Aan het eind van de maand doet gfs er nog een leuk schepje erbij op en komt met een sneeuwdump van rond de 10 cm en temperaturen onder nul!
Natuurlijk ver weg maar gewoon absurd dat dit nog mogelijk is Van mij mag het dan ook uitkomen :p
GFS:
Zaterdag:
Dit lijkt me toch mooi temperaturen... (behalve de wadden) | Gewijzigd: 21 maart 2018, 15:11 uur, door JOHNNY123
Zaterdag:
Dit lijkt me toch mooi temperaturen... (behalve de wadden) Leg er even ECMWF naast:
Met dan nog redelijk wat bewolking en een spat motregen waarschijnlijk:
Kortom, een saaie dag en van enig lentegevoel geen sprake
GFS:
Zaterdag:
Dit lijkt me toch mooi temperaturen... (behalve de wadden)
Zal wel meevallen dat warm..het kan wel eens zo zijn dat de hele maand maart te koud verloopt.
ook lees ik her en der online dat er uitspraken worden gedaan over april zelfde verhaal wordt.
Aan het eind van de maand doet gfs er nog een leuk schepje erbij op en komt met een sneeuwdump van rond de 10 cm en temperaturen onder nul!
Natuurlijk ver weg maar gewoon absurd dat dit nog mogelijk is Van mij mag het dan ook uitkomen :p
2 dagen later en het ziet er (jammer genoeg) weer heel anders uit, maarja maart roert zijn staart en april doet wat ie wil dus het zou me eigenlijk niks verbazen als we nog een keer sneeuw krijgen
Edit Sven: plaatjes uit citaat verwijderd
| Gewijzigd: 22 maart 2018, 18:05 uur, door Sven
Winterprik of niet?
De kaarten voor eind maart lopen weer aardig uit elkaar. GFS pikte als eerste signalen op van een eventuele winterprik eind maart (rond 29 maart). Vervolgens verscheen deze winterprik ook bij EC op de kaarten. Inmiddels gaan in het EC ensemble ook andere leden mee in de winterprik, terwijl het ensemble van GFS juist weer terugkrabbelt en normale temperaturen van ongeveer 10ºC laat zien.De vraag is of de winterprik terugkomt in de kaarten van GFS, of dat EC GFS volgt en gewoon normale temperaturen gaat laten zien.
Het verschil
Het verschil is overduidelijk op de kaarten te zien, hier de kaart van de 29ste maart:
ECMWF
Een hogedrukgebied bouwt zich op ten westen van Scandinavië, daardoor draait de wind naar het noordoosten en komt koude lucht onze kant op, dit kan nachtvorst of sneeuwkansen opleveren.
GFS
Een opleving van de depressieactiviteit als het aan GFS ligt. Hierdoor wordt enige opbouwende hogedruk ten noorden van ons al snel teniet gedaan. Een vrij vochtige zuidwestenwind levert wisselvallig weer op met normale temperaturen. Boven de oceaan zien we wel een stevige rug, hierdoor kan er later in april wel frisse lucht vanuit het noorden afzakken.
Dus:
De eenvoudige conclusie luidt: afwachten. De komende tijd zal het langzaam duidelijker worden welk scenario aan het langste eind trekt. Tot die tijd is het nog onzeker. | Gewijzigd: 23 maart 2018, 15:11 uur, door Thijs.
Op dit moment ontstaan er in rap tempo buien, vooral in het zuiden.
De bui binnen de rode circel bevat op dit moment ook onweer.
Uit deze buien kan lokaal aardig wat regenwater vallen, korrelhagel is ook mogelijk. (Momenteel ook een enkele klap onweer erbij in België.)
Morgen is het nog wat kouder met overdag ongeveer 8ºC en, zoals in de post van Alpenweerman beschreven, een kleine kans op (natte) sneeuw, vooral in het noorden en oosten.
Volgende week
Volgende week is er verbetering op komst. Vooral qua temperatuur, want de zon zal in de eerste helft van de week niet al te veel ruimte krijgen.
Na de paasdip stijgt de temperatuur weer. Dinsdag kan het weer 15ºC worden. Momenteel berekenen de modellen ook rond vrijdag warme lucht. Vervolgens wordt de spreiding erg groot, van 5 tot 25ºC, onzeker dus.
De andere kant van het verhaal, de komende dagen hoge neerslagkansen.
Zon zullen we soms wel zien, maar de bewolking zal de komende dagen wel overheersen.
| Gewijzigd: 31 maart 2018, 17:43 uur, door Thijs.
Ja GFS gaat in deze run (12Z run) voor temperaturen van rond de 20'C
Daarbij nog even de pluim van GFS. Oper is een van de warmere opties.
Zal zelf dan maar ff met de 15daagse van vanmorgen via Weerplaza. En dat ziet er allemaal heel netjes uit
Zaterdag warmste dag met op veel plaatsen 20 graden of zelfs al iets meer in het zuiden en oosten van het land.
Vanaf volgende week dinsdag zijn er weer kansen op buien met mogelijk Onweer. | Gewijzigd: 6 april 2018, 13:15 uur, door bassmachine
Eerste warme dag van 2018
Vandaag wordt het de eerste regionale warme dag van 2018, dat wil zeggen dat het op een weerstation warmer dan 20ºC wordt. De temperatuur is inmiddels als flink opgelopen, in het zuiden is het al bijna 18ºC. Dit geldt niet voor gebieden waar een plas water omheen ligt, zoals Zeeland of de omgeving van het IJsselmeer of de Waddenzee. Daar heeft de het nog koude water een duidelijk effect op de temperatuur die daar dus wat lager ligt.
Deze warme dagen worden veroorzaakt door een hogedrukgebied in Oost-Europa die de warmte vanuit het zuiden richting de Benelux laat stromen.
Of het nog tot een landelijke warme dag komt (20ºC in De Bilt) is niet helemaal zeker, maar die kans is erg groot. Morgen wordt het vooral in het binnenland ook warm (tot 23ºC), aan de kust is het minder, dat komt door de wind.
Wind
Vandaag waait er nog een redelijke wind uit het zuiden. Morgen is deze wind echter een stuk zwakker, hierdoor heeft de zeewind zondagmiddag een kans om te ontstaan. De zeewind kan wat bewolking en frisse lucht meebrengen.
Aan de kust een frisse zeewind, in het binnenland een zwakke zuidenwind.
Neerslag
Er kan soms wat lichte neerslag op de radar verschijnen, de onderste luchtlaag is echter behoorlijk droog, dus deze lichte neerslag verdampt grotendeels voordat het de grond raakt.
Rond de dinsdag zouden er wat zwaardere buien kunnen vallen met een mogelijke kans op een beetje onweer. Het is nog te vroeg om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen.
Lange termijn
Op termijn ziet het er ook warmer dan normaal uit met temperaturen vaak tussen de 15 en de 20ºC. Dit komt doordat de luchtdruk boven Oost-Europa hoog blijft en de lagedrukgebieden zich vooral boven West-Europa ophouden. Hierdoor ontstaat een zuidoostelijke stroming die de komende week nog wel even aanwezig blijft.
| Gewijzigd: 7 april 2018, 12:22 uur, door Thijs.
Op de weerkaartjes
Op de dag van vandaag waait in de Benelux een oostenwind, meestal zou je dan een relatief warme en droge lucht verwachten, maar op dit moment is de lucht allesbehalve droog. Het feit dat we nu met vochtige lucht zitten heeft te maken met de omweg die de lucht maakt. Dit is namelijk geen continentale lucht uit Rusland, maar dit is lucht afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Daar kon de lucht veel vocht opnemen die vervolgens met een boogje richting de Benelux kwam.
Deze warme vochtige (en onstabiele) lucht is het belangrijkste ingrediënt van die onweersbuien van gisteren. (Of misschien ook die van morgen?) Al heb je voor zo'n mooi onweersbuitje natuurlijk véél meer nodig om het goed te laten ontploffen (windschering, triggers ect...). Een vatje springstof is niks zonder een aansteker.
Goed, voordat we afdwalen in onweer, momenteel ligt er dus boven Scandinavië een krachtig hogedrukgebied. Kleine (thermische) lagedrukgebieden domineren Zuidwest-Europa.
Bij ons thuis: buienkansen door aanwezige lagedruk.
Maar zoals altijd, verandering is de enige constante. Dit hogedrukgebied gaat aan de wandel naar Rusland en aan de andere kant, boven de Atlantische Oceaan ontstaat een krachtig lagedrukgebied. Boven het Europese vasteland waait een warm zuidenwindje.
Bij ons thuis: voorzichtig al warmer, afnemende buienkansen en al iets meer zon.
Maar dan verschijnt er plotseling een flinke omega-letter op de weerkaarten: een Ω-blokkade. Dit is een stevig hogedrukgebied die het weer voor langere periode kan bepalen. Dit zou zijn stempel kunnen drukken op een hele aprilweek. Het houdt lagedrukgebieden ver weg.
Bij ons thuis: flinke zonkansen, kleine buienkans. Stabiel weer.
Dus, al met al is het prima weer. Bedenk je eens dat ruim een maand geleden het IJsselmeer nog bevroren was en nu de eerste onweerscomplexen in de Benelux al langs zijn gekomen. Van het winterseizoen snel naar het onweersseizoen!
Goedenavond, ik heb de pluim er maar weer eens bij gepakt. Woensdag, donderdag en vrijdag vrijwel zeker dat er op grote schaal in Nederland, temperaturen boven de 20°C worden gehaald. Zaterdag en zondag lijken we qua temperatuur even een stapje terug te nemen. Na het weekend erg onzeker.
Eerste zomerse dag van 2018
In Eindhoven heeft het kwik zojuist nét de 25,0ºC aangetikt. Daarmee is vandaag, 18 april 2018 de eerste regionale zomerse dag van 2018.Vorig jaar kwam de eerste regionale zomerse dag pas op 16 mei, maar één dag later kwam ook al de eerste tropische dag (17 mei dus).
In Hoek van Holland en Wijk aan Zee waait op dit moment een zeewindje, in Hoek van Holland daalde de temperatuur binnen 10 minuten met 4ºC.
Één maand geleden
Het verschil in temperatuur binnen één maand is ook behoorlijk groot. Het weer van één maand terug, 17 en 18 maart dus, was niet warm maar juist ijskoud.
Temperaturen lagen overdag rond het vriespunt, in het oosten werd 17 maart zelfs een ijsdag, gecombineerd met een harde snijdende wind hadden we te maken met lage gevoelstemperaturen.
Hoe anders was het weer één maand geleden, het is een gevolg van het wispelturige weer van de overgang van winter naar zomer.
Morgen
Morgen wordt het opnieuw zeer warm, waarschijnlijk wordt het morgen in De Bilt ook warmer dan 25ºC, waarmee de eerste landelijke zomerse dag ook een feit wordt.
| Gewijzigd: 18 april 2018, 16:34 uur, door Thijs.