Vandaag met tussenhoog veel zon, morgen Föhn en inzettende Südstau.
Tussenhoog
Vandaag is de invloed vooral in de westelijke Alpen al goed merkbaar en in de nacht is de bewolking er al grotendeels opgelost. Vanmiddag zijn ook de oostelijke Alpen aan de beurt.
In de loop van de dag draait na passage van de hoogte-as de stroming weer naar het zuiden en geraken we weer in een een zuidwestelijke hoogtestroming waarmee weer zachtere lucht wordt aangevoerd.
Door weer oplopende drukverschillen, morgen oplopende tot 8 a 10 hPa zuid /noord, gaat aan de noordkant van west naar oost de Nordföhn weer flink in kracht toenemen. Met föhnkan het kwik oplopen tot 17 a 18 graden, elders is het een stuk koeler en dat geldt speciaal voor de zuidkant waar vochtigere lucht gaat stuwen.
In de Südstau gaat het regenen en boven de 800 a 1000 meter sneeuwen. Ook in de westelijke Alpen neemt de bewolking in de loop van de dag weer toe gevolgd door neerslag, sneeuw meest boven de 800 tot 1300 meter. De wind is matig tot hard uit overwegende zuidwestelijke richtingen en kan in de föhngebieden tijdelijk even flink aantrekken.
Vrijdag gaat het wisselvallig verder waarbij de neerslag een buiig karakter zal hebben, met de aanvoer van weer ietwat zachtere lucht stijgt de sneeuwval grens tijdelijk weer wat.
Deze lucht is niet alleen heel erg koud maar ook heel droog (dauwpunten dalend tot -15 a -25 graden) zodat er niet veel neerslag zal gaan vallen tijdens en na frontpassage. Ofschoon de lucht temperatuur door het lange traject vanaf de pool wel wat zal oplopen gaat het kwik al met al toch nog zo’n graad f 10 tot 20 onderuit. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de GFS ensembles voor resp. de zuid / west / noordkant van de Alpen
De meest koude lucht zal daarbij aan de noordkant van de Alpen blijven hangen. Algemeen wat minder koud wordt het aan de zuidkant en het zuidwesten. Hier krijgen we echter te maken met de invloed van zuidelijke lagedruk gebieden die telkens weer vochtigere lucht en wat minder koude lucht over de zeer koude lucht uit het noorden laten opglijden. Algemeen zal er hier dan ook meer bewolking zijn waaruit ook sneeuw kan gaan vallen.
Ook een apart koudeputje dat in in het weekend van de noordoostelijke hoogtestroming afsnoert en net ten noorden van de Alpen naar Frankrijk trekt kan mogelijk voor wat oplevende (sneeuw)buien activiteit gaan zorgen.
Voor details is het echter nog wat te vroeg en gezien de zeer droge lucht die vanuit het noordoosten wordt aangevoerd worden er geen grotere sneeuw hoeveelheden verwacht.
Aanhoudend koud “lente weer”
Begin volgende week kan de atmosfeer dan weer heel langzaam wat gaan opwarmen maar van lenteweer of een terug keer van zachte weer is geen sprake.
Weliswaar zien we een langzaam herstel voor wat betreft de temperaturen maar het ziet er er zelfs naar uit dat het tot het nog tot aan het einde van de maand zal gaan duren voordat de atmosfeer zich van deze tweede koude-klap zal weten te herstellen.
V
anuit een vrijwel onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao