Vandaag met föhn in oosten lokaal 20 graden, vooral in westen en zuiden neerslag
Gisteren hadden we te maken met een zuidwestelijke hoogtestroming waarbij niet alleen vrij zachte maar ook vochtige lucht werd aangevoerd. Vooral tot een hoogte van 5000 m was de lucht vochtig. Dit is ook mooi te zien aan de ballon sondering (sounding) gistermiddag in het Zwitserse Payerne. Tot het 500 hPA niveua liggen de temperatuur (zwarte lijn) en de stippellijn (dauwpunt) dicht bij elkaar als uiting van de vochtige lucht.De föhn aan de westelijke noordkant was ondanks de drogende werking (dalende lucht) niet in staat om deze vochtige lucht laag op te ruimen en daardoor was het ondanks de föhn bewolkt en grijs.
Lokaal viel er in het noordoosten ook wat (lichte) neerslag uit de bewolking. In de loop van de middag en avond stroomde er weer wat drogere lucht binnen en klaarde het van west naar oost op.
Wintersport -weer dichter bij huis?
Zie -> – Sauerland –
Opkomend koufront
Afgelopen nacht begon vanuit het zuidwesten de bewolking echte al weer toe te nemen op nadering van een frontensysteem boven Spanje en Frankrijk en ook aan de zuidkant begon zich geleidelijk vochtigere lucht te stuwen.
Vandaag gaat op nadering en passage de föhn in de westelijke Alpen (noordkant) van west naar oost geleidelijk weer liggen en navolgend gaat het regenen en hogerop sneeuwen.
Ook de zuidkant krijgt te maken met intensiverende Stau neerslag. De oostelijke Alpen noordkant gaat door verder toenemende drukgradient ( 8 tot 10 hPa) juist vandaag te maken krijgen met de Föhn.
Hier is het droog en föhnig opgeklaard en met de föhn kan het kwik in de dalen en de föhngebieden aan de noordkant stijgen tot 20 graden of zelfs nog iets meer. Met de föhn trekt ook de stevig aan met in de bergen soms een stormachtige föhn (pieken).
De meeste neerslag valt in de Stau van de zuidelijke Alpenhoofdkam en de zuidwestelijke Alpen. Diegenen die in noord Italië verblijven als ook diegenen in zuidoost Frankrijk doen er goed aan een paraplu mee te nemen en ook de bergen maar even een dagje over te slaan. De condities zijn er slecht en vooral in een strook over het oosten van Frankrijk gaan lokaal flinke plens buien vallen met lokaal ook pittige onweersbuien waarbij ook hagel mogelijk is! Vooral in Ligurië (Italie) wordt veel neerslag berekend met als zwaarte punt de regio van Genua. Het het zou met niet verbazen wanneer ze daar de komende 48 uur overlast gaan krijgen door kleinschalige overstromingen en -of modderstromen!
In het hooggebergte valt de neerslag in vaste vorm en mag men rekenen op 20 tot 40 cm aan Neuschnee, bij gunstige Stau boven de 2000 a 2200 meter lokaal 40 tot 80 cm tot maandag avond!
Het mag dag zacht zijn met regen tot grotere hoogtes, voor de sneeuw(dek) hoeven we niet bang te zijn. Vanaf circa 1000 a 1200 meter is het meest sneeuw bedekt, lokaal in beschutte regionen van de Alpennoordkant ook nog een stuk lager. Het betreft hier verschillende lagen goed gezette sneeuw en deze kan wel tegen een “stootje”!
Geen angst zeker nog tot pasen ligt er (meer) dan genoeg sneeuw
In de hogere Alpen vanaf 1800 a 2000 meter treffen we een machtig sneeuwdek aan dat al naar gelang gebied en regio tot 400 a 635 cm dik is. Toppers zijn de Berner Alpen met Engelberg (tot 625 cm hogerop ) en de Kaunertaler Gletscher (600 cm) Hieronder een overzicht van de top tien.
Hieronder nog een overzicht van de sneeuwhoogtes via Kachelmannwetter per kaart. Voor meer gedetailleerde info per gebied klik via de link op de desbetreffende kaart – land / gebied!
Link- Kachelmannwetter – Schneehöhe
Tijdelijke afkoeling
Maandag en dinsdag gaat het met een meer westelijke wind en de aanvoer van wat minder zachte lucht onbestendig verder. Typisch zogenaamd “Westwindwetter” met een mix van zon en wolken afgewisseld door enkele regen of sneeuw buien.
Maandag sneeuwt het in de westelijke Alpen vanaf circa 1500 meter, dinsdag vanaf circa 1000 meter hoogte. In het oosten waar de zachtere lucht wat langer aanwezig blijft algemeen hogere sneeuwvalgrens (1800 a 1400 en dinsdag tot 1200 meter zakkend)
Woensdag neemt van west naar oost de invloed van een inschuivend tussenhoog toe waarbij aan de noordoostflank van het noordwesten en westen uit nog iets koudere lucht binnenstroomt.
Van het westen uit wordt de neerslag steeds veder onderdrukt en krijgt de zon steeds meer ruimte. Sneeuwvalgrens woensdag circa 1000 a 700 meter. Op 1500 meter (850 hPa) temperaturen van – 2 tot – 4 graden.
Na passage van het (zwakke) tussenhoog en diens hoogte-as zoekt de stroming donderdag weer de zuidwest hoek op en gaat aan de voorzijde van een volgende Atlantische depressie weer zachtere lucht over de Alpen uitstromen. Net als deze dagen krijgt de noordkant dan weer te maken met de föhn en het zuiden met toenemen vochtigere lucht massa’s.
Lente of winter?!
Wat er vervolgens vanaf vrijdag gaat gebeuren is nog steeds ongewis. Opnieuw zien we vandaag de tegenstelling op de weerkaarten toenemen. Blikvangers en sturende elementen zijn twee lagedrukgebieden. Het ene met kern boven de Atlantische Oceaan en het ander met kern net ten oosten van Finland. Tussen beide druksystemen gaat zich bovendien een apart hoog wurmen.
Zeer koude arctische lucht gaat dan vanaf de pool naar het zuiden uitstromen en het is de grote vraag hoe dit precies zal gaan verlopen. Daarnaast gaat ook nog eens veel zachtere lucht vanuit het zuiden naar het noorden uit stromen. De strijd tussen de lente en winter gaat dus ergens in het grensgebied van deze twee luchtsoorten plaatsvinden en ook vandaag hebben de weermodellen nog de grootste moeite daarmee. Steeds weer zien we hele koude oplossingen opdoemen en vervolgens weer zachtere. Vanmorgen is met name de operationele run van het GFS weer bijzonder koud en laat de actische lucht in het weekend tot de noordelijke Alpen voor dringen.
Deze zeer koude oplossing wordt echter niet door de ensemble oplossingen ondersteund en is dus een koude “uitbijter” binnen de bandbreedte van de ensembles.
Ook het ECMWF gaat van een minder koude oplossing uit en door het afzakken van het Scandihoog gaat de arctische lucht over over oost Europa en later de Balkan uitstromen. De ensembles van dit model verschijnen pas later op de ochtend.
Al met al vanaf vrijdag volgende week dus zeer onzekere ontwikkelingen en tussen heel zacht lente weer en vrieskou inclusief sneeuw is alles mogelijk.
De komende dagen dus maar eens verder vervolgen en vooral ook de “winter” nog niet helemaal afschrijven. Fijne zondag en graag weer tot morgen of indien daar aanleiding voor is in extra updates. Ciao vanuit een bewolkt Termen waar de eerste druppels vallen!