Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
11 maart 2018, 08:28 uur | Bericht #486045
Algemeen;  op nadering van een koufront samengaand met depressie Yuliya met kern boven de noordelijk Golf van Biskaje nadert een koufront de Alpen. Aan de voorzijde wordt nogmaals zachte lucht aangevoerd, aan de noordkant is het föhnig. Tot maandag van west naar oost Föhn-einde en vooral in de westelijke en centrale Alpen opkomende neerslag en geleidelijke temperatuur daling. Begin volgende week tijdelijk minder zacht, in de tweede helft van de week van het zuidwesten opnieuw zachter  en opkomende föhn.

Vandaag met föhn in oosten lokaal 20 graden, vooral in westen en zuiden neerslag

Gisteren hadden we te maken met een zuidwestelijke hoogtestroming waarbij niet alleen vrij zachte maar ook vochtige lucht werd aangevoerd. Vooral tot een hoogte van 5000 m  was de lucht vochtig. Dit is ook mooi te zien aan de ballon sondering (sounding) gistermiddag in het Zwitserse Payerne.  Tot het 500 hPA niveua liggen de temperatuur (zwarte lijn) en de stippellijn (dauwpunt) dicht bij elkaar als uiting van de vochtige lucht.
 
Sounding Payerne. Bron Meteo Schweiz


De föhn aan de westelijke noordkant was ondanks de drogende werking (dalende lucht) niet in staat om deze vochtige lucht laag op te ruimen en daardoor was het ondanks de föhn bewolkt en grijs.
 
Ondanks de föhn overdag toch veel bewolking zoals ook hier in Laax (Falera – Weisse Arena – Crap Sogn Gion Park) gistermiddag
Later op de dag dan wat drogere lucht en opklaringen. Beeld Engelber, hogerop ligt er hier meer dan 600 cm sneeuw! Zie ook verderop


Lokaal viel er in het noordoosten ook wat (lichte) neerslag uit de bewolking. In de loop van de middag en avond stroomde er weer wat drogere lucht binnen en klaarde het van west naar oost op.
 
Avondstemming Walliser Alpen. Foto Cornelia Ammann-Ebener‎ (Oberwallis)
En nog een schitterend plaatje vanaf de Simplon (Hospiz) van 9 maart jl. Foto Tanja Hess
Wintersport -weer dichter bij huis?
Zie ->  – Sauerland – 

Opkomend koufront
Afgelopen nacht begon vanuit het zuidwesten de bewolking echte al weer toe te nemen op nadering van een frontensysteem boven Spanje en Frankrijk en ook aan de zuidkant begon zich geleidelijk vochtigere lucht te stuwen.



Vandaag gaat op nadering en passage de föhn in de westelijke Alpen (noordkant) van west naar oost geleidelijk weer liggen en navolgend gaat het regenen en hogerop sneeuwen.
 
Radar 07h45 Bron Wetteronline.de


Ook de zuidkant krijgt te maken met intensiverende Stau neerslag. De oostelijke Alpen noordkant gaat door verder toenemende drukgradient ( 8 tot 10 hPa) juist vandaag te maken krijgen met de Föhn.



Hier is het droog en föhnig opgeklaard en met de föhn kan het kwik in de dalen en de föhngebieden aan de noordkant stijgen tot 20 graden of zelfs nog iets meer. Met de föhn trekt ook de stevig aan met in de bergen soms een stormachtige föhn (pieken).

Met het naderen van het koufront en door de Stau neerslag kan de neerslag ook tot in de noordelijke aangrenzende Apen over grijpen. De sneeuwvalgrens daalt van circa 2000 meter naar 1700 tot 1400 meter in de avond. Aan de zuidkant sneeuwval grens tussen de 1200 en 1600 meter. In de oostelijk Alpen (noordkant) ligt de sneeuwvalgrens met 2000 tot 2300 meter een stuk hoger maar dit is puur theoretisch omdat het hier droog blijft.
GFS sneeuwvalgrens zondagmiddag 16h00. In de westelijke Alpen heeft de afkoeling al ingezet.


De meeste neerslag valt in de Stau van de zuidelijke Alpenhoofdkam en de zuidwestelijke Alpen. Diegenen die in noord Italië verblijven als ook diegenen in zuidoost Frankrijk doen er goed aan een paraplu mee te nemen en ook de bergen maar even een dagje over te slaan. De condities zijn er slecht en vooral in een strook over het oosten van Frankrijk gaan lokaal flinke plens buien vallen met lokaal ook pittige onweersbuien waarbij ook hagel mogelijk is! Vooral in Ligurië (Italie) wordt veel neerslag berekend met als zwaarte punt de regio van Genua. Het het zou met niet verbazen wanneer ze daar de komende 48 uur overlast gaan krijgen door kleinschalige overstromingen en -of modderstromen!
 
Neerslag cumulatief tot maandag


In het hooggebergte valt de neerslag in vaste vorm en mag men rekenen op 20 tot 40 cm aan Neuschnee, bij gunstige Stau boven de 2000 a 2200 meter lokaal 40 tot 80 cm tot maandag avond!
Sneeuwval cumulatief tot maandag middag


Het mag dag zacht zijn met regen tot grotere hoogtes, voor de sneeuw(dek) hoeven we niet bang te zijn. Vanaf circa 1000 a 1200 meter is het meest sneeuw bedekt, lokaal in beschutte regionen van de Alpennoordkant ook nog een stuk lager. Het betreft hier verschillende lagen goed gezette sneeuw en deze kan wel tegen een “stootje”!


Geen angst zeker nog tot pasen ligt er (meer) dan genoeg sneeuw

In de hogere Alpen vanaf 1800 a 2000 meter treffen we een machtig sneeuwdek aan dat al naar gelang gebied en regio tot 400 a 635 cm dik is. Toppers zijn de Berner Alpen met Engelberg (tot 625 cm hogerop ) en de Kaunertaler Gletscher (600 cm) Hieronder een overzicht van de top tien.
 
Top tien sneeuwhoogtes skigebieden (snowdepth). Bron Website skiweather.eu


Hieronder nog een overzicht van de sneeuwhoogtes via Kachelmannwetter per kaart. Voor meer gedetailleerde info per gebied klik via de link op de desbetreffende kaart – land / gebied!

Link- Kachelmannwetter – Schneehöhe



Tijdelijke afkoeling
Maandag en dinsdag gaat het met een meer westelijke wind en de aanvoer van wat minder zachte lucht onbestendig verder. Typisch zogenaamd “Westwindwetter” met een mix van zon en wolken afgewisseld door enkele regen of sneeuw buien.

Maandag sneeuwt het in de westelijke Alpen vanaf circa 1500 meter, dinsdag vanaf circa 1000 meter hoogte. In het oosten waar de zachtere lucht wat langer aanwezig blijft algemeen hogere sneeuwvalgrens (1800 a 1400 en dinsdag tot 1200 meter zakkend)
Woensdag neemt van west naar oost  de invloed van een inschuivend tussenhoog toe waarbij aan de noordoostflank van het noordwesten en westen uit nog iets koudere lucht binnenstroomt.



Van het westen uit wordt de neerslag steeds veder onderdrukt en krijgt de zon steeds meer ruimte. Sneeuwvalgrens woensdag circa 1000 a 700 meter. Op 1500 meter (850 hPa)  temperaturen van – 2 tot – 4 graden.
Vooral dinsdag en woensdag tijdelijk in weer wat koudere lucht. GFS T850 hPa voor woensdag 00h00


Na passage van het (zwakke) tussenhoog en diens hoogte-as zoekt de stroming donderdag weer de zuidwest hoek op en gaat aan de voorzijde van een volgende Atlantische depressie weer zachtere lucht over de Alpen uitstromen. Net als deze dagen krijgt de noordkant dan weer te maken met de föhn en het zuiden met toenemen vochtigere lucht massa’s.



Lente of winter?!
Wat er vervolgens vanaf vrijdag gaat gebeuren is nog steeds ongewis. Opnieuw zien we vandaag de tegenstelling op de weerkaarten toenemen. Blikvangers en sturende elementen zijn twee lagedrukgebieden. Het ene met kern boven de Atlantische Oceaan en het ander met kern net ten oosten van Finland. Tussen beide druksystemen gaat zich bovendien een apart hoog wurmen.
GFS T850 hPA met de uitbraak van de artische lucht vrijdag 16 maart 00h00


Zeer koude arctische lucht gaat dan vanaf de pool naar het zuiden uitstromen en het is de grote vraag hoe dit precies zal gaan verlopen. Daarnaast gaat ook nog eens veel zachtere lucht vanuit het zuiden naar het noorden uit stromen. De strijd tussen de lente en winter gaat dus ergens in het grensgebied van deze twee luchtsoorten plaatsvinden en ook vandaag hebben de weermodellen nog de grootste moeite daarmee.  Steeds weer zien we hele koude oplossingen opdoemen en vervolgens weer zachtere. Vanmorgen is met name de operationele run van het GFS weer bijzonder koud en laat de actische lucht in het weekend tot de noordelijke Alpen voor dringen.
GFS (OPER) met de zeer koude oplossing


Deze zeer koude oplossing wordt echter niet door de ensemble oplossingen ondersteund en is dus een koude “uitbijter” binnen de bandbreedte van de ensembles.
 
GFS ensembles prikpunt noordkant centrale Alpen. Mooi is te zien hoe de zwarte dikke lijn de onderste bandbreedte van de ensembles opzoekt (zwarte pijlen)


Ook het ECMWF gaat van een minder koude oplossing uit en door het afzakken van het Scandihoog gaat de arctische lucht over over oost Europa en later de Balkan uitstromen. De ensembles van dit model verschijnen pas later op de ochtend.
ECMWF met het afzakkende hoog en de kou uitval meer oostelijke


Al met al vanaf vrijdag volgende week dus zeer onzekere ontwikkelingen en tussen heel zacht lente weer en vrieskou inclusief sneeuw is alles mogelijk.

De komende dagen dus maar eens verder vervolgen en vooral ook de “winter” nog niet helemaal afschrijven. Fijne zondag en graag weer tot morgen of indien daar aanleiding voor is in extra updates. Ciao vanuit een bewolkt Termen waar de eerste druppels vallen!
| Gewijzigd: 11 maart 2018, 08:55 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.898 topics, welke bij elkaar 448.562 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 621 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 621, lezen 8 mensen het topic "Winter 2011 discussietopic deel 3".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden