Koufront passage, (veel) sneeuw tot in de dalen
Lawine gevaar!
Voordat we met het weerbericht verder gaan eerst nog een waarschuwing voor alle wintersporters die met de feestdagen en ook volgende week in de Alpen verblijven. Door de vele sneeuw, de sterk wisselende condities en met name de warmere weer fases met föhn is het lawinegevaar in de Alpen aanzienlijk en deels precair.
De afgelopen dagen kwam het overal tot spontane lawine’s. Voor de derde keer op rij moest het doorgaand verkeer richting Zermatt vanaf Täsch worden stil gelegd in verband met het dreigende lawine gevaar als ook lawine neergangen. De afgelopen dagen werden er zelfs elke 15 tot 30 minuten lawine’s geregistreerd. Ook de Autoverlad vanuit het Oberwallis (Obergoms) naar de Realp (kanton Uri) werd gisteren stil gelegd wegens lawine gevaar op het traject tussen de Realp en Hospental
De komende dagen houden we de sterk wisselende condities en mede ook door de enorme sneeuw massa’s die hogerop nog worden aangetroffen als ook de verwachte Neuschnee (30 tot 60 en lokaal tot 100 cm in de Südstau) zal de situatie verder verscherpen. Het geldt dan ook om op de gemarkeerde pistes te blijven en de aanwijzingen in de wintersport gebieden strikt op te volgen!
Hieronder nog een overzicht van de enorme sneeuw massa’s in de Alpen voor Oostenrijk.
Meer info per land via de website van Skiweather.eu
Föhneinde, kouder en sneeuw
Met föhn en de zon liep het kwik gisteren aan de noordkant van de Alpen lokaal op tot 19 graden. In de zuidelijke Alpen daarentegen stuwde zich meer en meer vochtige en ook koelere lucht tegen de Alpenhoofdkam en ook in de westelijke Alpen zorgde een naderend koufront in de namiddag en avond voor veel bewolking en intensiverende neerslag. Op het kou front werd ook onweer gemeld. Met het instromen van koudere maritiem polaire lucht daalde de sneeuwalgrens in de avond van het westen uit weer tot 1200 a 1000 meter en deels bij intensieve neerslag tot in de dalen.
Koufront
Vandaag zaterdag staat in het teken van het overtrekkende koufront. Pre frontaal kan de temperatuur in de oostelijke Alpen met föhn nogmaals pieken tot 18 graden, elders is of wordt het van west naar oost markant kouder.
Dat zien we ook terug aan de sneeuwvalgrens die geleidelijk verder daalt naar 1000 tot 700 meter, bij aanhoudende en intensieve neerslag in sommige Alpen dalen ook nog lager (neerslag afkoeling). In het oosten eerst nog sneeuw vanaf 1600 a 1900 meter later op de dag ook daar dalend.
Rond middernacht ging de neerslag hier in Termen (1020m) geleidelijke in sneeuw over en tot vanmorgen is er 20 cm (zware) gevallen bij een temperatuur van 0.5 graden en een dauwpunt van -0.5 graden, hogerop viel deels meer dan een halve meter en ook nu sneeuw het nog stevig door. Door de begeleidende neerslagafkoeling is de sneeuwvalgrens tot in het dal (Brig 680 m) gedaald!
Verbetering in de maak
Ook de zondag gaat onbestendig en zelfs nog wat kouder verlopen, het zwaartepunt van de (buiige) neerslag verplaatst zich dan langs de noordelijke Alpen(hoofdkam). De zuidkant profiteert met de noordelijke stroming van de beschutte werking van de Alpenhoofdkam en met föhn is het hier deels zonnig en een stuk zachter.
De sneeuwvalgrens varieert van 700 a 900 meter in het westen en 800 tot 1200 meter in het oosten. In het zuiden algemeen hogere sneeuwvalgrens (1500 meter). In de loop van de middag en avond in de westelijke Alpen van het westen uit inzettende weersverbetering op naderend tussenhoog, later op de dag ook naar het oosten toe geleidelijk droog en opklarend.
Zachter / Südföhn
De temperaturen gaan in de loop van de maandag met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming en opkomende Südföhn weer flink in de lift en tot de avond zal het kwik 10 tot 14 graden hoger gaan uitkomen dan nog op de zondag.
Dinsdag dan ook in de oostelijke delen van de Alpen overgang naar veel zachter lenteweer waarbij het kwik in de föhngebieden kan oplopen tot 20 a 22 graden! De Alpenzuidkant krijgt weer te maken met Stau bewolking en gaandeweg ook Stau neerslag en ook de temperaturen blijven hier een stuk achter.
Woensdag aanvankelijk nog föhnig voordat een opkomend koufront in de middag en avond van west naar oost voor een tijdelijke weersverslechtering en afkoeling gaat zorgen. Met het instromen van een portie koudere Atlantische lucht daalt de sneeuwvalgrens dan weer van 1800 naar circa 1200 meter. Het zal echter tot in de avond duren voordat ook de oostelijke Alpen weer in de koudere lucht zullen geraken,
Zachtere trend
Donderdag volgt een tussen hoog en navolgend komen we vanaf vrijdag weer aan de voorzijde van een volgend Atlantisch laag te liggen. Met een naar zuidwest tot zuid draaiende hoogtestroming gaat het kwik weer omhoog en keert ook de Südföhn weer terug.
Het ziet er naar uit dat de temperaturen vanaf dan op een meer normaal zullen gaan uitkomen en we meer naar voor de lente normale temperaturen evolueren. Of dit inderdaad ook gaat lukke zal de komende tijd duidelijk moeten gaan worden.
Tot zover vanuit een weer winters Oberwallis, ciao