Eerst nog even aanmodderen met hoogtelaag, Südstau neerslag, In noorden föhnig.
Een koufront is gisteren met (buiige) neerslag over de westelijke Alpen getrokken waarbij lokaal 10 tot 30 mm aan neerslag viel, in het zuiden van Zwitserland werd lokaal zelfs tot bijna 50 mm aan neerslag afgetapt.Met het instromen van wat minder zachte luchte daalde de sneeuwvalgrens tot 1600 a 1300 meter en viel er in de bergen 10 tot 30 cm aan sneeuw.
Voor het front uit liet de föhn het kwik tot 20 a 23 graden stijgen. In de oostelijke Alpen was de invloed van het front veel minder en hier was het vooral weer de föhn de het weerbeeld bepaalde.Achter het front begon het in de middag en avond van west naar oost weer op te klaren en in de nacht kon het weer flink afkoelen met lichte en lokaal ook matige vorst.
De dag start nog vriendelijk met zon of opklaringen en het kwik stijgt overdag ondersteund door een weer oplevende föhn aan de noordkant naar 22 tot 24 graden. De zuidkant krijgt toenemend weer te maken met Stau bewolking waaruit ook weer neerslag kan vallen.
Hoogtelaag
De opnieuw weer aantrekkende Südföhn en Südstau heeft te maken met een hoogtelaag dat vandaag met zijn kern (995 hPa) boven het noordwesten van Spanje komt te liggen. Hogedruk vinden we terug met kern boven Finland (1030 hPa) en oost Europa.
Tussen beide druksystemen de overwegend zuidelijke aanvoer van zachte lucht vanuit het Middellandse Zee gebied en noord Afrika. Deze situatie zal tot het weekend aanhouden en per saldo verandert er dan ook niet veel aan het weerbeeld.
In het weekend verplaatst het zwaarte punt van de lage druk (hoogtetrog) onder afsnoering van een apart hoogtelaag naar de centrale Middellandse Zee en met een geleidelijk naar zuidoost draaiende stroming komt er van west naar oost dan geleidelijk een einde aan de föhn-stau constellatie.
In de loop van de nieuwe week zien we ook vandaag weer de ontwikkeling van een “gezond” en krachtig hogedrukgebied dat zich dinsdag en woensdag uitstrekt vanaf Scandinavie tot over het Iberische Schiereiland. Als tegenhanger zien we een markante depressie boven de Atlantische Oceaan. Het hoogtelaag boven de centrale Middellandse Zee is dan inmiddels onder geleidelijk opvulling doorgetrokken naar de oostelijke Middellandse Zee.
Indien de weermodellen gelijk gaan krijgen evolueren we vanaf het weekend geleidelijk naar een stabielere hogedruk weerfase waarbij de stroming continentaal gaat worden. De aangevoerde lucht is een heel stuk droger en relatief warm (5 tot 8 graden boven langjarig klim. gemiddelde) zodat we met veel zon temperaturen mogen verwachten van 20 tot 23 graden.
Ook in de bergen is het zacht met een vorstgrens die zo ronde de 3000 meter zal komen te liggen.
Tot het zover is moeten we echter nog afrekenen met wisselvallig weer waarbij vooral aan de zuidkant deze week nog het nodige aan neerslag wordt verwacht. Tot zaterdag gaat er in de Südstau en mede ook door het naar het oosten trekkende hoogtelaag lokaal veel neerslag vallen en vooral de Italiaanse noordkant worden zeer nat met lokaal 100 tot 150 mm aan neerslag of zelfs nog meer. In de Alpen (hooggebergte) gaat tussen de 50 en 100 cm aan Neuschnee vallen (voor verdeling zie kaart hieronder)
Hoe het één en ander in detail gaat verlopen gaan we de komende dagen in kaart brengen. Tot zover vanuit een (nog) opgeklaard Termen in Oberwallis, temperatuur in de weerhut 4.4 graden. Ciao en graat weer tot morgen.