Nog geen zicht op stabiel lenteweer
Onder een vlakke luchtdruk verdeling en licht hogedruk invloed scheen gisteren vooral in de oostelijke Alpen en de inner Alpine regionen de zon. Naar het westen toe had de zon het door overtrekkende wolkenvelden en de vorming van stapelwolken duidelijke moeilijker en lokaal viel er ook wat neerslag en in de bergen sneeuw.Het was vrij zacht met temperaturen die in Zwitserland lokaal tot tot 17 graden stegen, in Oostenrijk werd het het lokaal 15 graden.
Frontje
In de avond en nacht is van het noordwesten en westen uit op nadering passage van een zwakke storing (occlusie) de bewolking verder toegenomen en inmiddels valt er met voorkeur voor de Alpennoordkant wat lichte regen en boven de 1000 meter wat lichte sneeuw.
In de lagere delen en dalen stijgt het kwik vandaag naar 5 tot 14 graden. De vorstgrens bevindt zich vandaag tussen de 1300 en 1500 en op 2000 meter vriest het een graad of 2 a 3 en in het noordoosten tot -5 a -6 graden-
De zuidkant profiteert van de beschutte werking van de Alpenhoofdkam en hier is het meest droog en opgeklaard of zelfs zonnig, datzelfde geldt voor de zuidwestelijke Alpen.
Warmtefront
Na een tijdelijke weersverbetering op de dinsdag gaat het in de loop van de middag en avond op nadering en passage van een volgende storing (warmtefront) weer onbestendig verder.
Naast de neerslag gaat dan ook de wind flink aantrekken en in de bergen kan het zelfs stormachtig gaan worden. Met de instroom van zachtere lucht vanaf de Atlantische Oceaan gaan de temperaturen in alle hoogtes in de lift. De sneeuwvalgrens stijgt naar van 1000 a 1500 meter op de dinsdag naar 1300 tot 1800 meter op de woensdag.
In de loop van de woensdagmiddag gaat op nadering van een koufront de neerslag nogmaals intensiveren, in de nacht en op donderdag weer dalende sneeuwvalgrens. Donderdag zitten we dan weer in wat koudere maar ook weer drogere lucht en kon het onder en vlakke drukverdeling nog wel eens een heel aardige dag gaan worden. Minder bestendig met laatste neerslag is het dan nog naar het oosten toe mee
Vrijdag draait aan de voorzijde van opkomende Atlantische depressie de stroming naar het zuidwesten en gaat het kwik weer omhoog. Door toenemende drukverschillen tussen zuid en noordkant van de Alpen wordt het aan de noordkant van west naar oost föhnig terwijl aan de zuidkant Stau inzet.
Zaterdag trekt het laag verder over de Alpen, op nadering en passage van het koufront gaat de föhn er weer uit en volgt neerslag die lokaal intensief kan zijn.
Achter het koufront stroomt vervolgens weer koudere maar ook weer drogere lucht vanuit het noorden de Alpen binnen. Het zwaartepunt van de neerslag komt aan de langs de noordoostelijke Alpenhoofdkam te liggen en trekt geleidelijk verder naar het oosten weg.
Zondag en mogelijk ook nog op de maandag krijgen we te maken met een tussenhoog wat precies over centraal Europa en de de Alpen zal komen te liggen. Aan weerszijde van dit tussenhoog zien we dan depressies liggen en het is dan maar net de vraag welke van de 3 systemen zijn stempel op het weerbeeld in de Alpen zal gaan drukken.
Gezien deze nog zeer onzekere drukverdeling die voor de Alpen zeer nauw luistert heeft het weinig zin om daar op dit moment verder op in te gaan. De komende dagen zal duidelijk moeten gaan worden wat de atmosfeer tegen die tijd voor ons in petto heeft! Daarover dus de komende dagen meer.
Tot zover voor deze maandag ochtend vanuit een bewolkt Termen na wat lichte sneeuw met een temperatuur van 2 graden. Ciao