Kijken we naar de komende periode, dan blijven we met dit vrij saaie weertype zitten met temperaturen zowat rond normaal (ene keer wat frisser, andere keer wat zachter).
Hieronder de meest recente pluim van het ECMWF model:
ECMWF zinspeelt op een lokaal zachte zondag (met eventueel onweerskansje):
Maar GFS wil hier helemaal niks van weten, integendeel:
We zullen zien wat het wordt, maar momenteel is het noch vis, noch vlees
Misschien dat hier ook onweerskansen om de hoek komen loeren, maar daarover later misschien wel meer in het onweerstopic | Gewijzigd: 30 april 2018, 13:39 uur, door Sven
De zware onweersbuien van gisteren én de sneeuwval in Noord-Frankrijk werden veroorzaakt door hetzelfde lagedrukgebied. Aan de ene kant bevond zich koude lucht waar door zeer intensieve regen met neerslagafkoeling de regen overging in sneeuw. Aan de andere kant was er rond het lagedrukgebied een groot verschil in windrichting. Op hoogte stond er een harde zuidwestenwind en aan de grond waaide er juist een noordoostenwind. Mede door deze windschering konden de buien het lang volhouden en kon er grote hagel voorkomen.
Vandaag bevindt het lagedrukgebied zich net ten noorden van de Benelux.
Momenteel ontwikkelt zich een windveld op de Noordzee. De komende uren zal de wind op de Noordzee verder aanwakkeren, aan de kust kunnen windstoten voorkomen tussen de 70 en de 90 km/u. Het zwaartepunt verplaatst zich gedurende de nacht van Zeeland naar de Wadden.
Het KNMI heeft code geel uitgegeven voor de kustregio's.
Geleidelijjk gaat de lente voor een tweede keer uit een geheel ander zomers weervaatje tappen. Deze ontwikkelingen worden geleidelijk in gang gezet door een afzwakkende hoogtetrog en afsnoerend hoogtelaag dat de komende dagen via de westelijke Middellandse Zee naar de Tyrreense Zee trekt en vervolgens verder afzwakkend naar de oostelijke Middellandse Zee. Daarachter bouwt zich vanuit het noorden een zone van hogedruk op met uiteindelijk een apart filiaal van hogedruk boven de Noordzee en later in de nieuwe week Oostzee / Baltische Staten.
GFS 500 hPa met de hogedruk en hoogterug voor maandag 7 mei
In alle hoogtes gaat met een continenteale aanvoer (oost) en, mede ondersteund door een warme hoogterug (500 hPA geopotentiaal op bijna 5800 meter / T500 hPa -14 graden !! ), de temperatuur flink in de lift en ook de zon gaat dan overuren maken (subsidentie).
De middagtemperaturen stijgen naar 25 graden en lokaal landinwaarts naar 27 tot 28 graden. Koeler blijft het langs de Noordzee kust en Wadden als ook langs de westkust bij evt. zee wind.
Dinsdag zou, althans als het aan het GFS model ligt, tijdens het wisselen van de wacht (centra hogedruk) op een een meelopende zwakke trogstoring en koufrontje vanuit het noordwesten de neerslagactiviteit (buien) wat kunnen toenemen en voor ietwat afkoeling kunnen gaan zorgen (drogere lucht / lagere Theta's) ! Het zomerse karakter blijft echter ook daaran behouden. Overigens gaat het ECMWF vooreerst niet mee met deze ontwikkeling
GFS 06 voor dinsdag met daarop mooi de verschillende luchtsoorten te zien (achter het koufront de drogere en ietwat minder warme lucht, de zon zal dan echter weer veel gaan goedmaken
Ook op de wat langere termijn houden we de thermische verwennerij vast, wel neemt door een wat vlakkere drukverdeling de kans op een regen of onweersbui (dagelijkse gang) geleidelijk toe. (convectief / meer vocht, hogere CAPES)
Temperatuur anomalie T2m voor begin volgende week.
| Gewijzigd: 2 mei 2018, 15:43 uur, door Alpenweerman
Opnieuw zien we (GFS) dinsdag-woensdag samenhangend met een hoogtetrog en koufront een portie koelere lucht vanuit het westen binnenschuiven en tijdens de "luchtmassa" wisseling kunnen er dan buien gaan vallen. In het verdere verloop dan minder warm en stijgende kans op een bui. Ook het ECMWF gaat mee met deze ontwikkeling.
GFS 500 hPa woensdag ochtend
Neerslag / koufrontje
Theta-E's
Nog maar even genieten van het "zomerse" lenteweer. Het eerste koufront lijkt wat te worden afgezwakt en in timing ook wat vertraagd (woensdag / donderdag) In het weekend dan een markante hoogtetrog met afsnoerend hoogtelaag mt daarachter (zaterdag koufront) een portie koude maritiem polaire lucht.
In de Alpen (westelijke) keert de winter terug met sneeuw tot 1000 meter. Lijkt overigens wel een herhaling te gaan worden van 13 mei 2015 met een soortgelijke ontwikkeling. (foto hieronder)
Het lijkt toch steeds waarschijnlijker dat het weerbeeld vanaf het midden van de week drastisch gaat veranderen. Een grondlaag en een navolgende hoogtetrog (-24°C 500 hPa) met koufront gaan donderdag van west naar oost in alle hoogtes een markante afkoeling geven.
De situatie voor de donderdag is nogal complex (grondlaag Duitsland, trog / koufront) en is zeker iets om de komende dagen even nauwlettend te vervolgen!
Vandaag en ook nog morgen woensdag kunnen we nog even genieten van het zomerse lenteweer in optima forma. Woensdag aan de kust met zeewind op naderende hoogtetrog / koufront incl regen(buien) inzettende afkoeling. later ook elders met naar NW draaiende wind.
Donderdag achter koufront in maritem polaire lucht dan overal een graadje of 12 tot 14 kouder en onbestendig ! In de loop van de donderdag(middag) op tussenhoog weer geleidelijk droog en zonnig
GFS T2m dinsdagmiddag
en voor donderdagmiddag
Warmte houdt aan
We hebben al een lange periode van warm weer achter de rug. Momenteel wordt een voortzetting van de warmte voorspeld. Op nog redelijke termijn tikken de verwachtingen soms zelfs de 30ºC aan, maar dat is nog onzeker.
Komende dagen ligt de temperatuur telkens tussen de 22 en 26ºC. Vanaf komend weekend kan de temperatuur nog wat stijgen.
De weerkaart
Sinds langere tijd ligt er al een stevig hogedrukgebied boven Noord-Europa. Zolang dit hogedrukgebied hier blijft liggen houden we een aflandige wind (enkel in het noordwesten soms kans op een wind van zee). Daardoor warmt het overdag goed op. Later kan de wind zelfs een zuidoostelijke tot zuidelijke richting krijgen, waardoor warmte ons beter kan bereiken. Vandaar ook dat de pluim het die dagen mogelijk wat warmer laat worden.
Hardnekkige hogedrukgebieden domineren Noord-Europa. In Zuid-Europa bevindt zich lagedruk waarbij ook een zuidelijke stroming mogelijk is. Als deze stroming doorzet tot de Benelux kan het vanaf het weekend dus nog warmer worden.
De lucht boven Europa is ook vochtig, wat als gevolg heeft dat de lucht onstabiel is en onweersbuien mogelijk zijn. Maar voor grootschalig onweer is er ook windschering nodig, Omdat de straalstroom Europa nauwelijks bereikt door de hardnekkige hogedruk is er weinig wind op hoogte en hierdoor kunnen onweersbuien minder makkelijk groeien. Dat is dus nog een aandachtspunt voor grootschalig onweer. kleinschalig onweer is komende week met deze CAPE-waardes wel mogelijk.
Goed, hieronder even wat kaartjes van de twee meest gangbare modellen (ECMWF & GFS). Dat het te zacht blijft voor de tijd van het jaar is een zekerheidje, maar hoe warm het nu zal gaan worden is nog koffiedikkijken