Periodiek neerslag, sneeuw boven 700 a 1300 meter, noorden deels föhnig
Van het zuiden uit is gisteren achter een warmte front vooral in de hoogte al merkbaar zachtere lucht over de de westelijke en deels ook oostelijke Alpen uitgestroomd waarbij het door stijgende drukverschillen ook föhnig was.Zo steeg het kwik in de noordelijke en centrale Zwitserse Alpen op 1500 al tot 0 a 3 graden en met föhn werd het lokaal bijna 10 graden. In de onderste lagen kon de koudere lucht nog aardig weerstand bieden tegen de verzachting. De zachtere lucht was ook een stuk vochtiger en dat resulteerde in meer bewolking en vooral over de westelijke Alpen ook sneeuw.
Opglijdings processen (zachtere lucht wordt door de aanwezige koudere en zwaardere lucht in de onderste atmosfeer gedwongen gedwongen om op te stijgen) zorgden er voor dat met name in de westelijke Alpen de sneeuwval zich verder intensiveerde en lokaal werd er hier 10 tot 20 cm sneeuw gemeld. Elders bleef het meest bij een dun laagje van enkele centimeter. In de middag en avond stroomde er achter het warmte front weer drogere lucht binnen en klaarde het weer op.
Frontale neerslag en pre frontale föhn
Vandaag start de dag deels nog met wat zon of föhnige opklaringen voordat vanuit het zuidwesten op nadering van een volgende storing (occlusie) de bewolking dan overal weer dikker wordt en er weer neerslag gaat vallen.
De frontale neerslag trekt in de ochtend al de westelijke Alpen binnen, in de middag en avond dan in verzwakte mate ook over het oosten.
Ofschoon we met een koufront (occlusiefront) te maken hebben gaat het in de oostelijke Alpen juist nog wat verder verzachten, in de westelijke Alpen daarentegen in de hoogte weer wat afkoelen.
Met een toename van de wind wordt echter de nog aanwezige koudere lucht in de onderste lagen van de atmosfeer juist verder opgeruimd zodat de temperaturen ondanks het koufront juist omhoog gaan in plaats van naar beneden (windtoename).
Dit heeft ook gevolgen voor de sneeuwvalgrens. Bij aanvang van de frontale neerslag kan het in de aanwezige koude lucht nog tot in de lagere delen sneeuwen. Met de windtoename en het verder opruimen van het koude reservoir stijgt de sneeuwvalgrens naar 700 tot 1000 meter, in het oosten lokaal ook tot 1500 a 1600 meter. (zie kaarten GFS hieronder)
De meeste neerslag (sneeuw) wordt de komende 2 tot 3 dagen aan de zuidkant van de westelijke Alpenhoofdkam berekend. Hier gaat tot begin volgende week tussen de 40 en 80 cm aan sneeuw vallen, lokaal hogerop ook nog meer!
Weinig verandering
Het weekend en ook de volgende week verandert er per saldo maar weinig aan het huidige weerbeeld. Grote delen van west Europa en ook de Alpen liggen in de lagedruk die zich uitstrekt vanaf de Atlantische Oceaan, tot over midden en Oost Europa.
Binnen deze zone van lagedruk zien we diverse kernen met lagedruk “rond tollen” en daarmee verbonden storingen gaan periodiek neerslag opleveren.
Met een meest zuidwest tot westelijke hoogtestroming wordt dan weer wat koudere en dan weer zachtere lucht aangevoerd. De sneeuwvalgrens pendelt daarbij al naar gelang de luchtsoort tussen de 700 en 1400 meter. De vorstgrens stijgt geleidelijk naar 1700 tot 2200 meter, in de nachten en ochtend deels ook tot in de dalen. Na dinsdag geleidelijk weer (tijdelijk) dalend naar 1700 tot 1200 meter
De noordkant van de Alpen blijft bij een zuidwestelijke tot zuidelijke aanvoer gevoelig voor de Südföhn en tijdens de föhn fases (pre-frontaal) is het droog en deels ook zonnig met temperaturen die in de föhngebieden tot 10 a 14 graden kunnen oplopen.
Of dan later in de periode de zachtere (lente) lucht het zal gaan winnen of toch misschien weer de koudere lucht vanuit het noorden is nog ongewis en gaan we de komende dagen vervolgen.
Tot zover voor deze vrijdag, graag weer tot morgen en een fijne dag gewenst vanuit een föhnig opgeklaard Termen in Oberwallis.
Webcams-
Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams