Wateroverlast in Zuid-Holland door hevige hagel en regen
In Zuid-Holland kreeg de brandweer vannacht veel meldingen van ondergelopen huizen en kelders door enkele pittige buien. Volgens de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid was het met name in de Hoeksche Waard raak.In Rotterdam moest de brandweer uitrukken om een café op de Oostzeedijk in het centrum leeg te pompen. Ook in andere delen van het Rijnmondgebied was er sprake van overlast. Zo werd een woning in Schipluiden getroffen door de bliksem. De brandweer was snel ter plaatse bij het brandje op het dak en kon erger voorkomen. Ook andere delen van het land werden getroffen. In Venlo waarschuwde de politie voor weggespoelde putdeksels.
De buien trokken in de loop van de nacht westwaarts de Noordzee op. Bij deze buien was er kans op windstoten van rond de 60 kilometer per uur, hagel en er kon lokaal 30 tot 50 millimeter neerslag in korte tijd vallen. Vandaar dat het KNMI voor delen van het land waarschuwingscode geel afgaf.
Weer flinke buien
Ook vanmiddag kunnen er in het midden en oosten van het land weer flinke buien vallen. ,,Mogelijk met hagel, onweer en veel neerslag in korte tijd", waarschuwt meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza.
Koud wordt het vandaag niet. ,,Het wordt vanmiddag 16 tot 18 graden, daarmee zitten we ruim boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar, dat rond de 12 graden ligt", aldus Janssen.
Vanavond trekken de buien weg en blijft de temperatuur nog lang mild met gemiddeld 14 tot 15 graden. Morgen is er later in de middag en vooral in het oosten en noord-oosten van het land opnieuw kans op enkele buien, met wederom hagel en onweer. Janssen: ,,Ook vrijdag krijgen we te maken met buien, maar dan ligt de nadruk op de noordelijke helft land. In het zuiden blijft het bij slechts een enkele bui. Het weekend wordt het weer vaker droog, met zaterdag 18 graden en zondag gaan we weer naar de twintigers."
Bron: AD.nl
5631 @Brw_Klaaswaal ter plaatse in de Vlietstraat voor wateroverlast in een woning. pic.twitter.com/8BP11dLM3W
— Brandweer Klaaswaal (@Brw_Klaaswaal) 10 april 2018
Een woning in #schipluiden was vannacht getroffen door blikseminslag. De brandweer heeft erger kunnen voorkomen door snel optreden. ^jl pic.twitter.com/bMW9984PFP
— Politie Westland (@PolWestland) 11 april 2018
Indien u vanavond in #Venlo nog de weg op moet, raden wij u aan om zeer voorzichtig te rijden. Door de hevige regenval hebben wij diverse meldingen ontvangen van weggespoelde putdeksels.
— Operationeel Centrum Politie Limburg (@POL_OCLimburg) 10 april 2018
Dit kan dus zeer gevaarlijke situaties veroorzaken. Wees voorzichtig!!!#codegeel pic.twitter.com/rSMwdTP5Zf
Zware onweersbuien trokken over Brabant, straten blank in Oisterwijk
Bron afbeelding: Ben Saanen
EINDHOVEN - Pittige onweersbuien hebben dinsdagavond in Brabant voor overlast gezorgd. Rond negen uur trokken de buien van oost naar west over de provincie. Het verkeer ondervond lokaal hinder omdat straten blank kwamen staan en putdeksels omhoog kwamen. Dit was bijvoorbeeld het geval in Oisterwijk. In Veldhoven kwamen sommige inwoners zonder stroom te zitten na hevige onweersklappen.
De wedstrijd Jong PSV-Go Ahead Eagles in Eindhoven werd definitief gestaakt vanwege het noodweer.
???? | De wedstrijd Jong PSV - Go Ahead Eagles is vanavond na 85 minuten, bij een 6-0 tussenstand, gestaakt wegens onweer. #soccratesimages pic.twitter.com/cRCkrrhjVN
— KNVB (@KNVB) 10 april 2018
Het KNMI had eerder op de dag al code geel gegeven. Volgens het weerinstituut viel er lokaal in korte tijd veel regen. Uit de hele provincie kwamen meldingen binnen van onweer en hevige regenbuien. De brandweer moest op diverse plekken in de provincie uitrukken na meldingen van wateroverlast.
Straten blank in Oisterwijk
In Oisterwijk bijvoorbeeld kwam de brandweer rond halfeen dinsdagnacht naar de Laarakkerweg. Bij een bedrijf op het industrieterrein daar kon een put het vele water niet meer verwerken. Water bleef op de binnenplaats staan en moest door de brandweer worden weggepompt. Ook andere straten in Oisterwijk kwamen blank te staan. Dit gold bijvoorbeeld voor De Lange Kant, de Langvennen Oost, de Akkerstraat en de Moergestelseweg.
Woensdagmorgen, toen het water weer was gezakt, bleek dat omhoog gekomen putdeksels nog op verschillende plekken in Oisterwijk voor gevaarlijke situaties zorgden. Medewerkers van de gemeente gingen direct op pad om de deksels terug te leggen.
Bron: omroepbrabant.nl
Op een aantal plaatsen viel behoorlijk wat hagel vannacht
De hagelbui van vannacht in Piershil pic.twitter.com/FPJ8BuozId
— Novifarm (@Novifarm) 11 april 2018
#Hail of 1 cm in diameter and big thunder ongoing... that sound of hail is awful #stormhour pic.twitter.com/BPwLIwK6IX
— Amanda ~ Fotogaaf (@AmandaFotoGaaf1) 10 april 2018
This is a short movie of the hail explosion, shot from my garden door. Amazing...that piwer of nature! pic.twitter.com/xI1jowcCb9
— Amanda ~ Fotogaaf (@AmandaFotoGaaf1) 10 april 2018
@EdAldus #Piershil vannacht #onweer #onweersbuien #hagel pic.twitter.com/LnUWymvgwW
— Vinnie (@Vinnie41) 11 april 2018
| Gewijzigd: 11 april 2018, 09:53 uur, door LakoBij fruitkweker Gijs van Herk in #Heinenoord ligt de hagel nog langs de kant. De kas zelf staat vol water. #HoekscheWaard @RTV_Rijnmond pic.twitter.com/cPilckuwgY
— Jelle Gunneweg (@JelleGunneweg) 11 april 2018
Bij Jolanda sloeg stopcontact uit de muur door bliksem: 'Echt bizar'
Bron afbeelding: Jolanda Vonk
Jolanda Vonk (53) lag in haar bed toen het huis werd geraakt door de bliksem, tijdens de onweersbui van gisteren. "We zaten rechtop in bed."
Een keiharde knal, en daarna was het donker. Gisternacht kreeg Jolanda Vonk, toen ze net wilde gaan slapen, de schrik van haar leven. De oorzaak: de bliksem was ingeslagen tijdens het noodweer dat een deel van Nederland gisteren teisterde. "Er ging een schok door mijn handen, want ik had mijn telefoon vast die aan de oplader zat."
Geluk
De knal dreunt nog steeds na in haar oren. "Heel bizar. Hoe groot is de kans dat je getroffen wordt..." Aan de buitenkant van het huis is precies te zien waar de bliksem insloeg. De nok van het huis is vernield, er zitten scheuren in en de dakpannen vlogen eraf. "We hebben geluk gehad."
Jolanda woont zelf in Almere, maar logeert af en toe bij een collega in Veldhoven, die een zaak aan huis heeft. "Ik werk daar parttime en moest vandaag vroeg op de zaak zijn. Niet te doen vanuit Almere. Het was dus puur toeval dat ik er gisternacht was."
Adrenaline
De dochter van haar collega zat op haar kamer toen het stopcontact uit de muur vloog. "Ze was meteen weer klaarwakker van de adrenaline, was zich kapot geschrokken. Ze zat er een halve meter vanaf. Die had een engeltje op haar schouder, hoor." En de muur: daar zit nu een heel gat in.
De hele nacht zaten ze zonder stroom. Kaarsjes, zaklampen en het licht van hun telefoons waren de oplossing. "We belden ook meteen 112, omdat we bang waren dat er toch ergens brand was ontstaan zonder dat we het doorhadden." De brandweer controleerde de woning grondig: geen brand. "Een opluchting."
De nok van het huis is geraakt door de bliksem. Bron afbeelding: Jolanda Vonk
Onrustige nacht
Om 4 uur 's nachts viel Jolanda eindelijk in slaap. "Maar ik sliep onrustig en kort, maar drie uur." Ze neemt voor haar collega, die gewoon moet werken, vandaag de honneurs waar. Inmiddels is er weer licht: alleen drie groepen doen het nog niet. "Er is nu een schade-expert bezig, ik denk dat dit niet om een paar tientjes gaat. En het dak moet snel worden gemaakt, want er is regen op komst."
Maar ach, als regen het allerergste is... "Het is alleen maar materiële schade. Daar kom je wel overheen."
Bron: RTLNieuws.nl | Gewijzigd: 11 april 2018, 13:23 uur, door Lako
First chase of 2018 is a fact! April 10, taken near Essen, Germany @StormHour @unwetteralarm @Weerplaza @onweeronline @mooieluchten pic.twitter.com/WfFdhG34Oz
— A girl has no name. (@gevoeligloos) 11 april 2018
Het onweersseizoen barsste al vroeg los gisteren (normaal medio mei). Voor het grote buiencomplex ontstond nog een fraai los exemplaar met enkele ontladingen en aan de voorzijde een #shelfcloud #stormchase #Maldegem #fotografie #onweer pic.twitter.com/ZgZCvIWiu4
— Paul Begijn (@PaulBegijn) 11 april 2018
Hoogzomerse neerslagsommen
Het is half april, maar de buien van afgelopen nacht waren hoogzomers pittig. Komen er nog meer?Het was gisteravond en afgelopen nacht in het zuiden een waar onweerspektakel en waterballet. Vooral in de regio’s Schiedam, de Biesbosch, Waalwijk is het met bakken uit de lucht gekomen en veroorzaakten de slagregens plaatselijk wateroverlast. Vandaag hebben we met de restanten van dit front te maken en kunnen er vooral over het midden en zuiden enkele buien passeren. De volgende zone met stevige buien zal in de nacht naar vrijdag en vrijdag over het land trekken. Nog onduidelijk is hoe pittig die zullen uitpakken, maar in de atmosfeer zit behoorlijk wat neerslagpotentie.
Bron afbeelding: Meteogroup
De buien van gisteren vonden hun oorsprong in Duitsland, grofweg tussen Keulen en Kassel. Met een oostelijke stroming werden ze naar Nederland gevoerd. In de middag was het slechts wat licht gespatter uit de bewolking, maar dinsdagavond schoof een groot complex met buien over.
Warme lucht en onstabiliteit
Voor pittige buien heb je meerdere ingrediënten nodig. Warme lucht aan de grond, bijvoorbeeld, en koudere lucht op enige hoogte. Ook een windgradiënt is handig. Daar waar de wind op verschillende plekken naar elkaar toe waait, stroomt de lucht ook naar elkaar toe. Als gevolg zal het teveel aan lucht moeten opstijgen. Verder is vocht van essentieel belang. Immers, voor neerslag is vocht nodig. In de woestijn kan de lucht onstabiel zijn, kan de wind de lucht op elkaar duwen, maar door het gebrek aan vocht blijft een bui uit.
Bron afbeelding: Meteogroup
Gisteravond werd aan al die voorwaarden wél voldaan. Op de bijgevoegde kaart met maximumtemperaturen staan veel ‘twintigers’. Niet op een kaart, maar wel de hele dag aanwezig, was een lichte windsprong: in het midden van het land waaide een licht noordelijk briesje, in Noord-België een licht zuidwestelijk windje. Verder was de lucht onstabiel van opbouw. Vooral in de aanvoerrichting: boven Duitsland. Dáár ontstonden dan ook de pittige buien, in de loop van de middag. In Keulen groeide de buien tot 9,5 kilometer hoogte door. Die buien werden met een oostelijke bovenstroming onze kant opgevoerd en bleven zeer actief. Het rivierengebied en de zuidelijke regio’s, inclusief wijde omgeving Rotterdam, hebben op grote schaal 15-30 millimeter water over zich heen gekregen. De hoogste neerslagsommen waren in de regio: Waalwijk, Biesbosch, Drimmelen, Strijen. In die hoek viel 35-40 millimeter. Op de kaart is tevens te zien hoeveel bliksemontladingen er zijn geweest.
Nieuwe buien?
Bron afbeelding: Meteogroup
Op de bijgevoegde kaart van vanochtend 8 uur, zien we de huidige weersituatie. Boven Nederland ligt een front, boven België nog eentje. In het stuk daartussen bevindt zich nog steeds vochtige lucht (hoge dauwpunten). En vocht, dat is een essentieel ingrediënt van buien. Er zijn ook al een paar buien ten oosten van Zuid-Limburg zichtbaar. Er zullen in de loop van de dag dan ook wel weer een paar buien ontwikkelen, of vanuit Duitsland binnenschuiven. Deze buien kunnen een stukje noordelijker komen dan gisteren (het midden en het zuiden maken kans op buien). Er zijn echter een paar elementen iets anders dan gisteren. Zo wordt het vandaag wat minder warm dan gisteren (dat scheelt wel een paar graden) én is de lucht wat minder onstabiel van opbouw (de buien groeien minder hoog uit). Vandaar ook dat de buien die in de loop van deze woensdag ontstaan, minder heftig dan gisteren zullen uitpakken.
Donderdag is er overdag ook nog weinig aan de hand, op een enkele bui na. In de avond wordt de lucht echter weer onstabieler van opbouw door de nadering van een klein lagedrukgebiedje vanuit het oosten. Daarmee neemt de onstabiliteit toe en vooral in de loop van vrijdag kunnen de buien juist weer fors uitpakken, met onweer en lokaal flinke neerslagsommen. Doordat de koudste bovenlucht over het noordoosten trekt, lijken die pittigste buien in de loop van vrijdag voornamelijk voor de noordoostelijke delen van Nederland te zijn.
Lees ook: