Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 maart 2018, 11:12 uur | Bericht #486108

Natte Europese winter 2017/2018


Bron afbeelding: Onweer-Online

De winter van 2017/2018 was in Europa grotendeels nat en zacht maar eindigde met een droge en koude februari. Een uitzondering vormde het gebied rondom de Middellandse Zee dat in februari juist veel neerslag ontving.

Overstromingen en sneeuwdumps
Een overzicht van de Europese neerslaghoeveelheden ten opzichte van het langjarig gemiddelde is te zien in figuur 1b. Deze afgelopen winter staat in contrast met de veel drogere winter van 2016/2017 (figuur 1a) en het droge vervolg daarvan in 2017 in de zuidwestelijke helft van Europa (figuur 1c).

Over de gebieden die op de kaart (1b) duidelijk herkenbaar zijn met bovengemiddelde neerslaghoeveelheden zijn in de media verscheidene berichten verschenen. Zo hebben we in begin en eind januari twee hoogwatergolven in de Rijn gehad. Het hoogwater in de Maas heeft langer geduurd. Vooral het Franse gedeelte van de Maas heeft overlast opgeleverd en daarnaast andere Franse rivieren zoals de Seine. Dat leidde met name in Parijs en omgeving tot grote overstromingen. Eind februari/ begin maart werden Ierland en Groot Brittannië getroffen door de ergste sneeuwstorm in 35 jaar. Ook sneeuwdumps in de Alpen, het Iberisch Schiereiland, rondom de Adriatische Zee en in de Balkan leverden veel overlast op.


Anomalie in neerslag in (1a) de winter 2016/2017, (1b) winter 2017/2018, (1c) hele jaar 2017, ten opzichte van de langjarige (1981-2010) maandgemiddelden. De meteorologische winter beslaat december, januari en februari. Bron afbeelding: GPCC/KNMI

Positieve gevolgen van natte winter
Zwitserland kreeg afgelopen winter twee keer zoveel sneeuw als normaal. Hevige regen leidde tot hoge waterstanden in het Bodenmeer (figuur 2). Volle Zwitserse meren betekent minder buffercapaciteit bij snelle dooiaanvallen, maar ook een zekerder watertoevoer voor de Rijn in het ‘droge’ seizoen.


Bron afbeelding: vorarlberg.at/KNMI

De sneeuwdump geeft ook een betere start voor de Alpengletsjers, in vergelijking met 2017. Spaanse media zijn ook positief over de extreme hoeveelheden neerslag die daar zijn gevallen. Spanje heeft lange tijd te maken met grote droogte. In het zuiden en westen, in figuur 1b nog het droogste gedeelte, is in de eerste week van maart lokaal tot 300 millimeter gevallen. De afgelopen week is de zoetwatervoorraad met een recordhoeveelheid (sinds 2010) gestegen (figuur 3), maar deze ligt nog steeds 14 procet onder het gemiddelde. Volgens de KNMI-klimaatscenarios krijgt Nederland de komende decennia te maken met nattere winters en drogere zomers.


Bron afbeelding: Embalses.net/KNMI

Bron artikel: KNMI.nl
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1048 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1048, lezen 3 mensen het topic "Waarnemingentopic Zomer 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden