In westen en zuiden onbestendig
Aan de noordkant en inner-alpine (Wallis) was het föhnig en stegen de temperaturen zelfs tot 15 a 17 graden. Het warmst werd het in Oberwallis met als topper het weerstation in Brig met een maximum temperatuur van 17.1 graden. In Oostenrijk ging het weerstation in Gumpoldskirchen (Niederösterreich) aan de leiding met 15.8 graden.
Met föhn lokaal 20+ graden
Het weekend verandert er in grote lijnen niet veel aan het zuidwestelijke stromingspatroon en de aanvoer van subtropische lucht. Vooral in de zuidelijke en zondag ook in de westelijke Alpen valt neerslag.
Algemeen betere condities treffen we aan de noordkant aan (föhn) en naar het noordoosten en oosten. In de zachte lucht en ondersteund door de föhn kan het kwik aan de noordkant oplopen naar 18 tot 20 graden en mogelijk lokaal ook nog wat hoger. De sneeuwvalgrens vinden we terug tussen de 1800 en 2300 meter en op 2000 meter wordt het een graad of 4
De gebieden aan de zuidkant van de westelijke Alpenhoofdkam liggen meer beschut tegen de zachte zuidwestelijke hoogte winden waardoor de temperaturen hier vooral op zaterdag nog duidelijk achterblijven. Hier sneeuwt het tussen de 1000 en 1200 meter op de zaterdag en 1200 tot 1500 meter in de loop van de zondag. Lokaal bij intensieve neerslag in de beschutte dalen ook nog lager.
Langs de zuidelijke oostelijke hoofdkam kan het in de nacht van zaterdag op zondag nog aardig afkoelen waardoor hier de sneeuwvalgrens (theoretisch) een heel stuk lager komt te liggen. De nadruk ligt echter op “theoretisch” omdat het hier naar alle waarschijnlijkheid dan nog gewoon
droog zal zijn!
Tot zondagavond kan er in westelijke Alpen en aan de zuidkant tussen 20 en 50 mm neerslag gaan vallen, lokaal met gunstige Stau ook nog meer. In de hogere Alpen, pak hem beet vanaf 1800 tot 2300 meter gaat 20 tot 50 cm Neuschnee vallen, lokaal hogerop ook nog meer.
In de loop van de zondag en maandag stroomt vanuit het westen weer wat koudere lucht binnen welke geleidelijk onder invloed van een inschuivend tussenhoog komt. Op maandag valt er nog neerslag maar geleidelijk wordt het west naar oost droog en krijgt de zon steeds meer speelruimte.
Mocht er nog neerslag vallen dan zal dit voornamelijk aan de Alpennoordkant zijn en een meer buiig karakter hebben. De sneeuwvalgrens daalt dan weer naar circa 1500 meter op maandag tot circa 1200 meter op de dinsdag. Na passage van de hoogte-as draait op woensdag draait de de stroming weer naar zuidwestelijke richting en gaan de temperaturen in alle hoogtes weer in de lift.
Navolgend komen we dan weer aan de voorzijde van een volgende Atlantische depressie te liggen en wordt het aan de noordzijde van de Alpen weer föhnig. De zuidkant krijgt geleidelijk weer te maken met inzettende Südstau.
Gisteravond kwam met name het ECMWF met een zeer koud intermezzo op de proppen waarbij de artische lucht tot over de Benelux en Duitsland zou gaan uitstromen ( -14 tot -16 graden op 1500 meter hoogte en ook aan de grond temperaturen overdag rond het vriespunt.
Vandaag lijkt de arctische uitbraak door tegenwerking van het laag echter minder goed uit de verf te komen en meer noordelijk en oostelijk te gaan gaan plaatsvinden.
Afijn, hoe het allemaal precies gaat verlopen en waar de strijd precies zal worden uitgevochten is nog ongewis en daarover de komende dagen meer.
Tot zover vanuit een bewolkt maar nog droog en deels föhnig Oberwallis. Fijne dag en tot morgen maar weer. Ciao