Vroege warmtegetallen
De warmtegetallen zijn er dit jaar vroeg bij, waar het warmtegetallenseizoen vorig jaar pas op 16 mei begon, zijn de eerste warmtegetallen dit jaar al 19 april binnengekomen. Daarover straks meer.Berekening warmtegetallen
Voor de berekening van het warmtegetal worden de dagelijkse waarden boven 18 graden van de etmaalgemiddelde temperatuur in De Bilt tussen april en oktober opgeteld. Een dag met gemiddeld over 24 uur een temperatuur van 21,2 graden draagt dus 3,2 bij aan het warmtegetal. Bedraagt het etmaalgemiddelde 18,0 graden of lager dan levert die dag dus geen bijdrage aan het warmtegetal. Met deze methode kan zowel tussentijds als achteraf de balans worden opgemaakt van de hoeveelheid warmte die de zomer opgeleverd heeft. De warmtegetallen zijn op te delen in categorieën die ik heb gebaseerd op de officiële categorieën van de Hellmann koudegetallen.
160+ heet
110 - 160 zeer warm
80 - 110 warm
40 - 80 Normaal
20 - 40 koel
10 - 20 zeer koel
0 - 10 koud
Zomer 2017
Om mee te vergelijken, de eindstand van het afgelopen jaar:
Warmtegetallen afgelopen 10 jaar
De komende zomer zal dit topic in het teken staan van de stand van de warmtegetallen.
Wordt het een vroege zomer zoals vorig jaar, of juist een erg late zomer zoals 2016? We zullen het zien! | Gewijzigd: 26 juli 2018, 18:53 uur, door Thijs.
Net over de helft van april heen en dan al zomerse warmte. Donderdag was het zonovergoten, het werd met gemak de eerste landelijke zomerse dag, en het had niet veel gescheeld of de eerste regionale tropische dag was ook al gekomen. Het kwik in Lelystad kwam met 29,6ºC gevaarlijk dicht bij de 30ºC in de buurt. Lelystad, Twenthe en Eindhoven deelden samen de hoogste dagscore.
Vrijdag was het vooral in het binnenland opnieuw zeer warm, Arcen bereikte de 28,9ºC en Maastricht kreeg de hoogste dagscore.
Eindhoven begint aan kop, met achter zich Twenthe en Maastricht.
Zondag werd het dan nog één keer bijzonder warm. Op verschillende plaatsen werd het weer warmer dan 27ºC. In de middag en avond ontstonden er verschillende onweersbuien die de warmte verdreven, achter deze buien was het al een stuk koeler. Daardoor haalden veel plaatsen nét geen warmtegetallen, enkel het zuidoosten was warm genoeg voor warmtegetallen. Maastricht haalde de hoogste dagscore.
In de stand verandert hierdoor wel wat, Maastricht neemt bijvoorbeeld de 2de plaats over van Deelen.
| Gewijzigd: 25 april 2018, 15:05 uur, door Thijs.
April 2018: maand met een zomers tintje
De overgang van winter naar zomer ging vrij snel dit jaar. Waar maart nog goed scoorde met koudegetallen, was april al de eerste maand met warmtegetallen.April in De Bilt
In De Bilt begon april normaal, maar later volgde een lange periode met te warme temperaturen. Van 7 tot 24 april lag de temperatuur vrijwel constant boven normaal. Op 19 april kwamen in De Bilt al de eerste warmtegetallen binnen, we moeten terug naar 2007 voor een jaar met een nog vroeger begin van het warmtegetallenseizoen. Op 20 april kwamen de meeste warmgetallen binnen.
April landelijk gezien
Aan de westkust kwamen de minste warmtegetallen binnen, hier was de invloed van de nog koude Noordzee, IJsselmeer en Waddenzee duidelijk merkbaar. De meeste warmtegetallen kwamen binnen in het oosten en het zuiden. Eindhoven kreeg net wat meer warmtegetallen (6,5) dan Maastricht (6,3).
En mei?
In de verwachtingen staat opnieuw zomerse warmte, in ieder geval voor het binnenland. Hierbij kan mei ook weer de eerste warmtegetallen binnenslepen.
Zonovergoten meidagen
Onder regie van een hogedrukgebied is het al dagen zonnig. Zoveel zonneschijn zorgt er ook voor dat de temperatuur lekker kan oplopen. De afgelopen dagen verliepen op grote schaal gewoon zomers (warmer dan 25ºC). Aan de andere kant was het 's nachts ook helder, dus dat trok de gemiddelde dagtemperatuur weer wat naar beneden. Al met al kwamen er verspreid warmtegetallen voor. Momenteel hebben alleen Voorschoten, Vlieland, Berkhout en Terschelling nog geen warmtegetallen gescoord dit seizoen.Zowel zondag als maandag kon Eindhoven de hoogste dagscore bijschrijven.
Zonovergoten dagen weer voorbij
De afgelopen dagen werden grote delen van West-Europa getrakteerd op fraai zomerweer, zo ook in de Benelux. Het leverde veel zonneschijn, hoge temperaturen en warmtegetallen op. Dinsdag haalde bijna heel Nederland warmtegetallen, alleen Voorschoten heeft dit seizoen nog niets behaald.
De hoogste dagscore ging naar Maastricht, Eindhoven en Lelystad. Woensdag werd het vanuit het westen snel koeler, het weste behaalde überhaupt geen warmtegetallen meer, in het oosten deed de warmte er juist nog een schepje bovenop, en werd het tegen de Duitse grens bijna 29ºC!
Twenthe kreeg de hoogste dagscore. Mede dankzij deze hoge score heeft Twenthe Maastricht ingehaald en bezet daarom nu de 2de plaats.
Hiermee kan de top 4, bestaande uit Eindhoven, Twenthe, Maastricht en Deelen nu alvast spreken van een ''zeer koele'' i.p.v. een ''koude'' zomer.
Zaterdag kwamen er verspreid in het land al warmtegetallen binnen. De hoogste dagscore werd dan ook gedeeld door Twenthe, Lelystad, Hoek van Holland en Rotterdam.
Zondag kwam het dankzij sterke afkoeling door zeer intensieve neerslag net niet tot warmtegetallen in het noordoosten. Maandag lukte dit in het midden en het oosten wel. Lelystad kreeg de meeste warmtegetallen, daarmee kan Lelystad nu alvast spreken van een ''zeer koele'' i.p.v. ''koude'' zomer.
Doordat het zuiden weinig warmtegetallen kreeg, moest Eindhoven zijn eerste plaats afstaan aan Twenthe. Ook valt Maastricht nu buiten de top 3, de derde plaats wordt nu ingenomen door Deelen.
KNMI-stations
Mocht je de locatie van sommige minder bekende KNMI-stations willen weten, is hier een overzicht.Vorige week dinsdag verdween de mist en stratus in West-Nederland (en België) eindelijk. Het werd overal zonnig en de temperatuur steeg vooral in het midden en het zuiden van het land naar zomerse waarden. Hier kwamen dus ook de meeste warmtegetallen voor. Gilze-Rijen kreeg de hoogste dagscore. Maandag was het lang zonnig, maar later ontstonden in België onweersbuien waarvan Zuid-Nederland ook wat meekreeg. Zodoende behaalde het midden en het oosten de meeste warmtegetallen. Arcen kreeg de hoogste dagscore.
Eindhoven is nu weer terug op de eerste plaats, maar moet die nu wel delen met Twenthe. Arcen, Gilze-Rijen, Hupsel en Volkel zijn nu over de 10-grens heen, daarmee is deze zomer daar ''zeer koel'' geclassificeerd i.p.v. ''koud''. Sinds Voorschoten maandag zijn eerste warmtegetallen heeft behaald is het warmtegetallenseizoen ook voor Voorschoten gestart.
| Gewijzigd: 23 mei 2018, 21:03 uur, door Thijs.
Dinsdag ontstonden er plaatselijk in het zuiden en midden vele kleine onweersbuien die lokaal flink wat water uitstortten. Dat had zo zijn invloed op het warmtegetal in het zuiden. Er werden vooral warmtegetallen gescoord in het midden en oosten. Hupsel behaalde de hoogste dagscore.
Woensdag was het op veel plaatsen wat stabieler, enkel het zuidwesten kreeg wat Belgische buien mee. Warmtegetallen werden er dan ook veel gescoord in de rest van het land, opnieuw het meeste in het midden en oosten. Marknesse en Lelystad delen de hoogste dagscore. Dankzij deze hoge score is Marknesse nu ook door naar de volgende categorie ''zeer koel''.
Twenthe en Eindhoven strijden nog steeds om de koppositie, nu is Twenthe Eindhoven weer voorbij. Lelystad heeft de 3de plek van Deelen overgenomen.
De temperatuur 's nachts werd de afgelopen nachten langzaam opgevoerd, zo steeg ook de gemiddelde dagtemperatuur. Donderdag was er in België actief onweer, ook in Zuid-Nederland was er beperkt onweer. Dit hield de temperatuur in het zuiden laag, waardoor donderdag vooral de noordelijke helft warmtegetallen scoorde. Lelystad behaalde de hoogste dagscore.
Vrijdag was er op weinig onweer en kon de temperatuur overal dan ook flink stijgen tot zomerse waarden. Herwijnen, Eindhoven en Arcen delen de hoogste dagscore.
Twenthe stond eerst op de eerste plaats, maar is nu gezakt naar de 3de plaats. De nieuwe koploper is (weer) Eindhoven, gevolgd door Lelystad.
Deze zomer valt tot zover nu ook voor Hoogeveen, Herwijnen, Schiphol, Eelde en Cabauw in de categorie ''zeer koel'' i.p.v. ''koud''.
Zaterdag werd het op veel plaatsen bijna tropisch, in Lelystad kwam het tot 29,7ºC. Qua onweer bleef het die dag rustig. Zo lag de gemiddelde temperatuur behoorlijk hoog, Gilze-Rijen en Eindhoven haalde de hoogste dagscore.
Zondag was het al een stuk onrustiger qua onweer, buien ontstonden op verschillende plaatsen, hierdoor bleef de temperatuur wel lager. De hoogste temperatuur werd aan de oostgrens bereikt, maar de meeste warmtegetallen werden aan de westkust bereikt. Westdorpe kreeg de hoogste dagscore.
Bijna alle stations zijn nu aangekomen in de categorie ''zeer koel'', enkel de laagste 5 zitten nog in de categorie ''koud''. Eindhoven, Lelystad, Twenthe, Deelen, Arcen, Gilze-Rijen, Hupsel, Marknesse en Maastricht hebben de 20-grens gehaald en kunnen daarmee spreken van een koele zomer (i.p.v. zeer koel).
Maandag kreeg de zon goed de ruimte en kon het in het oosten en in Gilze-Rijen al 30ºC worden. Deelen kreeg de hoogste dagscore. Dinsdag begon het ook goed zonnig en het kwik schoot de tropische 30ºC in het oosten al snel voorbij, ook in De Bilt werd het warmer dan 30ºC, wat betekent dat dit de eerste landelijk tropische dag is van 2018! Twenthe behaalde de meeste warmtegetallen.
Lelystad is verder gegaan met zijn opmars, momenteel staat Lelystad zelfs op de eerste plaats, Eindhoven is gezakt naar de 2de plaats.
Veel weerstations hebben nu meer dan 20 warmtegetallen en kunnen daarmee spreken van een ‘koele’ i.p.v. ‘zeer koele’ zomer. Verder zitten enkel Vlieland en Terschelling in de categorie ‘koud’.
Het was de laatste dagen van mei vaak warm en benauwd, wat leidde tot zware neerslag. Dat zorgde voor de nodige afkoeling. Dit was ook te merken aan de warmtegetallen, die vielen lager uit dan de voorgaande dagen. Woensdag en donderdag werd het (net) niet tropisch aan de oostgrens, waardoor we een vroege hittegolf in mei kunnen vergeten. Desondanks was de reeks zomerse dagen (25ºC of hoger) indrukwekkend voor de maand mei. Op woensdag en vooral op donderdag ontstonden er veel zware onweersbuien, voornamelijk in het westen en noorden. Donderdag waren er weer indrukwekkend veel ontladingen, 147.259 in op één dag. Op woensdag was de hoogste dagscore voor Hupsel, op donderdag ging deze naar Maastricht.
Berkhout en Leeuwarden kunnen nu spreken van een 'koele' i.p.v. 'zeer koele' zomer. Ook zijn de eerste stations nu de grens over naar een 'normale' zomer. Dat zijn Lelystad, Eindhoven, Twenthe, Deelen en Arcen.
Mei 2018: Zeer warme zomermaand
Mei 2018 was een bijzondere maand. Het was meer een zomermaand dan een lentemaand, en als zomermaand zijnde was het zelfs een zeer warme zomermaand. Hier volgt een overzicht:Mei in De Bilt
Mei opende relatief koel, maar de warmtegetallen begonnen vanaf 8 mei al mondjesmaat binnen te stromen. Op 25 mei schakelde de zomer één versnelling hoger en vanaf toen kwamen en dagelijk hoogzomerse hoeveelheden warmtegetallen binnen. Het is dan ook vooral deze week die mei de bijzonder hoge score gegeven heeft. Het hoogste aantal warmtegetallen kwam binnen op zaterdag 26 mei.
Dit seizoen loopt tot nu toe veel warmer dan voorgaande jaren, rond deze tijd stond de teller in 2016 pas op 11,5 punten, in 2017 20,6 en dit jaar dus al 31,3!
Mei landelijk gezien
Deze maand kwamen de meeste warmtegetallen niet zoals gewoonlijk in het zuiden binnen of oosten binnen, maar in het midden. De meeste warmtegetallen kwamen binnen in Lelystad, gevolgd door Deelen en op de 3de plaats staan deze maand zowel Twenthe als Arcen.
De minste warmtegetallen kwamen binnen op de Waddeneilanden, Terschelling bleef steken op 2,4 warmtegetallen.
Op verschillende plaatsen is er zelfs sprake van een maandrecord (gemeten sinds ik het bijhoud! (2016)), daarover morgen meer.
En juni?
Het warmtegetallenseizoen van 2018 is al knallend van start gegaan, en dat terwijl de meteologische zomer nu pas begint. Ik ben benieuwd of de warme meimaand het seizoen van 2018 een plekje in de top 10 oplevert... | Gewijzigd: 1 juni 2018, 17:10 uur, door Thijs.
Hier heb je nog een verklaring, vond het al zeer opvallend. Zal toch wel verplaatst worden mag ik hopen.
Extremen, je zou er bijna aan gaan wennen na april en mei, maar nu is het weer even stil, gewoon zomerweer. De temperatuur schommelt zo om de 20ºC, en afgelopen maandag en gisteren zijn er weer wat warmtegetallen binnengekomen.
Maandag 11 juni kwamen er onder de grote rivieren warmtegetallen binnen en eindhoven ging er met de hoogste dagscore vandoor. Gisteren steeg de temperatuur lokaal tot zomerse waarden, waardoor zowel het zuiden, het oosten en het midden warmtegetallen scoorden. De Bilt (!) kreeg de hoogste dagscore, dat komt niet vaak voor.
In de top 3 moest Twenthe de gedeelde 3de plaats verlaten en staat daarmee nu 4de.