwarden, gevolgd door de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Over het algemeen scoorde het zuidoosten het beste, verder richting het zuidoosten (Duitsland en Frankrijk) verliep de maand nog warmer.
Warmtegetallen voor oktober
Het gebeurt zeker niet vaak, maar net zoals vorig jaar heeft oktober weer warmtegetallen gescoord. In een diepe zuidstroming werd bijzonder warme lucht naar Nederland gebracht. Het werd donderdag overdag in het zuiden ruim 24ºC, in Zeeland koelde de nacht niet verder af van 15ºC (ter vergelijking, normaal wordt het overdag 15,5ºC). Vooral het zuidwesten scoorde warmtegetallen, Westdorpe kreeg de hoogste dagscore. Vrijdag was het nog een stap warmer, in het zuidoosten werd het 25ºC, de nacht verliep opnieuw erg zacht. De hoogste dagscore was deze keer voor Maastricht.Er liggen weer maandrecords en totale jaarrecords in het vizier, vandaag was het namelijk ook erg warm en dat zal ongetwijfeld weer veel warmtegetallen opleveren, dat zullen we dinsdag in een update zien!
* Nieuw Beerta had weer een storing, dus ik heb een schatting gemaakt van de behaalde warmtegetallen, wanneer de officiële correctie van het KNMI beschikbaar is, vervang ik de schatting voor de correctie. | Gewijzigd: 13 oktober 2018, 23:35 uur, door Thijs.