Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
10 maart 2018, 09:20 uur | Bericht #486041
Algemeen;  aan de voorzijde van laag Yuliya stroomt dit weekend vanuit het zuidwesten  zachte maar periodiek ook vochtige lucht over west Europa en de Alpen uit waarbij het aan de noordkant föhnig is. In de loop van de zondag van west naar oost langzaam föhn einde en navolgend neerslag. Volgende week tijdelijk wat koeler maar aanhoudend onbestendig.

In westen en zuiden onbestendig

Achter een warmtefront is gisteren zachtere en ook vochtigere lucht over de Alpen uitgestroomd en dat vertaalde zich in een mengelmoes van wolken, wolkenvelden en opklaringen. Neerslag van betekenis viel er nergens en met  temperaturen van 10 tot 14 graden was het zacht.
Het mag dan zacht zijn, sneeuw ligt er nog meer dan genoeg. Foto Cäcilia-Berchtold Lötschental Oberwallis
Voorlopig nog geen wandelweer Foto Annelies-Bachmann‎


Aan de noordkant en inner-alpine (Wallis) was het föhnig en stegen de temperaturen zelfs tot 15 a 17 graden. Het warmst werd het in Oberwallis met als topper het weerstation in Brig met een maximum temperatuur van 17.1 graden. In Oostenrijk ging het weerstation in Gumpoldskirchen (Niederösterreich) aan de leiding met 15.8 graden.
 
Vooral later op de dag kwam in het zuidoosten ook de zon er nog goed door. Foto Civetta / Neilson Italy Team ‏@neilsonitaly 12 u12 uur geleden
Met föhn lokaal 20+ graden
Het weekend verandert er in grote lijnen niet veel aan het zuidwestelijke stromingspatroon en de aanvoer van subtropische lucht. Vooral in de zuidelijke en zondag ook in de westelijke Alpen valt neerslag.



Algemeen betere condities treffen we aan de noordkant aan (föhn) en naar het noordoosten en oosten. In de zachte lucht en ondersteund door de föhn kan het kwik aan de noordkant oplopen naar 18 tot 20 graden en mogelijk lokaal ook nog wat hoger. De sneeuwvalgrens vinden we terug tussen de 1800 en 2300 meter en op 2000 meter wordt het  een graad of 4
 
Radarbeeld 08h00. Bron Wetteronline.de


De gebieden aan de zuidkant van de westelijke Alpenhoofdkam liggen meer beschut tegen de zachte zuidwestelijke hoogte winden waardoor de temperaturen hier vooral op zaterdag nog duidelijk achterblijven. Hier sneeuwt het tussen de 1000 en 1200 meter op de zaterdag en 1200 tot 1500 meter in de loop van de zondag. Lokaal bij intensieve neerslag in de beschutte dalen ook nog lager.
GFS neerslag 3H zondagochend met in het westen en zuiden regen en hogerop sneeuw.
GFS T850 hPA zondag ochtend.


Langs de zuidelijke oostelijke hoofdkam kan het in de nacht van zaterdag op  zondag nog aardig afkoelen waardoor hier de sneeuwvalgrens (theoretisch) een heel stuk lager komt te liggen. De nadruk ligt echter op “theoretisch” omdat het hier naar alle waarschijnlijkheid dan nog gewoon
droog zal zijn!
GFS sneeuwvalgrens zaterdag
en voor zondagmiddag 18h00


Tot zondagavond kan er in westelijke Alpen en aan de zuidkant tussen 20 en 50 mm neerslag gaan vallen, lokaal met gunstige Stau ook nog meer. In de hogere Alpen, pak hem beet vanaf 1800 tot 2300 meter gaat 20 tot 50 cm Neuschnee vallen, lokaal hogerop ook nog meer.
 
Arpege sneeuwval cumulatief tot en met zondag


In de loop van de zondag en maandag stroomt vanuit het westen weer wat koudere lucht binnen welke geleidelijk onder invloed van een inschuivend tussenhoog komt.  Op maandag valt er nog neerslag maar geleidelijk wordt het west naar oost droog en krijgt de zon steeds meer speelruimte.
 
Tussenhoog dinsdag met tijdelijk drogere en koudere lucht


Mocht er nog neerslag vallen dan zal dit voornamelijk aan de Alpennoordkant zijn en een meer buiig karakter hebben. De sneeuwvalgrens daalt dan weer naar circa 1500 meter op maandag tot circa 1200 meter op de dinsdag. Na passage van de hoogte-as draait op woensdag draait de de stroming weer naar zuidwestelijke richting en gaan de temperaturen in alle hoogtes weer in de lift.
 
Tussenhoog woensdag nacht 03h00


Navolgend komen we dan weer aan de voorzijde van een volgende Atlantische depressie te liggen en wordt het aan de noordzijde van de Alpen weer föhnig. De zuidkant krijgt geleidelijk weer te maken met inzettende Südstau.
 
In de tweede helft van de week gaat het geleidelijk weer afkoeling en vanaf vrijdag en in het weekend gaat er een heftige strijd plaatsvinden tussen zeer zachte lucht die aan de oostflank van het Atlantische laag naar het noorden probeert op te stomen en zeer koude arctische lucht die aan de oostflank van een hoog boven Scandinavie naar het zuiden gaat uitstromen.



Gisteravond kwam met name het ECMWF met een zeer koud intermezzo op de proppen waarbij de artische lucht tot over de Benelux en Duitsland zou gaan uitstromen ( -14 tot -16 graden op 1500 meter hoogte en ook aan de grond temperaturen overdag rond het vriespunt.
 
ECMWF T850 hPa gisteravond


Vandaag lijkt de arctische uitbraak door tegenwerking van het laag echter minder goed uit de verf te komen en meer noordelijk en oostelijk te gaan gaan plaatsvinden.
 
ECMWF vanmorgen voor zondag 18 maart.


Afijn, hoe het allemaal precies gaat verlopen en waar de strijd precies zal worden uitgevochten is nog ongewis en daarover de komende dagen meer.
 
GFS ensembles centrale Alpen noordkant


Tot zover vanuit een bewolkt maar nog droog en deels föhnig Oberwallis. Fijne dag en tot morgen maar weer. Ciao
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1036 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1036, lezen 3 mensen het topic "Lente discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden