Aanhoudend sterk wisselende condities / algemeen zachter
Lawine gevaar blijft precair
Een machtig sneeuwdek van 2 tot 6 meter, sterk wisselende condities (temperaturen) en tot een meter verse sneeuw de laatste dagen in de Zwitserse Alpen zorgen voor een precaire lawine gevaar situatie Ofschoon het niveau gisteren in de Zwitserse Alpen weer van code rood (groot) naar code oranje (aanzienlijk) werd terug geschroefd blijf het in de bergen oppassen geblazen.
Dat we niet voor niets steeds weer hameren op het risico van off-piste activiteiten werd zaterdag weer eens duidelijk. In mijn achtertuin de Aletsch werd gisteren ter hoogte van de Fiescheralp (Obers Tällie) op 2400 meter een groep van 5 Spaanse toer skiërs door een lawine overvallen met voor 3 van hen helaas een fatale afloop. Twee andere werden door de Air Zermatt licht gewond naar de Notfall van het Spital Visp vervoerd.
Nogmaals de waarschuwing voor voor diegenen die de komende week in de Alpen verblijven; ook de komende dagen blijft de situatie ten aanzien van het lawine gevaar in grote delen van de Alpen precair (code ORANJE) en is het zaak om de gemarkeerde pistes niet te verlaten!
Overigens gisteren de sneeuw meetlat (200 cm) en sneeuw webcam op Rosswald weer eens uit de sneeuw “bevrijd” / “zichtbaar” gemaakt. Nog steeds ligt er hier rond het chalet op 1800 meter zo’n 170 cm tot 200 cm aan sneeuw. Het zal nog tot ver in het voorjaar duren voordat de sneeuw hier gesmolten zal zijn.
Gisteren stond het weerbeeld in het teken van zogenaamd “Rückseitenwetter”. Achter een koufront en met stijgende luchtdruk konden we genieten van mooie felle opklaringen en buien wolken. Aan de noordkant stuwde door de noordwestelijke aanstroming en viel er buiige neerslag en boven de 600 tot 800 meter sneeuw.
Naast dit alles stond er een stevige west tot noordwestelijke wind. Betere condities troffen we met de noordelijke aanstroming aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam aan alwaar de Nordföhn voor zonnige condities en duidelijk hogere temperaturen zorgde.
Südföhn / Südstau I
De invloed van het hoogtelaag met kern boven de Baltische Staten neemt vandaag verder af en en geleidelijk komen we onder invloed van een vanuit het westen naderend tussenhoog.
Met stijgende luchtdruk kan de atmosfeer geleidelijk weer wat tot rust komen en afdrogen. Vooral in de westelijke Alpen zal de invloed van de hoge druk vandaag al goed te merken zijn. Hier is het droog en toenemend zonnig dan wel opgeklaard.
De noordelijke en en het bijzonder de noordoostelijke noordkant houden aanvankelijke nog meer (rest) bewolking en ook nog wat buiige neerslag. Sneeuwvalgrens meest tussen de 600 en 1000 meter.
Südföhn / Südstau II
Met het verder doorschuiven van het tussenhoog zoekt de stroming vervolgens weer de zuidwesthoek op en komen en bouwt zich aan de voorzijde van een volgend Atlantische laag weer een Südföhn – Südstau situatie op die tot woensdag zal aanhouden.
Doordat de druk verschillen tussen de zuid en noordkant gaan oplopen tot 12 a 14 hPa gaat zich een krachtige Südföhn ontwikkelen die tot ver in de dalen en het aangrenzende Alpenvoorland zal door grijpen. In de föhngebieden kan het kwik oplopen tot 20 a 22 graden.
Ook elders is met 15 tot 18 graden een heel stuk zachter dan voorheen. Keerzijde van het geheel is de inzettende Südstau aan de Alpenzuidkant alwaar bewolking en toenemend neerslag het weerbeeld zullen gaan bepalen! Sneeuwvalgrens in het westen en zuiden van de westelijke Alpen algemeen tussen de 2100 en 1400 meter.
Laatste koufront
De zachtere Südföhn fase zal in de loop van de woensdag en donderdag van west naar oost weer worden beëindigd door een inkomend koufront. Woensdag van het westen uit Föhneinde gevolgd door opkomende neerslag welke zich in de avond en nacht op donderdag en donderdag overdag verder naar het oosten verplaatst.
In de loop van de donderdag wordt het op nadering van een volgend tussenhoog geleidelijk weer droog en opklarend en vooral aan de (oostelijke) noordkant nog laatste neerslag. De sneeuwvalgrens daalt met het koufront weer van naar circa 1600 tot 1200 meter op de woensdag tot 1200 a 900 meter op de donderdag.
Lente met zomerse trekjes
Dit tussenhoog gaat zich verder ontwikkelingen tot een apart filiaal wat vervolgens zijn zwaartepunt naar oost Europa (Polen / Baltische Staten) gaat verplaatsen. Tegelijkertijd zien we op de Atlantische Oceaan een markante hoogtetrog richting de Canarische Eilanden afzakken.
Aan de voorzijde van de jetstream (hoogtetrog) en ondersteund door de oostelijke hogedruk gaat dan zeer zachte lucht vanuit de Middellandse Zee en noord Afrika tot ver naar het noorden stromen.
Tegelijkertijd zullen de Alpen en middelgebergtes voor föhnige condities gaan zorgen. In de zachte lucht en met de föhn kan het kwik dan gaan oplopen tot 20 a 23 graden. Opvallen ook de “zomerse” temperaturen die dan in Duitsland en deels ook de Benelux worden verwacht, lokaal is daar zelfs 25+ haalbaar.
Of dat ook in de Alpen gaat lukken (föhn) is nog even afwachten maar ook hier gaat de zomerse 25 graden grens wellicht geknakt worden. Een terugkeer van de kou lijkt niet meer waarschijnlijk, wel even met de kanttekening dat sommige modellen ook nog wel koudere (noordelijke) oplossingen in petto hebben. Deze zijn echter in de minderheid en zullen we vandaag dus maar even negeren.
Vanuit een zonnig (föhnig) maar nog winters Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao