Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
2 maart 2018, 08:43 uur | Bericht #485902
Algemeen;  aan de oostflank van depressie – Ulrike– met kern boven de Golf van Biskaje wordt relatief zachte en in fase ook vochtigere lucht via de Alpen naar het noorden toe  getransporteerd. Volgende week gaat het onder invloed van lage druk wisselvallig verder met temperaturen die rond het voor de tijd van het jaar normale niveau zullen liggen.  Een terugkeer van de kou vanuit het noorden is niet waarschijnlijk.

Periodiek neerslag, sneeuw boven 700 a 1300 meter, noorden deels föhnig

Van het zuiden uit is gisteren achter een warmte front vooral in de hoogte al merkbaar zachtere lucht over de de westelijke en deels ook oostelijke Alpen uitgestroomd waarbij het door stijgende drukverschillen ook föhnig was.
 
(Föhnige) opklaringen gisteren in Kleinarl. Foto via Twitter Jolanda Bakker @JolandaBakkker


Zo steeg het kwik in de noordelijke en centrale Zwitserse Alpen op 1500 al tot 0 a 3 graden en met föhn werd het lokaal bijna 10 graden.  In de onderste lagen kon de koudere lucht nog aardig weerstand bieden tegen de verzachting. De zachtere lucht was ook een stuk vochtiger en dat resulteerde in meer bewolking en vooral over de westelijke Alpen ook sneeuw.
 
De start van de meteorologische lente presenteerde zich in de Alpen ondanks de inzettende verzachting nog volop winters. Foto Blatten in Oberwallis / Patrick Henzen
De stevig doorstaande (föhn)wind zorgde voor sneeuwverstuivingen op de Simplonpas. Met een temperatuur van -9 graden was het ook hier nog ijzig koud. Foto via FB Tamara Casile-van Den Berg
Dolomiti Ski – Fotot ingezonden door Jurren Van Opstal


Opglijdings processen (zachtere lucht wordt  door de aanwezige koudere en zwaardere lucht in de onderste atmosfeer gedwongen gedwongen om op te stijgen) zorgden er voor dat met name in de westelijke Alpen de sneeuwval zich verder intensiveerde en lokaal werd er hier 10 tot 20 cm sneeuw gemeld. Elders bleef het meest bij een dun laagje van enkele centimeter. In de middag en avond stroomde er achter het warmte front weer drogere lucht binnen en klaarde het weer op.

Frontale neerslag en pre frontale föhn
Vandaag start de dag deels nog met wat zon of föhnige opklaringen voordat vanuit het zuidwesten op nadering van een volgende storing (occlusie) de bewolking dan overal weer dikker wordt en er weer neerslag gaat vallen.



De frontale neerslag trekt in de ochtend al de westelijke Alpen binnen, in de middag en avond dan in verzwakte mate ook over het oosten.
 
Radarbeeld 08h15. Bron Wetteronline.de


Ofschoon we met een koufront (occlusiefront) te maken hebben gaat het in de oostelijke Alpen juist nog wat verder verzachten, in de westelijke Alpen daarentegen in de hoogte weer wat afkoelen.
 
Opkomende frontale neerslag (occlusie) vanmorgen


Met een toename van de wind wordt echter de nog aanwezige koudere lucht  in de onderste lagen van de atmosfeer juist verder opgeruimd zodat de temperaturen ondanks het koufront juist omhoog gaan in plaats van naar beneden (windtoename).

Dit heeft ook gevolgen voor de sneeuwvalgrens. Bij aanvang van de frontale neerslag kan het in de aanwezige koude lucht nog tot in de lagere delen sneeuwen. Met de windtoename en het verder opruimen van het koude reservoir stijgt de sneeuwvalgrens naar 700 tot 1000 meter, in het oosten lokaal ook tot 1500 a 1600 meter.  (zie kaarten GFS hieronder)



De meeste neerslag (sneeuw) wordt de komende 2 tot 3 dagen aan de zuidkant van de westelijke Alpenhoofdkam berekend. Hier gaat tot begin volgende week tussen de  40 en 80 cm aan sneeuw vallen, lokaal hogerop ook nog meer!



Weinig verandering
Het weekend en ook de volgende week verandert er per saldo maar weinig aan het huidige weerbeeld. Grote delen van west Europa en ook de Alpen liggen in de lagedruk die zich uitstrekt vanaf de Atlantische Oceaan, tot over midden en Oost Europa.



Binnen deze zone van lagedruk zien we diverse kernen met lagedruk “rond tollen”  en daarmee verbonden storingen gaan periodiek neerslag opleveren.
 
Volgende storing (occclusie) met neerslag zaterdag ochtend


Met een meest zuidwest tot westelijke hoogtestroming wordt dan weer wat koudere en dan weer zachtere lucht aangevoerd. De sneeuwvalgrens pendelt daarbij al naar gelang de luchtsoort tussen de 700 en 1400 meter. De vorstgrens stijgt geleidelijk naar 1700 tot 2200 meter, in de nachten en ochtend deels ook tot in de dalen. Na dinsdag geleidelijk weer (tijdelijk) dalend naar 1700 tot 1200 meter
 
GFS ensembles noordelijk (centrale) Alpen


De noordkant van de Alpen blijft bij een zuidwestelijke tot zuidelijke aanvoer gevoelig voor de Südföhn en tijdens de föhn fases (pre-frontaal) is het droog en deels ook zonnig met temperaturen die in de föhngebieden tot 10 a 14 graden kunnen oplopen.
 
Vooral zondag en maandag vrij zacht en aan de noordkant föhn


Of dan later in de periode de zachtere (lente) lucht het zal gaan winnen of toch misschien weer de koudere lucht vanuit het noorden is nog ongewis en gaan we de komende dagen vervolgen.
 
GFS / Multimodel temperatuur prikpunt noordelijke Alpen – St Anton am Arlberg


Tot zover voor deze vrijdag, graag weer tot morgen en een fijne dag gewenst vanuit een föhnig opgeklaard Termen in Oberwallis.


Webcams-
Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.898 topics, welke bij elkaar 448.562 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 549 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 549, lezen 7 mensen het topic "Winter 2011 discussietopic deel 3".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden