Hogedruk, volgende eerst nog onbestendig en koel
De afgelopen dagen waren we in Zermatt (zie eerdere berichtgevingen) en op donderdag de laatste dag hebben voor de tweede keer de pistes aan de zuidkant (Aosta) van de Alpenhoofdkam bezocht. Na Cervinia (2000m) zijn we donderdag nog wat verder uitgeweken naar het pittoreske Valtournenche (1500m)Hoe snel het weer in de Alpen kan veranderen konden we deze dag weer eens ervaren. In de ochtend met perfecte en nog volop winterse condities (tot -16 graden hogerop) vertrokken vanuit Zermatt (1600m) en via het Matterhorn Glacier Paradise (3883m) de schitterende lange afdaling naar Valtournenche gemaakt.
Na een heerlijke Italiaans middag eten in de zon op het terras van Restaurant “Foyer des Guides” ging het om 13h00 weer terug richting Zermatt. Inmiddels was de wind aan de zuidkant al behoorlijk aangetrokken en naarmate we hoger kwamen werd het zeer “ungemütlich” met een tot stormachtige snijdende föhnwind.
Föhn Trockener Steg (2939m)
Altijd weer even billen knijpen of de liften met de stormachtige wind in bedrijf bllijven in het worst-case scenario had dat een ongewilde overnachting betekent in Cervinia. Gelukkig konden we via het Mattterhorn Glacier Paradise en de Trockener Steg weer aan de afdaling naar Zermatt beginnen alwaar de (wind) condities ook weer sterk verbeterden!
Gisteren profiteerden de westelijke en zuidelijke Alpen van de duidelijk betere (zonnigere) condities. Met veel zon steeg het kwik in het Zwitserse Tessin tot boven de 17 graden. De noordkant en de oostelijke Alpen hadden te maken met veel minder goede condities. Veelal overheerste de bewolking en viel er in de Nordstau sneeuw waarbij de sneeuwval grens varieerde tussen 800 en 600 meter.
Weekend rustig hogedruk weer
Vandaag zaterdag staat het weerbeeld in het overgrote deel van de Alpen in het teken van hogedruk. De zuidkant heeft daarentegen te maken met de invloed van een zwakke storing behorende bij een depressie boven de westelijke Middellandse Zee. Hier overheerst de bewolking en er kan wat neerslag vallen.
Sneeuwval grens meest tussen de 500 en 800 meter. De sneeuwhoeveelheden zullen bescheiden gaan uitvallen en meer dan een enkele tot heel lokaal 10 cm worden niet verwacht.
De middag temperaturen stijgen naar 8 tot 12 graden, in Wallis lokaal tot 15 graden. Op 2000 meter vriest het tussen de -2 en -8 graden. Bij dit alles staat zwakke tot matige wind uit verschillende richtingen (afhankelijk van regio), in het oosten en zuidoosten deels ook nog stevige (noord)oosten wind.
Morgen zondag verandert er in eerste instantie nog niet veel aan dit weerbeeld en vooral naar het oosten toe is het opnieuw zonnig. In de loop van de dag gaat door toedoen van de naar het oosten verplaatsende lagedruk boven de Middellandse Zee in de westelijke Alpen de bewolking dikker worden en er gaat op steeds meer plaatsen wat neerslag vallen. Maandag verplaatst de neerslag zich dan nog wat verder nar het oosten tot pak hem beet de westelijke en centrale Oostentrijkse Alpen. De Sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 800 en 1300 meter.
WestwindWeter
In het verdere verloop van de week krijgen we te maken met een zonaal (westelijk) stromingspatroon en gaat het onbestendig verder waarbij dan weer wat koudere en dan weer wat zachtere luchtmassa’s tot over west Europa en de Alpen worden aangevoerd. Een actievere storing (warmtefront) behorende bij een depressie boven de Atlantische Oceaan gaat in de loop van de woensdag voor neerslag zorgen.
Verder is het zaak om tussen de fronten door de goede momenten die er ook zeker zullen komen uit te pikken. Met de krachtige jet over of net ten zuiden van de Alpen zal ook de wind een thema gaan worden waarbij in de bergen een harde tot stormachtige wind zal komen te staan. Woensdag in de loop van de dag stijgende sneeuwvalgrens, tegen de avond en in de nacht op donderdag van het westen uit aan de noordkant weer dalend tot 1000 meter.
Noordkant lenteachtig Paas weekend met vleugje “zomer”
De wat koudere lucht die dan binnenstroomt zal in de loop van de donderdag en vrijdag van het zuiden uit weer worden verdreven. We komen dan aan de “warme” voorzijde van een geleidelijk verder uitdiepende depressie (hoogtelaag -trog) op de Atlantische Oceaan.
Met een in kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming wordt dan zeer zachte en van origine subtropische lucht naar het noorden toe gepompt. Het wordt dan vooral in de bergen een heel stuk zachter en met toenenmde Südföhn tendens wordt het aan de noordkant lenteachtig met temperaturen die tot 20 a 23 graden kunnen gaan oplopen!
Südstau
De zuidkant krijgt in de loop van het weekend daarentegen te maken met een inzettende Südstau en hier kon het wel eens een heel natte bedoeling gaan worden met veel neerslag en in de hogere Alpen sneeuw.
In de loop van de maandag schuift de jet wat veder door tot over de Alpen en op nadering van de hoogtetrog en een koufront gaat het van het westen uit regenen en geleidelijk ook weer afkoelen.
Hoe dit tegen die tijd allemaal zal gaan verlopen in detail en qua timing is nog niet zeker en gaan we de komende dagen verder vervolgen
Tot zover voor deze zaterdag vanuit een zonnig en nog fris Termen in Oberwallis. fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao