Tijdelijk onbestendig en koeler op koufront passage
Gisteren konden we met een zuidwestelijke hoogtestroming en ondersteund door een krachtige föhn alvast een voorschotje nemen zeer zacht lenteweer. Met de föhn en zon steeg het kwik in de noordelijke Alpen dalen tot 20 a 24 graden! Het was het echter wel zaak om uit te wind te blijven want lokaal stond er een stormachtiger föhnwind met windsnelheden van 80 tot 100 km/h.Meer naar het zuiden toen en aan de zuidkant trok steeds weer hogere bewolking over en aan de westelijke zuidkant viel uit de Südstau bewolking later op de dag ook neerslag.
Vandaag donderdag verandert er in eerste instantie niet veel aan de Südföhn en Südstau situatie en weerbeeld. Met een deels weer stormachtige föhn stijgt het kwik lokaal weer naar 18 tot 23 graden, ook elders is het met 12 tot 16 graden zacht.
Neerslag valt er vandaag vooral nog in de westelijke en centrale Südstau gebieden waarbij het vanaf 1400 tot 1900 meter sneeuwt.
In de loop van de middag en avond neemt op nadering en passage van een koufront behorende bij depressie – Hypatia – met kern vandaag boven het zuiden van de Britse Eiland de bewolking vanuit het westen weer gevolgd door neerslag.
De neerslag heeft een buiig karakter en lokaal kan er ook een klap onweer voorkomen. Donderdag trekt het koufront verder naar het oosten weg en na föhneindegaat het ook in de oostelijke Alpen regenen.
In de westelijke Alpen gaat het weerbeeld in de loop van de dag op een inschuivend tussenhoog weer verbeteren en wordt het droog en komt ook de zon weer tevoorschijn. De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 1800 en 1400 meter, aan de noordkant sneeuw deels tot 1200 a 1100 meter. Bij dit alles staat een matige tot krachtige west tot noordwestelijke wind.
Het tussenhoog zal zich geleidelijk tot een volwaardig hoog gaan ontpoppen en zaterdag wordt het met een kerndruk van 1025 boven Polen verwacht en zal vervolgens zondag en maandag nog iets verder versterkend naar oost Europa door verplaatsten. Na passage van de hoogte-as komt gaat in de loop van de vrijdag de hoogtestroming naar het zuiden draaien en kan veel zachtere lucht vanuit de Middellandse Zee tot ver naar het noorden en over de Alpen gaan uitstromen.
Daarbij wordt het aan de noordkant opnieuw föhnig. In de zachte lucht en met veel zon gaat het kwik stijgen naar 20 tot 23 graden en lokaal is 24 tot 25 graden haalbaar.
In de loop van de zondag en maandag neemt de invloed van een Atlantische hoogtetrogvan het westen uit weer toe. In het westen en zuiden dan steeds meer bewolking en eerste neerslag (buien) Volgende week snoert er vanaf de trog een apart (hoogte) laag af terwijl zich boven noord Europa een hoog gaat ontwikkelingen.
Met een naar zuidoost tot oost draaien stroming wordt daarbij aanvankelijk nog relatief zacht en deels onstabiele lucht aangevoerd. In het verdere vervolg, we zitten dan in de tweede helft van de volgende week zou het van het noordoosten uit dan verder kunnen gaan afkoelen met vooral in het noorden dan weer markant lagere temperaturen.
Deze ontwikkelingen zijn echter nog alle behalve zeker en veel zal gaan afhangen wat de sturende drukgebieden en met name het hoog boven noord Europa precies gaat doen!
Morgen maar weer eens verder kijken. Fijne dag vanuit een föhnig en zonnig Termen in Oberwallis. Ciao