Nogmaals zomers, geleidelijk stijgende buienkans(en)
We hadden het al aangekondigd dat lokaal de tropische 30 graden zou kunnen worden aangetipt en gisteren is dat inderdaad gelukt. In delen van Duitsland (Thüringen en Rheinlandpfalz) werd 30.2 graden geregistreerd en ook in de Alpen in het Oostenrijkse Salzburg-City steeg het kwik tot 30 graden.In Zwitserland werd de 30 graden niet gehaald, het warmst was het hier in Basel-city met 29.8 graden. Verder scheen de zon overal in Europa weer volop en met weinig wind, in de Alpen deels ook matige thermische winden (dal – berg wind) presenteerde de 20 2 april zich nogmaals uitgesproken zomers.
Inmiddels heeft hoog – Norbert – zijn zwaarte punt naar de Balkan verplaatst en een ander hoog – Onni – met wat koelere lucht en meelopend inactief koufront heeft zich boven de Noordzee genesteld. Met een overwegend continentale aanvoer van zeer droge lucht schijnt ook vandaag de zon weer volop en met een zuidoostelijke stroming wordt nogmaals zeer warme lucht tot over de Alpen aangevoerd.
Geleidelijk wordt door de afnemende invloed van hoog Norbert de opbouw van de atmosfeer labieler waardoor er in de middag en avond stapelwolken gaan ontstaan die heel lokaal tot een regen of onweersbui kunnen uitgroeien.
De grootste kans daarop maken de noordelijke Alpen en voor-Alpen en het westen van Oostenrijk. Lokaal kunnen dit ook even pittige buien zijn met plensregen en sterk aantrekkende wind, noodweer potentiaal en hagel /storm wordt echter niet verwacht (Estofex 15% kans onweer westen Oostenrijk).
Koufront nr. 1
Maandag gaat een eerste front (koufront) op uitgebreidere schaal van west naar oost (buiige) neerslag geven met kans op onweer. In de loop van de middag in het westen weer inzettende weersverbetering, in het oosten inzettende weersverslechtering (frontpassage).
Met de zon en in de warme lucht kan het in het oosten nogmaals zomers warm worden met lokaal 28 graden. In de overige Alpen met de bewolking en in de neerslag en een stevige zuidwestelijk wind met 15 tot 22 graden duidelijk minder warm.
De weersverbetering achter het front heeft te maken met nieuwe luchtdrukstijgingen op een inschuivend tussenhoog. Met een westelijke hoogtestroming wordt dan weer drogere maar ook wat minder warme lucht aangevoerd. Met opkomende “west -föhn” tendens en veel zon kan het kwik lokaal echter weer tot 24 a 26 graden gaan oplopen. Meest is het met 18 tot 23 graden wel gedaan.
Woensdag start ook nog veel belovend voordat in de loop van de dag in de westelijke Alpen de stapelwolken weer gaan groeien en nieuw buiige neerslag zich aanmeldt. De oostelijke Alpen houden het waarschijnlijk nog tot de avond droog en zonnig met deels gewoon weer zomerse temperaturen (maxima lokaal 28 graden).
Koufront nr. 2
Na een tijdelijke weersverbetering gaat op donderdag op een inschuivend koufront en in de nabijheid van de frontale zone van west naar oost de (buiige) neerslag overal weer (sterk) opleven met lokaal stevige regen of onweersbuien.
Achter het front gaan vooral in de hoogte de temperaturen dan een stuk omlaag en met 12 tot 20 graden en een matige tot straffe westelijk wind is het dan even gedaan met het zomerse karakter.
Vanaf vrijdag trekt volgens het GFS model de straalstroom zich weer wat naar het noorden terug en met stijgende luchtdruk gaat het weerbeeld geleidelijk weer verbeteren. De zon zal weer prominent aanwezig zijn en de temperaturen gaan weer in de lift. Zo warm en stabiel als het de afgelopen week was zal het echter dan niet meer worden maar al met al wordt het heel aangenaam en zacht lenteweer.
Het ECMWF model komt ook vanmorgen weer met een andere oplossing. We zien vanaf vrijdag en in het weekend een Atlantische hoogtetrog en een apart laag(je) richting de oostelijke Atlantische Oceaan en Golf van Biskaje en later het Iberische Schiereiland afzakken. Aan de westkant van de trog-as stroomt veel koelere lucht tot ver naar het zuiden uit.
Begin volgende week krijgen we dan volgens dit model van het westen uit daar ook mee te maken. Het moge duidelijk zijn dat met deze compleet verschillende oplossingen van de beide operationele uitdraai van de twee modellen de betrouwbaarheid van de langere termijn uiterst onzeker gaat worden.
Hoe zich het één en ander zal gaan ontwikkelen vraagt onze aandacht voor de komende dagen. Fijne zaterdag en graag weer tot morgen. Ciao vanuit een onbewolkt Oberwallis