Zuiden storings gevoelig, noorden Föhn gevoelig
In een groot deel van de Alpen konden we gisteren onder invloed van een tussenhoog genieten van veel zon en aangename temperaturen. De zeer droge (föhn) lucht zorgde voor een staal blauwe hemel en heerlijke vergezichten. Het Zwitserse noordelijke Alpenlaagland had nog geruime tijd te maken met mist (Hochnebel) die deels hardnekkig bleef liggen en pas in de loop van de middag door de zon werd.Aan de noordkant en inner-alpine dalen zorgde de föhn voor een extra thermische opleving en lente kriebels. In Zwitserland steeg het kwik lokaal tot bijna 17 en in Oostenrijk tot bijna 15 graden. In de loop van de dag nam de wind en bewolking vanuit het westen en zuiden weer toe op een naderende storing boven Frankrijk.
Kaiserwetter en een föhnige wind gisteren in Termen OberwallisOnbestendig en wat dalende temperaturen
In vergelijking gisteren is er weinig nieuws te melden ten aanzien van het weerbeeld voor de komende dagen en om niet steeds in herhaling te vallen vatten we het voor de komende dagen gemakshalve maar even kort samen: aanhoudend onbestendig met periodiek oplevende neerslagkansen door storingen die aanvankelijk wat koudere en dan weer wat zachtere luchtmassa’s vanuit westelijke tot zuidwestelijke richtingen aanvoeren. De noordkant blijft perodiek gevoelig voor föhnige condities, de zuidkant voor stau invloeden!
De sneeuwvalgrens pendelt al naar gelang deze luchtmassa’ tussen de 1300 e 700 meter en de vorstgrens tussen de 2000 en 1000 meter. Met het vorderen van de week tot donderdag in alle hoogte algemeen wat dalende temperaturen.
Zoals gezegd krijgen de zuidelijke Alpen door de overwegend zuidwestelijke stroming en Stau te maken met de meeste storingsinvloed en dus ook neerslag. Cumulatief gaat er hier in de bergen tot het einde van de week tussen de 20 en 40 cm aan sneeuw vallen, lokaal met gunstige Stau is 40 tot 60 cm mogelijk. Elders valt weinig tot geen neerslag en dat geldt in het bijzonder voor de noordelijke Föhngebieden.
Vanaf donderdag zien neemt de invloed van een Atlantische depressie op weg naar de Britse Eilanden steeds meer toenemen waarbij aan de voorzijde ervan met een in kracht toenemende hoogtestroming steeds zachtere lucht maar ook vochtigere luchtmassa’s vanaf de Azoren en westelijke Middellandse Zee wordt aangevoerd.
In het weekend resulteert dit in een krachtige Südföhn situatie. Met Föhn en in de zachte lucht kan het kwik aan de noordkant dan oplopen tot 18 a 20 graden en wellicht gaat het heel lokaal richting de 21 of 22 graden!
Het wordt dan in de westelijke Alpen en vooral in de zuidelijk Alpen toenemend onbestendig en gaat er neerslag met zwaarte punt in de Südstau van de Alpenhoofdkam. In de zeer zachte lucht sneeuwt het daarbij pas vanaf 1800 a 2300 meter. De noordkant houdt het langere tijd droog en föhnig
In de loop van de zondag en nacht op maandag en maandag overdag komen we aan de koude kant van de polaire jet te liggen. Op nadering en passage van het koufront gaat de föhn liggen en volgt frontale neerslag. Sneeuwvalgrens maandag weer dalend naar 1200 meter.
De afkoeling zal echter van korte duur zijn want vanaf dinsdag – woensdag gaan we aan de voorzijde van een volgende opkomende Atlantische depressie gewoon weer op herhaling. De temperaturen gaan weer flink in de lift en het wordt weer föhnig. Een overgang gaan belangrijk kouder is dus ook vandaag onwaarschijnlijk.
Tot zover voor deze maandag ochtend vanuit een deels bewolkt en zacht Termen in Oberwallis. Een fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao