Aanhoudend zonaal (west) stromingspatroon
Het wil maar niet lukken met stabiel zonnig en zacht lenteweer en voor wat betreft lenteachtige temperaturen moeten we het hebben van de per-frontale thermische oplevingen al of niet ondersteund met föhn. De föhn is dan ook nog eens voorbestemd voor de noordkant terwijl dan juist de zuidkant weer met bewolking en neerslag te maken gaat krijgen.Ook gisteren was het wisselvallig en voor de tijd van het jaar te koel. De bewolking overheerste en steeds weer viel er regen en boven 800 tot 1300 ook sneeuw. Aan de zachte kant van de over de Alpen slepende frontale zone bevond zich zachtere lucht en hier sneeuwde het vanaf 1300 tot 1800 meter. Het zachts werd het gisteren hier in Oberwallis waar het kwik in de middag met opklaringen in het dal (Visp / Brig) tot bijna 15 graden steeg.
In de avond en nacht begon de bewolking van het westen uit te breken en vooral aan de noordkant klaarde het mooi op. Meer naar het oosten en zuiden in het gebied van de de frontale was het bewolkt en viel er nog wat neerslag.
Föhn
Vandaag een beetje een omgekeerde wereld met juist de betere condities aan de noordkant. Met ondersteuning van een aantrekkende Südföhn is het daar vandaag föhnig opgeklaard en wordt het zeer zacht.
Met föhn kan het kwik er stijgen tot 17 a 19 graden. Meer bewolking en neerslag zien we aan de zuidkant waar toenemend vochtigere lucht begint te stuwen. Sneeuwvalgrens aanvankelijk tussen 1000 en 1300 meter, in de loop van de dag stijgend naar 1400 tot 1900 meter. De wind is matig tot hard en in de bergen deels ook stormachtig (föhn!)
Koufront
In de loop van de middag en avond en in de nacht op zaterdag volgt het koufront. De föhn gaat er van west naar oost uit en de frontale neerslag kan zich naar het noorden en oosten toe gaan uitbreiden. In de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer naar circa 1000 meter. De oostelijke Alpen verblijven tot morgen deels nog in de zachtere lucht, dat geldt met name voor de oostelijke delen. Er staat een matige tot harde wind uit west tot noordwestelijke richtingen.
Onbestendig koel
Zaterdag en ook zondag gaan onderkoeld verlopen waarbij er steeds weer (buiige) neerslag zal vallen. Zondag zwaartepunt noordkant, door de noordwestelijke wind profiteert de zuidkant van de beschutte werking van de Alpenhoordkam. Hier is het minder koud en toenemend ook opklarend. De sneeuwvalgrens bevindt zich zaterdag tussen de 1000 en 700 meter, zondag kan het sneeuwen vanaf 900 tot 600 meter en bij intensieve neerslag aan de noordkant ook nog lager.
Tussenhoog / Föhn
Maandagnacht trekt de laatste neerslag via de noordkant van de Alpen naar het oosten weg en op nadering en passage van een tussenhoog belooft de tweede paasdag een heel fraaie dag te gaan worden. Na wat rest en lagere bewolking zal de zon weer volop aan het zwerk te bewonderen zijn en met een naar zuid tot zuidwest draaiende hoogtestroming gaan de temperaturen weer flink in de lift.
Op nadering van een volgende Atlantisch laag dat maandag – dinsdag boven de Britse Eilanden wordt verwacht nemen ook de drukverschillen tussen de zuid en noordkant van de Alpen weer toe en daarmee wordt het opnieuw föhnig.
Met de föhn kan het kwik tot 20 graden gaan oplopen en lokaal ook nog wat meer. De zuidkant moet het dan juist weer doen met meer (Stau) bewolking en neerslag.
In de loop van de woensdag middag -vond en donderdag volgt dan weer een koufront met neerslag en (tijdelijke) afkoeling, voordat we richting het weekend weer aan de zachtere zijde van een volgend laag terecht gaan komen. Met een krachtige föhn kan het dan zelf nog wat zachter gaan worden met temperaturen die tot 20 a 23 graden kunnen gaan stijgen.
Daarmee kunnen we samenvatten dat het wisselvallige Westwindwetter zeker nog tot het einde van de volgende week en mogelijk ook nog langer zal aanhouden. Stabiele hogedruk en lenteweer is ook vandaag geen optie.
Tot zover voor deze vrijdag, een heel fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao vanuit een föhnig opgeklaard Termen in Oberwallis