De pluim is wel een stuk minder zacht, gemiddeld gezien, dus het zal om en nabij de 13/14 graden worden zoals het er nu uitziet. Stukje uit de KNMi guidance: ‘Het weekeinde lijkt zacht te verlopen, zaterdag omdat we tijdelijk in maritiem tropische lucht terecht komen, en zondag omdat we door de trekrug waarschijnlijk vrij veel zon hebben in een zuidelijke stroming. De maxima liggen dan rond een graad of 13, in het zuidoosten rond 15°C.‘
| Gewijzigd: 5 maart 2018, 12:03 uur, door markHt
In de nieuwe gfs run bestaat er ook geen twijfel over mogelijk: Onophoudelijke zuid en zuid-zuid-west stromingen die ons zacht lenteweer gaan geven. Typische settings voor het nieuwe klimaat. Neerslag blijft helaas wel aanwezig...
0 uur
96 uur
120 uur
144 uur
168 uur
192 uur
216 uur
Dus komende tijd veel te zacht weer. De kaarten zijn prima in de lente/zomer. Maar een gruwel voor de herfst/winter.
| Gewijzigd: 5 maart 2018, 13:26 uur, door JOHNNY123
En ja richting komend weekend wordt het inderdaad zacht:
Maar genieten hiervan zal er niet bijzitten als we de neerslagkaarten er bij nemen:
Op zaterdag een redelijk wisselvallig weertype en op zondag een bak water als het van de oper afhangt. Gelukkig zien we (voorlopig) dat dit wel een uitbijter is in onderstaande neerslagpluim. Neerslagsignalen zijn de volledig komende periode wel groot te noemen.
Hieronder ook even de temperatuurpluim:
Wat kunnen we dus verwachten: wel een duidelijk wisselvallig weerbeeld met een zachter weekend. Daarna gaan we hoogstwaarschijnlijk terug richting temperaturen rond normaal voor de tijd van het jaar, maar blijft het waarschijnlijk wisselvallig. Van enig stabiel weer (lente of zelfs te fris) is momenteel geen sprake op de kaarten.
Hiermee blijven wij vaak aan de warme kant met zachte zuidwestenwinden.
Zaterdag kan na het warmtefront de temperatuur even flink stijgen (richting lokaal 14ºC in België) omdat we in de zachte lucht terechtkomen. Droog zal het helaas waarschijnlijk niet zijn met buien.
De lagedrukgebieden met bijbehorende neerslag kunnen de Benelux erg makkelijk bereiken doordat de straalstroom vaak in onze omgeving ligt.
Lenteachtige temperaturen met veel bewolking
Komend weekend gaat het lenteachtig aanvoelen met temperaturen van max 16'C in het zuiden en midden van Nederland en België. In de Ardennen, het noorden van Nederland, op de Wadden en waar de wind vanaf het IJsselmeer waait blijft het beduidend kouder met temperaturen onder de 10'C. Ook maandag kunnen in het zuidoosten van Nederland en grote delen van België de temperaturen nog rond de 14'C uitkomen.Maar deze temperaturen gaan niet gepaard met mooi zonnig weer. Het is vrijwel het hele weekend bewolkt maar misschien dat het zondagmiddag in het zuiden van Nederland en België nog even opklaart. Ook valt er dit weekend de nodige regen met ook kans op stevige buien waarbij onweer niet uit te sluiten is. Op veel plaatsen tussen de 10 en 20 mm.
| Gewijzigd: 9 maart 2018, 19:53 uur, door Alpenweerman
Persoonlijk hoeft het van mij niet meer! Maar goed, is niet anders. Overigens weer sneeuw Wadden en Noordzee met deze kaarten!
Dit een heel normaal en elk voorjaar rond deze tijd terugkerend "fenomeen" wat al begin maart heel mooi door de modellen werd weergegeven. Overigens heeft de fimal warming niets met de zgn SSW (sudden stratospheric warming) te maken welke we eerder zagen optreden en mede verantwoordelijk was voor de zeer koude winterse fase in grote delen van west Europa!
| Gewijzigd: 10 maart 2018, 10:13 uur, door Alpenweerman
Die tendens blijft er ook gewoon inzitten, hieronder de laatste runs van GFS en ECMWF:
De tendens richting een te koud weertype voor de tijd van het jaar is stilaan duidelijk aan het worden en van enig stabiel lenteweer is in de verste verte geen sprake. De pluim van GFS is hier nog niet helemaal zeker over, die van ECMWF begint vrij eensgezind te worden:
Hieronder de laatste pluimen, ook de pluim van GFS begint richting ECMWF te gaan.
ECMWF heeft het allemaal een fractie eerder staan, maar er komt wel actie in. Zie maar wat de laatste run mee komt:
We volgen het verder op
Hieronder de laatste pluimen, ook de pluim van GFS begint richting ECMWF te gaan.
ECMWF heeft het allemaal een fractie eerder staan, maar er komt wel actie in. Zie maar wat de laatste run mee komt:
We volgen het verder op Bizar als dit uitkomt. Extreem late ijsdag +sneeuw. Laat maar komen hoor!
Die ijsdag moet ik nog maar zien, die ga je pas krijgen als je een scenario krijgt zoals de hoofdrun van ECMWF schets waarbij de zon niet schijnt (zon in deze periode heeft echt wel voldoende kracht om het op te warmen & per dag komen er 4 minuten bij aan daglengte in deze maand). Dus we gaan al veel dichter op die periode moeten zitten.
Wat misschien wel interessant is, zijn de dagrecords (hieronder voor De Bilt). Benieuwd of er ergens een dagrecord zal worden gehaald! Moest het effectief tot een ijsdag komen, dan noteren we de laatste ijsdag ooit (deze staat nu op 12 maart 1947)
Voorwoord:
M.u.v van een uitstapje morgen (wat frisser) is het de komende dagen eerst overwegend zacht maar wisselvallig. Woensdag lijkt overigens een prima voorjaarsdag te worden. Vrijdag/zaterdag overgang naar een kouder weertype deze overgang kan gepaard gaan met sneeuw (Ecmwf). En/of een paar maartse buien (Gfs) later in de nacht naar zaterdag ook mogelijk ook wat sneeuw. In het weekend word het beduidend kouder. Helaas zit echt lente weer er nog niet in voor de liefhebber komende tijd. Maart is een typische maand waarbij grote verschillen op kunnen treden. In de volksmond word het ook vaak de maand van 4 seizoenen genoemd.!!.
Vrijdag/Zaterdag:
Qua actie is vrijdag/zaterdag mischien nog wel het leukst om naar uit te kijken. Nog wel 2 grote verschillen tussen de modellen omtrent dat verhaal. Waar Gfs nog met flink zachte lucht komt in zuidelijk Benelux, en daarmee ook onstabiliteit toont. Komt Ecmwf al en fractie eerder met de kou en heeft het er een sneeuwfront in staan. Gfs ook later in de nacht naar zaterdag, het verschil is dat Ecmwf dan niet meer met die onstabiliteit kan komen aangezien daar het de ruimte niet meer voor geeft. Is eerder met dat front het zal dan tussen maartste buien gaan (Gfs) en Ecmwf met een sneeuwfront. Hoe en wat moet dichterbij bekeken worden, en uitgewerkt worden met de korte termijn modellen. Zo richting woensdagavond/donderdag een beter zicht daar op.
Gfs kan nog met wat onstabiliteit komen op die zachte lucht vrijdag. Het verschil op hoogte (500hpa is -30) t-max 13/14 kan vrijdag voor enkele flinke maartse buien zorgen. Ecmwf (zie onder en beschrijving boven heeft al andere plannen).
Ecmwf komt aan eind van die dag al met het sneeuwfront. Boven ook in de post van Svenne te zien zal hem hier in de volledigheid tonen nog doormiddel van een gifje.
Patroon van oprukkende kou vanuit oostelijke helft van Europa staat er wat duidelijker in. Hetgeen ook terug te zien is de pluimen. En ook in een aantal andere modellen. De nachtvorsten vind ik eerlijk gezegt niet heel bijzonder. Of het tot ijsdagen komt ik betwijfel het met de felle maart zon. Er zijn wel wat leden die dit tonen waaronder een keer de oper overigens. Dit zijn nachtvorsten die prima nog voor kunnen komen gedurende maand, en in mindere mate ook nog in April. Een ijsdag mocht het al tot een ijsdag komen is wat meer bijzonder, maar niet uitzonderlijk.
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 12 maart 2018, 11:27 uur, door Tatanka
Met een strakke oostenwind erbij dus haal die sjaal maar weer uit de kast
Bij deze (waarschijnlijk) korte kou inval gaat ook gepaart met een beetje sneeuw. Hoeveel en waar kunnen we deze week verder gaan bekijken met de KT modellen.
Of er nog andere familie van de russische beer langskomen is nog maar de vraag. Het kan nog alle kanten uit
| Gewijzigd: 12 maart 2018, 22:56 uur, door weertje
Wat wel heel opmerkelijk zal zijn is de frappante daling van de temperaturen. Op vrijdag stroomt de koude lucht Nederland reeds binnen terwijl we in België nog temperaturen noteren van +10 graden.
Om dan in de laatste run van ECMWF op zaterdag dit al te noteren:
Morgen kunnen we er ook de korte termijn modellen bij gaan nemen richting vrijdag. Benieuwd wat zij zullen laten zien!
Edit: warm zal het ook niet echt aanvoelen door de vrij strakke oostenwind:
| Gewijzigd: 13 maart 2018, 21:04 uur, door Sven