Steeds meer veiligheidsregio's schalen op naar fase 2 voor natuurbrandgevaar
Uitleg fases
In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, en/of gras(duinen) de kans op natuurbrand toeneemt bij droog weer. Een natuurbrand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen/uitbreiden.
Fase 1
Op dit moment zijn er geen extra maatregelen getroffen om natuurbrand te voorkomen. Wel geldt altijd dat voorzichtigheid geboden is.
Fase 2
Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans is dan ook aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook uw medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken.
Tijdens deze fase kunt u natuurlijk nog steeds gerust de natuur intrekken. Maar wees extra alert, gebruik het gezonde verstand en meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112.
Ook kan het zijn dat u, ondanks een – gemeentelijke of provinciale - vergunning, geen vuur meer mag maken, bijvoorbeeld om snoeiafval te verbranden.
Bron: Natuurbrandrisico.nl | Gewijzigd: 1 juli 2018, 20:48 uur, door Lako
Op Noord-Brabant en Zuid-Limburg na is in heel Nederland natuurbrandrisico Fase 2 van kracht.
natuurbrandrisico.nl
Brandweer speurt vliegend naar rook
Vanwege de aanhoudende droogte controleert de brandweer natuurgebieden op brandhaarden vanuit de lucht. Hoe eerder brand wordt gespot, hoe sneller deze kan worden geblust.Schokkend beweegt de Cessna 172 zich door het luchtruim ten noorden van Apeldoorn, alsof we over een zandweg vol hobbels en diepe kuilen rijden. ,,Excuses voor de turbulentie", zegt piloot Gerard Riensema. ,,Door de hitte ontstaat er een krachtige thermiek, waardoor we nogal schommelen."
Een minuut eerder zijn we opgestegen vanaf Teuge, het regionale vliegveld tussen Apeldoorn en Deventer. Sinds vrijdag voert de brandweer vanaf deze locatie inspectievluchten uit boven de Veluwe, natuurgebieden in Overijssel en de Utrechtse Heuvelrug. Op zoek naar beginnende natuurbranden, die in korte tijd hectares bos en heide in vuur en vlam kunnen zetten.
Bomenzee
,,Kijk goed om je heen, we gaan op zoek naar rookpluimen", zegt Riensema, terwijl het vliegtuigje een scherpe bocht naar links maakt. Onder ons de Veluwe, een groene bomenzee waar geen einde aan lijkt te komen. ,,We vliegen op driehonderd meter hoogte, zo overzien we een groot deel van de Veluwe, maar zijn we toch laag genoeg om eventuele rookpluimen goed waar te nemen."
Hans Dijkman van de brandweer in Noord- en Oost-Gelderland is coördinator van een team verkenners. Zijn mensen vliegen mee en speuren natuurgebieden minutieus af op zoek naar het kleinste rookpluimpje, vaak het sein voor een beginnende brand. ,,We vliegen met twee Cessna's; de Ajax Noord en de Ajax Zuid. De eerste vliegt boven de noordelijke Veluwe, de tweede boven de zuidelijke Veluwe. Snelweg A1 is de grens tussen noord en zuid."
Hoe klein ook© ANPDe afgelopen dagen spotten zijn mensen meerdere natuurbranden. Afgelopen weekend waren het er zes. Alleen al op de Veluwe moest de brandweer de afgelopen dagen zo'n tien keer in actie komen. Dijkman: ,,Zodra we vanuit het vliegtuig een brandje zien, vliegen we ernaartoe en bepalen met speciale GPS-apparatuur wat de exacte coördinaten zijn. Die geven we door aan de meldkamer, zodat er lokale eenheden op af worden gestuurd."
Bij een natuurbrand, hoe klein ook, gaan er standaard vier blusvoertuigen en twee watertankwagens naartoe. Hetis cruciaal om een beginnende natuurbrand in de kiem te smoren. ,,Zeker als het waait, kan zo'n brandje heel snel om zich heen grijpen. Dan staat er in korte tijd een groot stuk natuur in de hens", aldus Dijkman.
Noodsituaties
Zodra de coördinaten van de brandhaard zijn gemeld, onderzoekt de verkenner de omgeving. Wat staat er precies in brand; bos of heide? Bij heide is extra haast geboden, want het vuur grijpt dan twee keer zo snel om zich heen. ,,Maar we kijken ook of er bijvoorbeeld een camping in de buurt ligt die gevaar loopt", vertelt Dijkman. ,,In noodsituaties moeten campinggasten worden geëvacueerd. En af en toe dienen we als gids. Dat komt omdat het in een natuurgebied soms moeilijk is om de weg naar een brand te vinden. Vanuit de lucht hebben we een uitstekend overzicht en kunnen we de blusvoertuigen de juiste kant opsturen."
Na een vlucht van twintig minuten boven de Veluwe dirigeert piloot Riensema zijn Cessna weer richting vliegveld Teuge. Ondanks onze spiedende blikken hebben we geen rookpluimen kunnen ontdekken. ,,En dat is misschien maar goed ook", zegt Riensema. ,,Ik heb vroeger wel eens een grote natuurbrand vanuit de lucht gezien. Het vuur, de rook, de hitte - het is verschrikkelijk. Zoiets wil je eigenlijk niet meemaken."
Bron: AD.nl
PROVINCIE UTRECHT - Het is zo droog en warm in de provincie Utrecht dat de kans op natuurbranden groter is dan normaal. De brandweer heeft daarom een vliegtuig de lucht in gestuurd dat eventuele brandhaarden in de bossen moet ontdekken.
— PUUHR (@puuhr) 1 juli 2018
Via @rtvutrecht https://t.co/RPQJB5RiD9 pic.twitter.com/9y9NQbD85Y
Grote inzet bij natuurbrand in het bos aan de Slaperdijk #Amerongen - 112Heuvelrug https://t.co/3dQBtmE91q https://t.co/3dQBtmE91q
— 112MediaGroep (@112mediagroep) 4 juli 2018
#Amerongen kleine bosbrand van 10x10 meter snel geblust, ontdekt door wandelaars n bevestigt door Charly vanuit de lucht. pic.twitter.com/g3vdLcdEc8
— Jaap van E Photography (@japjaapie) 4 juli 2018
https://www.ad.nl/utrecht/brandweer-neemt-geen-risico-met-bosbrand-in-amerongen~a768f19d/
| Gewijzigd: 5 juli 2018, 13:13 uur, door Thijs.
Licht Onweer: 1
Matig Onweer: 3
Zwaar Onweer: 0
Behoorlijke #heide #brand op #ask #oldebroekseheide #oldebroek #tharde #brandweer (kreeg filmpje doorgestuurd) pic.twitter.com/Tmq3kNIt7C
— ☤ Erik-Jan Vis ♂ (@ErikJanFish) 15 juli 2018
Grote heidebrand bij Oldebroek, rook van veraf te zien
OLDEBROEK - Op het Artillerie Schietkamp bij Oldebroek woedt een grote heidebrand. Er staat een gebied van zo'n 200 bij 600 meter in brand, meldt de veiligheidsregio. Twaalf brandweerauto's bestrijden het vuur, samen met waterwagens en coördinerende eenheden. Er zijn ook blushelikopters van de luchtmacht aangevraagd.
Oorzaak nog niet bekend
Een woordvoerder van de veiligheidsregio zei aanvankelijk dat de brand veroorzaakt was door een schietoefening, maar het blijkt dat zo'n oefening er op zondag niet is. Het kan zijn dat er nog munitie lag van een eerdere oefening, zegt de woordvoerder.
Te fors voor defensiebrandweer
Normaal gesproken kan defensie een brand op het terrein zelf blussen, maar het vuur is nu over zo'n groot gebied verspreid dat de hulp van de reguliere brandweer is ingeroepen.
Heidebranden door oefeningen
Er zijn vaker heidebranden op het defensieterrein, vaak het gevolg van oefeningen. Maart vorig jaar ging een stuk heide van 300 bij 500 meter verloren door een mislukte raketproef van studenten van TU Delft.
Bron: OmroepGelderland.nl
Beelden uit de lucht #brand #ASK #tHarde pic.twitter.com/iefjYAHEhc
— Eddy Bossenbroek (@NWVfoto) 15 juli 2018
Door de droogte is er een #heidebrand ontstaan bij Oldebroek / 't Harde. Lieuwe Folkertsma stuurde deze foto vanuit Biddinghuizen: uit de rookwolk ontstaat een cumulus wolk (#pyrocumulus)! Lees meer over de droogte: https://t.co/SnAcdr3DNF pic.twitter.com/60Td9TH0JE
— Weerplaza.nl (@Weerplaza) 15 juli 2018
Er woedt een heidebrand op het oefenterrein ‘t Harde van #Defensie. Er heeft geen schietoefening plaatsgevonden vandaag en met deze droogte wordt er niet geschoten met pyrotechnische middelen. De oorzaak van de brand is nog onbekend.
— Ministerie van Defensie (@DefensieOnline) 15 juli 2018
Brand op de ASK #tHarde pic.twitter.com/a8sdS2RSdT
— Dennis Plugge (@DennisPlugge) 15 juli 2018
Natuurband #Oldebroekerheide. Om verdere uitbreiding van de brand e voorkomen is brandweer stoplijnen aan het maken. Daarnaast zijn de blusheli’s van @dhcluchtmacht aangevraagd. Het vraagt enige voorbereiding voordat deze kunnen worden ingezet.
— VNOGregio (@VNOGregio) 15 juli 2018
Behoorlijke #heide #brand op #ask #oldebroekseheide #oldebroek #tharde #brandweer (kreeg filmpje doorgestuurd) pic.twitter.com/Tmq3kNIt7C
— ☤ Erik-Jan Vis ♂ (@ErikJanFish) 15 juli 2018
Grote brand verwoest korenveld in Echt
Bron afbeelding: Niek van HertenEen brand heeft een groot deel van een korenveld in het Limburgse Echt verwoest. Het veld aan de Gebroekerdijk met tarwe is vier hectare groot en ligt tegen een bosrand. Dat meldt de brandweer. Rond 15.00 uur werd het sein brand meester gegeven.
De brandweer, die met groot materieel was uitgerukt, voorkwam dat de brand oversloeg naar het bos. Foto's van de brand op sociale media tonen grote rookpluimen die uit het veld opstijgen.
Bron: RTLnieuws.nl
#Echt, brand tarweveld. Gezien de flinke rookontwikkeling en uitbreiding naar het bos heeft de OvD opgeschaald naar zeer grote brand. Opgeschaald naar pelotonsbrand.
— Brandweer LN (@brandweerln) 15 juli 2018
HEEMSKERK - Op dit moment woedt er een grote brand in het duingebied van Heemskerk. Juist vanwege de extreme droogte, waar we al langere tijd mee te maken hebben, doet de brandweer er alles aan om de vlammenzee zich niet te laten uitbreiden.
- De brand woedt in een gebied van zeker een halve vierkante kilometer.
- De omliggende wegen (rondom het gebied bij De Kruisberg) zijn afgesloten zodat de plek bereikbaar is voor hulpdiensten.
- Er zijn zo'n dertig brandweervoertuigen opgeroepen voor de brand.
- Ook twee pelotons van de brandweer in Utrecht zijn voor hulp richting Heemskerk gestuurd.
- Om een goed beeld te krijgen van de omvang, hangt er een politiehelikopter boven het gebied.
- De veiligheidsregio roept mensen op om weg te blijven uit het gebied. Daarvoor is inmiddels een NL-Alert uitgezonden.
| Gewijzigd: 16 juli 2018, 13:54 uur, door SvenOndersteuning vanuit de lucht door de #Police03 #zulu8013 bij een #duinbrand #Heemskerk. @VRKennemerland @BrandweerKen @POL_KENland ^02 pic.twitter.com/LPlheqGlBR
— Politiehelikopter (@DePolitieheli) 16 juli 2018
"Nog steeds is de brand in de Loonse en Drunense Duinen niet geblust. De brand in het natuurgebied in Noord-Brabant brak gistermiddag uit.
De brandweer is de hele nacht bezig geweest, maar het vuur is nog niet overal gedoofd. Een gespecialiseerd brandweerteam uit Overijssel gaat het gebied in om de kleine brandhaarden die er nog zijn 'uit te kloppen'.
Gisteren hielpen ook twee helikopters van Defensie met het blussen.
Het is nog niet duidelijk hoeveel schade de brand in het natuurgebied heeft aangericht. Ook is niet bekend wat de oorzaak is." (nos)
http://www.omroepbrabant.nl/?video/113382762/Brand+in+de+Loonse+en+Drunense+Duinen..aspx
http://www.omroepbrabant.nl/?news/280436852/Brand+in+Loonse+en+Drunense+Duinen+na+nacht+blussen+nog+altijd+niet+gedoofd.aspx
https://nos.nl/artikel/2242203-brand-in-loonse-en-drunense-duinen-nog-niet-geblust.html
| Gewijzigd: 19 juli 2018, 11:18 uur, door Nelisz
Graanbrand in #Zwevegem gisteravond, anderhalve hectare graan is in vlammen opgegaan https://t.co/zW2J6YD1yt #droogte #FocusWTV
— Focus & WTV (@FocusWTV) 19 juli 2018
Flinke heidebrand bij Elspeet, toeschouwers hinderen brandweer https://t.co/oKnw7ekWZ1 pic.twitter.com/nzZflQefbj
— Omroep Gelderland (@OmroepGLD) 20 juli 2018
Grote heidebrand bij Elspeet pic.twitter.com/HyqYcQDPmJ
— Eppo Bruins (@eppobruins) 20 juli 2018
— janfrens (@JFrens) 20 juli 2018| Gewijzigd: 20 juli 2018, 17:52 uur, door Sven
Net #brand ontdekt in de duinen van #Schiermonnikoog pic.twitter.com/NUZS7xAdZB
— René Oosterom (@ReneOosterom) 26 juli 2018
Met bron en video op deze site:
https://www.waldnet.nl/wn/nieuws/58945/Grote_duinbrand_op_Schiermonnikoog.html | Gewijzigd: 26 juli 2018, 14:36 uur, door pkd19
Enorme piek in aantal natuurbranden, nu al meer dan in heel 2017
Het aantal natuurbranden in ons land is flink gestegen. In 2018 zijn er nu al meer meldingen voor natuurbranden dan in 2016 en 2017. Juli spant de kroon. Tussen 1 en 25 juli werden er al meer dan duizend natuurbranden gemeld, tegen 187 in de hele maand juli vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van alarmeringen.nl.In 2016 werden er 1293 meldingen gedaan, in 2017 ging het om 1530 meldingen van bos-, heide- en andere buitenbranden. Het is inmiddels eind juli en tot op heden zijn er in 2018 al 1728 meldingen gedaan. De teller staat nu dus al hoger dan in de jaren hiervoor.
Hitte en droogte
De meeste meldingen dit jaar kwamen van de Oldebroekse Heide op de Veluwe.
Het is al weken behoorlijk heet in Nederland. Bovendien is er al weken nauwelijks regen gevallen: het is zelfs de droogste zomer ooit gemeten. Dat heeft gevolgen voor de natuur. Die is kurkdroog.
Bron & kaart: RTLnieuws.nl
Veel respect naar alle Hulpverleners die ook met dit extreem warme weer voor ons klaar staan. pic.twitter.com/TTyk7TZ6F0
— NatuurbrandNL (@WildFires19) July 24, 2018
Grote brand in natuurgebied Reindersmeer
In natuurgebied Reindersmeer bij Well woedt dinsdagmiddag een grote brand. Volgens de brandweer staat een gebied van zo'n 150 hectare in brand. De brandweer is met meerdere wagens uitgerukt om het vuur onder controle te krijgen. Onder meer vanuit Mook, Horst aan de Maas, Helden en Venlo zijn blusploegen ter plaatse. Ook een plaatselijke putteboorder uit Oirlo helpt de brandweer met blussen.
Deel gebied afgezet
De politie laat weten dat zij een groot deel van het gebied rondom Reindersmeer hebben afgezet en is met meerdere patrouilles aanwezig om het verkeer in goede banen te leiden. Ook is de politiehelikopter ingezet om vanaf boven overzichtsbeelden te maken zodat de brandweer het vuur zo goed mogelijk kan bestrijden.
Droogte
Vanwege de droogte is de kans op uitbreiding bij natuurbranden groot. Er wordt daarom sowieso al met meerdere bluswagens uitgerukt. Volgens de brandweer is er sprake van een 'zeer grote' brand.
Rond 17:45 uur kon het sein brandmeester worden gegeven. Volgens een woordvoerder van de brandweer Limburg-Noord gaat het nablussen tot in de loop van de avond duren.
Bron: 1limburg.nl
Er woedt dinsdag een grote brand in het Wellse natuurgebied Reindersmeer. Tot in de wijde omgeving is rook te zien. https://t.co/49mt0PTFee pic.twitter.com/LCEoTGcnBS
— De Limburger (@delimburger) 31 juli 2018
Grote natuurbrand aan Mastendreef in Bergen op Zoom
BERGEN OP ZOOM – In een natuurgebied aan de Mastendreef in Bergen op Zoom heeft dinsdagmiddag brand gewoed. Om over voldoende bluswater te beschikken rukte de brandweer met groot materieel uit. Zes blusvoertuigen en drie watertankwagens werden ingezet om de vlammen te bedwingen. Een gebied van zo’n 100×200 meter zou in brand hebben gestaan. Het nablussen zou nog enkele uren gaan duren. Over de oorzaak van de brand is niets bekend.Bron: brabantactueel.nl
| Gewijzigd: 31 juli 2018, 21:59 uur, door LakoOei, alweer brand in Bergen op Zoom - https://t.co/xxBzIORfXK pic.twitter.com/M0AjkJw1S6
— Indebuurt BOZ (@indebuurtboz) 31 juli 2018