In weekend toenemende kans op regen -onweersbui
Na de moeizame en onderkoelde start van de lente met temperaturen die 10 tot 15 graden onder het langjarig gemiddelde lagen tapt de lente nu uit een geheel ander vaatje en leven we 10 tot 12 graden boven hetgeen we voor deze tijd van het jaar mogen verwachten.Onder der vleugels van hoog Norbert scheen ook gisteren weer de zon weer van ’s morgens vroeg tot in de avond.
De temperaturen kwamen weer iets hoger uit dan de voorgaande dagen. In het Zwitserse Baselland en Wallis steeg het kwik tot boven de 27 graden, elders was het met 23 tot 25 graden meest wel gedaan.
Ofschoon hoog Norbert de komende dagen wat aan kracht zal gaan inboeten verandert er grosso modo niet viel aan het zomerse lenteweer.
Met een meer zuidoostelijke tot zuidelijke hoogtestroming kan het kwik zelfs nog wat verder gaan oplopen en gaat op meer plaatsen de zomerse grens van 25 graden geknakt worden. Vrijdag lijkt de warmste dag te gaan worden
Lokaal kan het kwik zelfs gaan oplopen tot 28 a 29 graden en het zou met niet verbazen als heel lokaal onder gunstige omstandigheden de tropische 30 graden grens aangetipt gaat worden!
Ook in de bergen is het uitgesproken zacht met een nulgraden niveau dat vandaag rond de 3800 meter zal liggen. Op 2000 meter wordt het 12 tot 15 graden! Temperaturen dus die ook in de hoogzomer niet zouden misstaan.
Afnemende hogedruk, stijgende kans op regen -onweers bui
In het weekend gaat de drukverdeling verder vervlakken en met de afnemende hogedruk zal het niet meer zo strak blauw zijn. Vooral in de bergen gaan zich door de dagelijkse gang stapelwolken vormen die lokaal het buien stadium kunnen bereiken waarbij ook onweer mogelijk is.
Ofschoon de temperaturen iets minder hoog zullen gaan uitkomen blijft het met 18 tot 25 graden nog steeds zeer zacht voor de tijd van het jaar. De vorstgrens daalt geleidelijk van circa 4000 meter naar 3200 meter.
Aarzelende afkoeling en toenemend onbestendig
In de loop van de volgende week zien we de straalstroom heel geleidelijk een steeds zuidelijkere koers vervolgen en neemt de invloed van depressies boven noord Europa en de Atlantische Oceaan geleidelijk verder toe.
De zachtere lucht zal zich door tegendruk van de zuidelijke hogedruk echter niet zomaar gewonnen geven en het zal waarschijnlijk tot in de tweede helft van de week duren voordat het ook in de Alpen van het noordwesten uit drastisch gaat afkoelen.
Aan de noordoostflank van een naderende Atlantische hoog wordt dan een portie maritiem polaire lucht tot over de noordoostelijk Alpen aangevoerd en hier daalt de nulgradengrens dan tot circa 1500 meter.
In het weekend krijgen we dan te maken met het inschuivend hoog en vervolgens draait de stroming weer naar de warmere zuidwesthoek.
Hoe het één en ander in zijn werk zal gaan we de komende dagen in kaart brengen, voorlopig eerst nog maar lekker genieten van de thermische verwennerij en de zon! Fijne dag en tot morgen maar weer. Ciao
Webcams
Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
UV Index
Met de vele uren zon is het zaak om je goed te beschermen tegen de schadelijke UV straling die in de bergen een stuk krachtiger is dan in het laagland. Dat geldt helemaal boven sneeuw waar we ook nog eens te maken hebben met de sterke terugkaatsing ervan, het zogenaamde “albedo effect”
In de bergen zal de UV index vandaag uitkomen tussen 9 in het hooggebergte en 6 a 5 in de lagere delen en dalen. Goed insmeren dus liefst met factor 30 en liefst de nog blanke en gevoelige onbeschermde huid en ogen beschermen of gewoon niet al te lang in de zon verblijven!
Meer over de UV-Index zie – HIER –