Onstabiel door dagelijks gang / hoogtelaag
Ook gisteren weer het inmiddels bijna vertrouwde beeld met de Südföhn in het noorden en Südstau in het zuiden. Vooral aan de zuidkant en in het westen is koelere lucht binnengestroomd en met een sneeuwvalgrens van circa 1500 meter is dat tot vanmorgen lokaal weer zo’n 20 tot 35 cm aan verse sneeuw gevallen.De koelere lucht is via de achterdeur van een naar via de Alpen naar Duitsland getrokken laag – Joi II – binnen gestroomd en vandaag vrijdag is met de naar zuidwest gedraaide stroming de aangevoerde lucht niet alleen wat minder warm maar ook minder vochtig.
Onder een deels heldere hemel kon het vannacht dan ook weer flink afkoelen en met lokaal lichte en zelfs ook matige vorst. Ook op hoogte is de temperatuur gedaald met op 2000 tot 3000 meter 10 tot 15 graden vorst.
V
Vandaag schijnt vooral in de ochtend de zon, door de dagelijkse gang (opwarming zon) en in combinatie met de enigszins onstabiele opbouw van de atmosfeer gaan zich stapelwolken vormen die lokaal tot een bui kunnen uitgroeien.
De sneeuwvalgrens varieert van 1300 tot 1400 meter in het westen en tot 1800 a 1900 meter in het oosten.
Ook de de middagtemperaturen laten een grote variatie zien tussen west en oost. In het oosten kan het kwik lokaal tot 20 a 23 graden gaan oplopen, in het westen is het met 10 tot 15 graden meest wel gebeurd.
In het weekend krijgen we te maken met een tussenhoog welke vooral morgen zaterdag een positieve stempel op het weerbeeld zal gaan drukken. Na een opnieuw frisse nacht met lokaal lichte tot matige vorst gaat overdag met veel zon het kwik flink in de lift en belooft het met 18 tot 24 graden (föhn) een heerlijke lentedag te gaan worden. De centrale Alpenzuidkant kan wat last ondervinden (houden) van (hogere) wolken of wolkenvelden.
In het verdere verloop zien we de lagedruk vanaf de westelijke Middellandse Zee verder naar het oosten verplaatsen waarbij zich boven het noorden van Algerije een apart hoogtelaag gaat ontwikkelen. Dit hoogtelaag zal tot het midden van de volgende via de zuidelijke Middellandse zee naar de laars van Italië trekken en vervolgens verder richting de oostelijke Middellandse Zee.
Ofschoon de invloed van de lagedruk dan gaat afnemen en vanuit het noorden een hoog langzaam zijn invloed naar midden Europa gaat uitbreiden houden we eerst nog een vlakke drukverdeling waarbij de atmosfeer vooral de eerste dagen door de nabijheid van het (hoogte)laag nog labiel van opbouw is.
Gaat dan de zon schijnen dan zal door de dagelijkse gang de onstabilitie gaan opleven met als resultaat de ontwikkeling van stapel wolken en vooral later op de dag kans op regen en -of onweersbuien. Stabiel zonnig lenteweer is dan ook nog niet aan de orde.
In de tweede helft van de week zien we vanuit het noorden de hogedruk verder toenemen en kan de atmosfeer verder gaan stabiliseren. Vanaf woensdag wordt de stroming aan de zuidflank van dit hoog met kern boven Duitsland meer continentaal (oostelijk) waarbij het vooral op hoogte flink gaat opwarmen met een vorstgrens die tot 3500 a 4000 (!) gaat stijgen
Met veel zon en de aanvoer van zachte en drogere lucht krijgen we dan te maken met heerlijk lenteweer met zelfs een zomers randje.
Hoe het één en ander in details zal gaan uitpakken en of het hoog een blijvertje is gaan we de komende dagen allemaal vervolgen. Vanuit een mooi opgeklaard maar nog fris Oberwallis een fijne dag gewenst en tot morgen maar weer. Ciao