Donderdag nogmaals föhn, weekend “winter comeback” !?
Helaas laag de sneeuwvalgrens nogal hoog 1300 tot 1800 en aanvankelijk zelfs nog hoger waardoor de neerslag in de lagere delen in vloeibare vorm viel. Met föhn aan de noordkant en naar het oosten toe algemeen drogere condities.Westwindwetter
Inmiddels zijn we met een meer westelijke stroming in een wat kouder vaarwater terecht gekomen waarbij storingen, vandaag een zwak koufront, periodiek voor wat buiige neerslag zorgen. De oostelijke Alpen hebben met nog wat zachtere lucht te maken waardoor de sneeuwvalgrens van west naar oost nogal varieert.
In de westelijke delen ligt de sneeuwvalgrens tussen de 1100 en 1600 meter, in het oosten tussen de 1300 en 1900 meter. De maxima varieren van 5 tot 18 graden en de vorstgrens tussen – 2 en plus 2 graden (hoogste waardes oostelijke Alpen) Bij dit alles staat een matige tot krachtige westelijk tot zuidwestelijke wind.
Geleidelijk gaat er richting de dinsdag en op dinsdag en deels nog op woensdag vanuit het westen nog wat koudere lucht binnenstromen en gaan vooral op hoogte de temperaturen verder naar beneden.
Morgenmiddag vriest het dan op 1500 meter (850 hPa) 2 tot 3 graden. Het is ook dan wisselvallig met (buiige) neerslag, sneeuw dinsdag aanvankelijk vanaf 1100 tot 1600 meter in de middag en avond en nacht op woensdag vanaf 700 tot 1300 meter.
Vanaf donderdag gaan we weer op herhaling en krijgen we opnieuw te maken met een zachte Südföhn stroming. Donderdagavond en in de nacht op vrijdag dan weer koufront met neerslag en afkoeling. Sneeuwvalgrens weer dalend van 1800 naar 1000 meter.
“Beast from the east” – part two ?!
Interessant wordt het voor de “winter” liefhebbers dan weer vanaf zaterdag – zondag. Zoals we al eerder schreven zinnespelen de weermodellen op een hernieuwde artic outbreak aan de oostflank van een opbouwend hoog boven Scandinavie. Steeds weer zagen we binnen de diverse ensemble berekeningen die zeer koude oplossingen verschijnen. Gisteravond kwamen zowel de GFS als ECMWG operationele oplossing beide met dit scenario op de proppen. Laten we een nader gaan beschouwen wat zich allemaal op “winters” vlak aan het afspelen is!
Artic outbreak
In de loop van deze tweede zien we een hoog vanaf Spitsbergen naar Scandinavie afzakken en aparte lagedruk (gebieden) vanaf Nova Zembla tot over west Rusland. Deze constellatie is de motor voor een nieuwe uitbraak van zeer koude artische luchtmassa’s vanaf de pool.
De voorste begrenzing van deze zeer koude lucht volgens het GFS model zaterdag boven het noorden van Polen en Duitsland verwacht.
In de nacht van zaterdag op zondag boven de noordelijke Alpen. Zondag bevindt het gehele Alpengebied zich dan weer in de “diepvries” lucht.
Ook het ECMWF komt vandaag met een soortgelijke oplossing echter met dien verschil dat de uitbraak van de artische lucht noordelijker zal gaan plaatsvinden en de Alpen langer in de zachtere (minder koude) lucht verblijven.
Uiteindelijk wordt het ook met dit scenario een stuk kouder maar de diepvries kou kan de Alpen dan niet of slechts in afgezwakte vorm bereiken.
Voor wat betreft de neerslag (sneeuw) kansen moeten we nog even ene flinke slag om de arm houden. De inval met koude lucht zal met wat sneeuw gepaard gaan maar de pool lucht is ook zeer droog dus grotere neerslaghoeveelheden gaan er niet vallen. Dit kan echter heel anders gaan uitpakken in het overgangsgebied met de zachtere lucht vanuit het zuiden. Juist hier zijn grotere neerslaghoeveelheden te verwachten (regen / sneeuw). In dit stadium en gezien de grote onzekerheid heeft het weinig zijn om hier nu al verder aandacht aan te schenken!
De grote vraag is ook of de koude anomalie zich op de langere termijn gaat voortzetten. Ook hierover is nog veel onduidelijkheid. Het meest waarschijnlijk scneario is dat met de start van de nieuwe week de scherpe “vorst” kantjes er weer afgaan. Het blijft echter voor de tijd van het jaar te koud en met een zeer zuidelijk verlopende jetstream is een overgang naar zachter “lente” weer dan ook niet waarschijnlijk.
Final Warming
De koude periode eind februari werd destijds in de steigers gezet door een eerdere optredende plotselinge opwarming in de hogere atmosfeer (stratosfeer). Hierdoor begon de stratosferische polar vortex af te zwakken en te splitsen- Zie onze eerder berichtgevingen daar over o.a – HIER –
Dit soort plotselinge opwarming van de stratosfeer (Sudden Stratosfepheric Warming of SSW) laat de sterke westelijke (hoogte) winden afnemen of zelfs naar oost draaien met een sterk verhoogde kans op breken van de Rossby golf en de polaire jet met als gevolg die acrtische uitbraak vanaf de pool.
Door de opwarming gaan ook nu de hoogtewinden (stratosfeer) weer naar het oosten gaan draaien (rond 17 maart) neemt de kans op een een uitbraak van arctische lucht vanaf de pool ook weer toe.
Ook nu hebben we dus weer met een opwarming van de stratosfeer te maken maar deze is seizoens gebonden (toenemende stralingsbalans) en verloop langzamer en wordt dus niet veroorzaakt door een nieuwe SSW. In dit geval spreken we van een Final Warming waarbij dus de stratoferische hoogtewinden uiteindelijk in een oostelijke fase terecht gaan komen die dan tot de volgende winter zal aanhouden (to summer easterly phase ).
Deze final warming vindt normaliter in maart tot half april plaats en de eerdere SSW is er mede verantwoordelijk voor dat deze dit seizoen vrij vroeg geinnitieerd wordt!
Tot zover voor vandaag, morgen maar weer eens verder kijken hoe het één en ander in zijn werk gaat Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao