Winter komt nog even langs
PluimDonderdag wordt het nog ongeveer 10 graden, vrijdag is het totaal anders. Vrijdag heeft de temperatuur een gevoelige daling ingezet: een winters weekend staat ons te wachten.
Vrijdag zal de koude lucht dus vanuit het noorden de Benelux binnentrekken. Zaterdag heeft dan de volledige Benelux het weer even koud. Vanaf maandag gaan de scherpste kantjes ervanaf en kan het kwik overdag (dankzij de zon) weer naar 5ºC stijgen. 's nachts is het dan ook helder en dus kan het nog wel een paar nachten matig vriezen.
Het de kou wordt voorafgegaan door een afzwakkend front, vandaar dat het donderdag en met name vrijdag nog bewolkt zal zijn. Het weekend maakt dit voor veel plaatsen weer goed door flink wat zonne-uurtjes aan te leveren. In het zuiden en in het uiterste noorden is nog wel wat bewolking mogelijk.
Als we dan ook nog even naar de wind kijken, zien we wel de andere zijde van het verhaal: in het weekend trekt de wind even aan, dit maakt het voor het gevoel nog behoorlijk koud.
De weerkaarten
Huidige situatie
Het weer wordt momenteel bepaald door een krachtig lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden. Aan de andere kant zorgt een rug van hogedruk in grote delen van Europa voor rustig weer. In de Benelux waait een zuidenwind die vrij warme lucht met zich meeneemt.
In Scandinavië zien we echter de koude lucht al afzakken naar Midden-Europa. Het is het startschot van een late winterinval voor grote delen van Europa.
Zaterdag: koude lucht breidt zich uit
De bel koude lucht heeft nu al flink uitgespreid over Noord-Europa, tegelijk zwakt de bel iets af. Onder regie van een krachtig Scandihoog wordt de kou op transport gezet naar West-Europa.
Vrijdag: grote tegenstellingen
Even een stapje terug naar vrijdag. Vrijdag wordt het in het zuiden nog gewoon 6 tot 10ºC, terwijl in het noorden de temperatuur al in de buurt van het vriespunt komt.
Vrijdag hebben we bovendien te maken met een front vanuit het westen. Dit front botst ongeveer boven Nederland tegen de koude lucht die oprukt vanuit het oosten. Waar dat gebeurt (volgens de huidige verwachtingen in Noordoost-Nederland), kan wat sneeuw vallen. Hoeveelheden zijn nog onzeker.
Sneeuwkans Noordoost-Nederland
Nacht vrijdag op zaterdag: afzwakkend front
Zaterdag begint dit front dan weer terug naar het westen te bewegen, tegelijk zwakt het front sterk af, dus als er eventueel sneeuw uit dit front valt, zullen de hoeveelheden beperkt zijn.
In het noorden klaart het op en wordt het helder, die nacht kan het al regionaal matig vriezen.
Onzeker: Waddeneilanden kans op lokale sneeuw?
Als we onder de koudste bovenluchten komen (-15ºC op 1,5 km hoogte), zou dit misschien boven het Waddengebied lokaal kort weer even een lake snow effect opleveren.
Al met al deelt de winter nog een tik uit, zo blijkt het weer toch weer veranderlijk. Weliswaar geen lente, maar ook zeker geen saai weertype. | Gewijzigd: 14 maart 2018, 18:18 uur, door Thijs.
Recordkoud en sneeuw
Bron afbeelding: OnweerOnline
het begin van deze maand was het al steenkoud met zeer lage temperaturen. De afgelopen week hebben we een aantal keer van de lente mogen proeven, maar koude lucht staat opnieuw voor de deur. De winterjassen kunnen de kast weer uit en laat de winterbanden nog maar even zitten: er komt sneeuw.
Vrijdag sneeuw in het noorden
Vanmiddag trekt vanuit het zuiden langzaam een front noordwaarts over ons land. Bij dit front horen wolken en er valt op veel plaatsen enige tijd regen. Dit front blijft boven ons land stilliggen, waardoor het ook vannacht en morgen op een aantal plaatsen een lange tijd nat is.
Met de in kracht toenemende oostenwind wordt opnieuw koude lucht vanuit het verre oosten onze kant op getransporteerd. Deze koude lucht bereikt in de loop van de dag ons land. Dit terwijl het front met regen nog altijd boven ons land ligt. In het noorden kan de regen in de loop van de ochtend en middag overgaan in sneeuw.
In de namiddag wordt het in Friesland, Drenthe of Overijssel mogelijk plaatselijk al wit. Vooral in de avond valt er op meer plaatsen lichte sneeuw en daalt het kwik tot op steeds meer plaatsen tot onder het vriespunt. Dit zorgt regionaal voor gladheid en mogelijk extra verkeersdrukte tijdens de vrijdagavondspits, al valt de meeste sneeuw pas na de avonddrukte. Lokaal valt tot middernacht 2 of 3 centimeter.
Zaterdag ook het zuiden sneeuw
In de nacht naar zaterdag trekt het gebied met lichte sneeuwval langzaam zuidwaarts. In de meeste regio's valt hooguit 1 of 2 cm sneeuw. De temperatuur blijft dalen en loopt aan het einde van de nacht uiteen van -2 graden in het zuiden tot -6 graden in het noordoosten. De wind draait naar noordoost en neemt nog iets toe naar 5 of 6 Bft.
Zaterdagochtend kan er ten zuiden van de grote rivieren nog lichte sneeuw vallen. Daar is de kans op een dun sneeuwdek van een paar centimeter het grootst. Elders schijnt de zon en er is weinig bewolking. De maxima komt uit tussen +1 en -2 graden.
Opnieuw sneeuwbuien door het Oostzee-effect
In de loop van de zaterdag neemt de kans op sneeuwval in een groot deel van het land af, maar op de Waddeneilanden en langs de noordkust neemt de kans op sneeuwbuien weer toe. Net als in het begin van deze maand zorgt het warmere zeewater in de Oostzee en in de Duitse Bocht voor de vorming van diverse buien die vooral op de Waddeneilanden weer voor sneeuw kunnen zorgen. De hoeveelheden lijken minder groot te worden als eerder deze maand, maar een wit landschap op de eilanden is goed mogelijk.
Daar gaan we weer: snijdende oostenwind
We waren net gewend aan de voorjaarsachtige temperaturen, maar de winterjas, sjaal en wanten kunnen weer uit de kast. De kou komt ons land binnen via een stevige oostenwind. Zaterdag waait het het hardst met op veel plaatsen een vrij krachtige of krachtige oostenwind. Op de Wadden kan de oostenwind hard of misschien wel stormachtig zijn. Dit levert in de vroege ochtend van zaterdag gevoelstemperaturen op die lokaal tegen de -15 liggen. Overdag vriest het voor het gevoel ook matig en zondagochtend zijn opnieuw gevoelswaarden van -15 graden plaatselijk mogelijk.
Extremen in maart
In maart kan het alle kanten op met het weer, en dat hebben we tot nu toe goed kunnen zien. Begin maart was het heel erg koud. Het eerste weekend van maart kon er geschaatst worden na een lange periode met kou, het weekend erna was het erg zacht en werd het al 16 graden.Dagwaarden van de gemiddelde temperatuur
Bron afbeelding: Weerplaza.nl/KNMI
Recordkoud
Voor de tweede keer deze maand worden op diverse plaatsen dagrecords voor bijzonder lage temperaturen gebroken. Door de wind voelt het natuurlijk koud aan, maar het wordt ook gewoon koud. Zaterdag kan het op veel plaatsen in het land recordkoud worden. Op de koudste 17 maart werd het in het midden 1 tot 1,5 graden en in het zuiden 2 tot plaatselijk 6 graden. Met een verwachte maximumtemperatuur van hooguit 1 graad boven nul, gaan vooral in het zuiden de records worden verbroken. Er kan zelfs een 109 jaar oud record sneuvelen in Vlissingen: daar werd het op 17 maart 1909 3,6 graden. Ook op zondag kunnen er in het zuiden dagrecords sneuvelen. In het noorden liggen de records buiten bereik, daarvoor moet het kwik de hele dag ruim onder nul blijven. Dit lijkt niet haalbaar.
Bron afbeelding: Weerplaza.nl
Bron artikel: Weerplaza.nl
Vrijdag sneeuwstorm in ons land
Weer & Verkeer | Vandaag 19:27
Piet Paulusma:
Wie net gewend was aan het lente weer zal het de komende dagen zwaar krijgen. Volgens weerman Piet Paulusma krijgt Nederland vrijdag last van een sneeuwstorm met zware spits tot gevolg.
“In de ochtend gaat in het noorden de regen over in sneeuw”, laat de weerman weten. “Het midden van het land krijg in de middag te maken met winterse buien, in de avond en nacht komt het zuiden daarbij.”
Zeer zware spits
Vanaf vrijdagmiddag tot en met zaterdag zal er matig tot slecht zicht zijn door sneeuw. “Sneeuwstormachtig weer met windstoten tot in windkracht 8 of 9, kans op sneeuwduinen. Het wordt een zeer zware middag en avondspits.”
Edit Sven: foto verwijderd vanwege geen bronvermelding | Gewijzigd: 15 maart 2018, 20:38 uur, door Sven
Vrijdag sneeuwstorm in ons land
Weer & Verkeer | Vandaag 19:27
Piet Paulusma:
Wie net gewend was aan het lente weer zal het de komende dagen zwaar krijgen. Volgens weerman Piet Paulusma krijgt Nederland vrijdag last van een sneeuwstorm met zware spits tot gevolg.
“In de ochtend gaat in het noorden de regen over in sneeuw”, laat de weerman weten. “Het midden van het land krijg in de middag te maken met winterse buien, in de avond en nacht komt het zuiden daarbij.”
Zeer zware spits
Vanaf vrijdagmiddag tot en met zaterdag zal er matig tot slecht zicht zijn door sneeuw. “Sneeuwstormachtig weer met windstoten tot in windkracht 8 of 9, kans op sneeuwduinen. Het wordt een zeer zware middag en avondspits.”
Edit Sven: foto verwijderd vanwege geen bronvermelding
Eerst sneeuwstorm noemen en dan toch winterse buien. Wat een flauwekul bericht weer van hem. Nouja we zijn niet anders gewend. | Gewijzigd: 15 maart 2018, 20:53 uur, door JOHNNY123
Hoe koud wordt het?
En dan wordt het ook nog eens gevoelig kouder… De nacht zaterdag is de eerste vorstnacht met lichte en in het noordoosten op een enkele plaats al matige vorst. Zaterdag overdag komt het kwik op de meeste plaatsen maar net iets boven het vriespunt uit. Als de temperatuur onder het vriespunt blijft, hebben we op 17 maart een ijsdag. Dat is bijzonder, maar niet uniek. Op 24 maart 2013 kwam de temperatuur ook niet boven het vriespunt. De kou kwam toen ook vanuit het oosten. De kans op een ijsdag zo laat in het seizoen is klein vanwege de sterker wordende zon. Als het bewolkt is, is de kans dat de temperatuur niet boven het vriespunt komt groter.
EINDE CITAAT
Het is niet terug te vinden in de statestieken, wat men beweert.
Ofschoon aankomend weekend wordt weertechnisch een bijzonder weekend..... Echter hoop ik dat we 5 cm sneeuw krijgen om bevriezing van planten en struiken te voorkomen.
Het zou zomaar eens een dubbele ijsdag kunnen worden. Her en der in den landen. Al vermoed ik dat het bij het politburo der officiele landelijke metingen wederom net boven nul blijft.
Wederom heeft men het geevenaarde record uit van 2013 met 1932 gecorriceerd. In 2013 heb ik hier al eens melding gemaakt. Kort erna was het weer teruggezet, (waarna het stiekem weer is verwijderd.)
Wens jullie een fijn memorabel weekend toe!!!
Modelbeoordeling:
We zien steeds (kleine) verschillen in de meest noordelijke positie van de frontale neerslagband en de activiteit ervan. Deze verschillen zijn van grote betekenis voor waar en hoe veel sneeuw er gaat vallen later vandaag en het eerste deel van zaterdag. De frontale zone komt in de loop van de dag op enige hoogte in een zadelgebied terecht en aan de grond parallel aan de stroming. Komende nacht krijgt een afsnoerende hoogtetrog mogelijk interactie met de frontale zone, wat boven de zuidelijke helft een (kleine) opleving in de activiteit lijkt te geven. Dit is echter nog een onzekere factor, al laten alle modellen deze tendens nu zien. De belangrijkste vraag is hoeveel activiteit er nog op de neerslagband zit vanaf het moment dat de profielen koud genoeg zijn voor droge sneeuw. Grootste kans op enige accumulatie lijkt weggelegd voor de zuidelijke helft in de nacht naar zaterdag en zaterdagmorgen. Maar ook verder naar het noorden moeten we wat lichte sneeuw niet uitsluiten. Hoeveelheden accumulatie variëren ook sterk per model. Hirlam berekent waarschijnlijk te weinig grenslaagbewolking, Harmonie36 lijkt de St sterk te overdrijven.
Neerslag:
Belangrijkste aandachtspunt is de overgang van regen naar (natte) sneeuw in de loop van de dag. In de onderste niveaus wordt de aangevoerde lucht achter het grondkoufront steeds kouder en droger, waardoor de regen in de loop van vrijdag van het noorden uit overgaat in natte sneeuw en sneeuw. In de ochtend zien we in het noordoosten een signaal voor natte sneeuw in alle modellen, in de loop van de middag kan dit in een strook van de kop van Noord-Holland naar Overijssel vooral landinwaarts steeds meer sneeuw worden. Wegdektemperaturen zijn dan nog boven nul en het lijkt om overwegend lichte sneeuwval te gaan, zodat de wegdektemperaturen in de middag waarschijnlijk nog nergens naar het vriespunt zullen gaan. Later vanavond en in de nacht naar zaterdag wordt dit wel steeds meer het geval. Onderkoelde motregen lijkt niet waarschijnlijk, de laagste temperatuur in de dikkere bewolking ligt rond of beneden -7°C. Sneeuwaccumulaties vanaf later vanavond in de orde van enkele centimeters voor het oosten en zuid(oost)en, tot en met zaterdagochtend in het zuidoosten mogelijk lokaal 3-5 cm. Progtemps laten ook noord van het belangrijkste neerslaggebied nog af en toe wat lichte sneeuwval toe, maar dat zal dan nauwelijks meer van betekenis zijn. Sneeuwval in combinatie met een gemiddelde wind boven 40 km/uur (grofweg vanaf 6 Bft) lijkt niet aan te orde, maar enige driftsneeuw is zaterdag vooral in het oosten wel mogelijk.
KMI komt met een code geel voor de sneeuwval:
Modelbeoordeling:
We zien steeds (kleine) verschillen in de meest noordelijke positie van de frontale neerslagband en de activiteit ervan. Deze verschillen zijn van grote betekenis voor waar en hoe veel sneeuw er gaat vallen later vandaag en het eerste deel van zaterdag. De frontale zone komt in de loop van de dag op enige hoogte in een zadelgebied terecht en aan de grond parallel aan de stroming. Komende nacht krijgt een afsnoerende hoogtetrog mogelijk interactie met de frontale zone, wat boven de zuidelijke helft een (kleine) opleving in de activiteit lijkt te geven. Dit is echter nog een onzekere factor, al laten alle modellen deze tendens nu zien. De belangrijkste vraag is hoeveel activiteit er nog op de neerslagband zit vanaf het moment dat de profielen koud genoeg zijn voor droge sneeuw. Grootste kans op enige accumulatie lijkt weggelegd voor de zuidelijke helft in de nacht naar zaterdag en zaterdagmorgen. Maar ook verder naar het noorden moeten we wat lichte sneeuw niet uitsluiten. Hoeveelheden accumulatie variëren ook sterk per model. Hirlam berekent waarschijnlijk te weinig grenslaagbewolking, Harmonie36 lijkt de St sterk te overdrijven.
Neerslag:
Belangrijkste aandachtspunt is de overgang van regen naar (natte) sneeuw in de loop van de dag. In de onderste niveaus wordt de aangevoerde lucht achter het grondkoufront steeds kouder en droger, waardoor de regen in de loop van vrijdag van het noorden uit overgaat in natte sneeuw en sneeuw. In de ochtend zien we in het noordoosten een signaal voor natte sneeuw in alle modellen, in de loop van de middag kan dit in een strook van de kop van Noord-Holland naar Overijssel vooral landinwaarts steeds meer sneeuw worden. Wegdektemperaturen zijn dan nog boven nul en het lijkt om overwegend lichte sneeuwval te gaan, zodat de wegdektemperaturen in de middag waarschijnlijk nog nergens naar het vriespunt zullen gaan. Later vanavond en in de nacht naar zaterdag wordt dit wel steeds meer het geval. Onderkoelde motregen lijkt niet waarschijnlijk, de laagste temperatuur in de dikkere bewolking ligt rond of beneden -7°C. Sneeuwaccumulaties vanaf later vanavond in de orde van enkele centimeters voor het oosten en zuid(oost)en, tot en met zaterdagochtend in het zuidoosten mogelijk lokaal 3-5 cm. Progtemps laten ook noord van het belangrijkste neerslaggebied nog af en toe wat lichte sneeuwval toe, maar dat zal dan nauwelijks meer van betekenis zijn. Sneeuwval in combinatie met een gemiddelde wind boven 40 km/uur (grofweg vanaf 6 Bft) lijkt niet aan te orde, maar enige driftsneeuw is zaterdag vooral in het oosten wel mogelijk.
Gezien de gehele setting en de instromende zeer droge arctische lucht ( DP van het noordoosten uit dalend van - 3 naar - 15 graden) verwacht ik niet veel van de neerslag / sneeuwval. Uitgaande van het Franse model Arome dat vaak goed presteert mbt neerslag zal er weinig tot geen accumulatie plaatsvinden. De meeste kans op sneeuw een sneeuwdekje is gegeven voor de zuidelijke helft van het land.
Hieronder Arome ivgm Harmonie
Koud weekend
Er staat een koud weekend voor de deur met kans op sneeuw...Zaterdag
Zaterdagochtend beginnen we op veel plaatsen met lichte tot lokaal matige vorst. In het midden en zuiden van Nederland en het noorden van België valt nog wat lichte sneeuw en in het noorden van Nederland komen ook enkele opklaringen voor. In de middag kan er nog steeds wat lichte sneeuw vallen in België en op de meeste plaatsen is het bewolkt. Alleen in het noorden van Nederland komen een paar opklaringen voor. In het zuiden en midden van Nederland en het noorden van België is er kans op een ijsdag (Tmax <0'C). Elders komt de temperatuur (net) boven nul uit.
Ook de wind speelt zaterdag een belangrijke rol. Die neemt namelijk vrijdag en zaterdagochtend steeds veder in kracht toe naar een 7 tot 8 bft in het noorden en op de Wadden zelfs een dikke windkracht 8 bft met windstoten van 75 km/h tot 95 km/h. Veder naar het zuiden is de wind minder sterk maar aan de westkust van Nederland kunnen ook windstoten voorkomen van rond de 75 km/h. Zaterdag in de middag en avond en in de nacht naar zondag neemt de wind heel geleidelijk weer in kracht af. Dankzij deze wind ligt de gevoelstemperatuur overdag tussen de -7'C en -11'C.
Zondag
Zondag beginnen we in de hele Benelux met lichte tot matige vorst en een mix van wolkenvelden en opklaringen. De meeste zon wordt zondag in het noorden verwacht terwijl het zuiden en midden van Nederland en België ook nog te maken hebben met wolkenvelden. De temperatuur komt overal boven het vriespunt uit maar warmer dan 3'C wordt het niet. In de avond en nacht naar het maandag gaat het dan weer licht tot lokaal matig vriezen.
In het noorden koelt het al af. In het zuidwesten nog 10ºC.
De neerslag begint op dit moment ook te stagneren, later zal het gebied met neerslag weer terug naar het zuidwesten bewegen.
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Die gladheid is er zeker. De temperatuur daalt langzaam onder het vriespunt wat gladheid door bevriezing van natte weggedeelten geeft. Dat is hier in mijn woonplaats al goed te merken en andere plaatsen zullen spoedig volgen gezien de actuele 2 meter en 10 cm temperaturen. | Gewijzigd: 16 maart 2018, 22:12 uur, door reedtimmer
Komende nacht krijgt een afsnoerende hoogtetrog enige interactie met de frontale zone, wat boven de zuidelijke helft van het land weer een (kleine) opleving in de activiteit lijkt te geven.
Vandaar dat op de radar nu soms weinig te bespeuren valt. Gewoon (s)nowcasten dus
Die gladheid is er zeker. De temperatuur daalt langzaam onder het vriespunt wat gladheid door bevriezing van natte weggedeelten geeft. Dat is hier in mijn woonplaats al goed te merken en andere plaatsen zullen spoedig volgen gezien de actuele 2 meter en 10 cm temperaturen.
De gladheid wel, maar niet gladheid door sneeuw wat ze aangeven.
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Regionale ijsdag of niet?
In grote delen van Nederland schijnt de zon en ligt de temperatuur boven nul (1 à 2ºC). In het zuiden van Nederland komen nog wolkenvelden voor. Onder deze bewolking heeft de zon een beperkte invloed. De temperatuur schommelt dan ook rond het vriespunt. Het zal op enkele tienden graden aankomen of Vlissingen, Eindhoven en Maastricht nog een zéér late ijsdag binnen kunnen slepen.
Gisteren zijn er ook Hellmannen gescoord, en vandaag zal daar ongetwijfeld wat bijkomen.
Morgen heeft de zon meer ruimte en zal het overdag overal boven nul komen (2 tot 3ºC).
Zwak front geeft sneeuwkans
Vannacht trekt een zwak front van noord naar zuid over de Benelux. Aangezien het de komende nacht weer goed afkoelt (0ºC in Noord-Nederland tot -5ºC in Vlaanderen), botst het front op de nachtelijke kou, hierbij kan er lichte ijzel voorkomen, verder naar het zuiden is de kans op lichte sneeuwval. Dit levert her en der misschien een klein sneeuwdekje op. Van dit lokale sneeuwdekje moeten we, wanneer dinsdag de zon er weer bij komt, weer snel afscheid van nemen, de temperatuur stijgt (met een wind vanaf de Noordzee) immers naar 6ºC.Guidance neerslag:
Met het binnenkomen van de frontale bewolking en een wind die voor het front uit al van zee waait lijkt de kans op winterse neerslag voor de noordelijke kustgebieden uitermate klein. Verder landinwaarts laat de koude lucht zich minder makkelijk verdrijven en overheersen winterse neerslagvormen, daar vindt steeds meer opglijding plaats waardoor het neerslaggebied enigszins activeert. De eerste neerslag zal dan overwegend als lichte (natte) sneeuw vallen, waarbij de kans op droge sneeuw en de vorming van een klein tijdelijk sneeuwdek naar het zuidoosten toe toeneemt. Daarachter volgt dan een smalle zone waarin ijsregen of onderkoelde (mot)regen mogelijk zijn, waarbij alle modellen een tijdelijke smeltlaag laten zien maar waarbij er wel subtiele verschillen zijn. EC laat de temperatuur onderin vrij makkelijk oplopen met het binnenkomen van de bewolking en in dit model ontstaat er (vrijwel) nergens een ijsdriehoek. Dit in tegenstelling tot Hirlam, maar ook de Harmonies, waar we verder landinwaarts kortdurend een ijsdriehoek tevoorschijn zien komen. Hirlam houdt deze het langste en meest uitgebreid vast maar van dit model is het bekend dat het net iets te traag opwarmt in dergelijke situaties. Daarnaast liggen de wegdektemperaturen binnen deze zone lokaal nog rond of net onder het vriespunt waardoor de neerslag ook tijdelijk kan aanvriezen. De vraag is hoe grootschalig dit zal zijn. De intensiteiten zijn beperkt (op de meeste plekken minder dan een 1 mm, Harmonies komen lokaal met iets grotere hoeveelheden); opglijding zorgt voor enige intensivering, maar het bovenluchtpatroon vertoont wat divergentie, wat activering tegenwerkt. Bovendien zit de vorst niet in de grond, dus alleen het oppervlak van het wegdek is onder nul, wat er voor zorgt, dat dit gemakkelijker opwarmt eenmaal onder de bewolking. Verder naar het zuiden en zuidoosten kan het tijdelijk blijven liggen van de sneeuw lokaal ook gladheid veroorzaken.
Zo, dat was een flink uitgebreidde guidance, hier nog de kaartjes:
Neerslag komt binnen in Noord-Nederland
Enige activering in het zuiden
KNMI: het is geel
| Gewijzigd: 19 maart 2018, 20:43 uur, door Thijs.