Gisteren is er wat koudere lucht over de Alpen uitgestroomd welke tevens labiel van opbouw was. Dit leidde tot het ontstaan van diverse buien waarbij zelfs ook onweer werd gemeld. Een zwakke occlusie storing zorgde daarbij voor het opleven van de neerslag waarbij vooral in de westelijke Alpen neerslag en hogerop sneeuw viel. Tussen de buien door was er echter ook ruimte voor mooi felle opklaringen.
Hieronder een paar fraaie sneeuw plaatjes vanuit Vars in de Franse Alpen (Hautes-Alpes)
Mooie winterse plaatjes en polaire luchten ook in de Zwitserse Alpen, hier vinden we zelfs de meeste sneeuw met in de Berner Alpen deels sneeuwhoogtes van meer dan 600 cm hogerop.
Ook vandaag gaat het onbestendig verder en omdat op nadering van een tussenhoog de hoogtestroming wat meer de noordwesthoek op zoekt zal de neerslag zich wat meer op de noordelijke Alpen gaan oriënteren.
De sneeuwvalgrens varieert daarbij van 800 tot 1000 meter in de westelijke Alpen en van 1000 tot 1600 meter in de oostelijke Alpen. Grotere neerslag hoeveelheden worden er echter niet meer verwacht.
Woensdag gaat op het inschuivende tussenhoog het weerbeeld van west naar oost verbeteren waarbij het ook in de oostelijke Alpen wat verder afkoelt. Sneeuwvalgrens dan meest tussen de 1000 en 1400 meter. Naar het westen toe is het vooral de zon die het weerbeeld zal bepalen.
Na passage van de hoogte as draait de stroming in de loop van de woensdag – donderdag van west naar oost weer naar het zuidwesten en wordt er weer zachter lucht aangevoerd. De temperaturen gaan in alle hoogtes weer in de lift waarbij het donderdag aan de noordkant föhnig wordt.
Echter ook elders is het zacht, de vorstgrens stijgt tot 2500 meter en op 1500 meter (850 hPA) wordt het 5 tot 6 graden.
Net als de voorgaande dagen zien we ook vandaag weer een mooie winterse drukverdeling op de weerkaarten verschijnen. In de tweede helft van de week gaat aan de oostflank van een nieuw hoog wat vanuit het noorden naar Scandinavie afzakt een portie zeer koude arctische lucht vanaf de pool naar het zuiden afzakken.
Zoals het er nu naar uitziet zal wanneer we het Amerikaanse GFS model ernaast leggen de voorste grens van de koudere maar ook droge lucht in de loop van de zaterdag de noordelijk en oostelijke Alpen gaan binnenstromen. Naar het westen en zuiden zal dit pas later en afgezwakt gaan gebeuren. Het Europese ECMWF model is wat later met de opmars van de koude lucht. Beide modellen laten de meest koude lucht echter noordelijker van de Alpen naar het westen uitstromen.
Op en achter het polaire front wordt niet al te veel neerslag verwacht waarbij de meeste neerslag in het grensgebied van de zachtere lucht in het zuiden en de koudere lucht vanuit het noorden zal gaan vallen. Onbestendiger en natter is het naar het zuiden toe door de invloed van lage druk boven de Balkan. In hoeverre dit eventueel nog meer neerslag (sneeuw) vanuit het zuidoosten gaan opleveren is onzeker.
Zeker is wel dat we de lente in het weekend weer van de weerkaarten gaat verdwijnen en naar het er naar uitziet ook geen aanstalten zal maken om snel weer terug te komen. Sterker nog begin volgende week gaat mogelijke vanuit het noorden een volgende portie acrtische lucht naar het zuiden uitstromen en wordt het ook in de Alpen mogelijk nog een stuk kouder!
Met een zuidelijk jet en een overwegend noordelijke (geblokkeerde) hoogtestroming gaat het voor de tijd van het jaar duidelijk dan “onderkoeld” of zeg maar gewoon “winters” verder en zullen we het van de al warme maart zon moeten hebben voor wat betreft wat “lente feelings” (en dan met name
achter glas)
Morgen maar eens kijken hoe de winter-comeback zich verder gaat ontwikkelen. Tot zover voor deze dinsdag ochtend vanuit een opgeklaard Termen in Oberwallis. Ciao