Van zuiden uit oplopende temperaturen en sneeuw, noordkant toenemend föhnig
Ook de dinsdag stond in het teken van de zeer koude arctische lucht en diepvries temperaturen. Vooral in de westelijke Alpen scheen de zon, naar het oosten toe zat meer (hogere)bewolking en had de zon het een stuk moeilijker. Neerslag van betekenis werd nergens gemeld en meest was het droog.Opvallend ook gisteren weer de zeer lage temperaturen in de bergen met op 1500 meter hoogte (850 hPa) temperaturen van bijna 19 graden onder het vriespunt. Enkel in het jaar 1971 meldde bijvoorbeeld het Zwitserse Payerne rond deze tijd van het jaar lagere temperaturen. Diverse meetstations in de hogere Alpen registreerden record minus temperaturen van 25 tot 30 graden. Ook in het Alpenlaagland en voorland vroor het overdag licht tot matig. In Oostenrijk kwam het kwik nergens boven het vriespunt uit, in Zwitserland enkel in het zuidelijke Tessin met als topper Cresciano, alwaar het kwik nog tot + 2.3 graden kon oplopen.
Gisteren heb ik zelf de sneeuwschoenen weer eens ondergebonden en ben een hele dag op pad geweest op de Wasenalp (Rothwald). Het was bitterkoud met temperaturen die op 2200 meter rond de -20 graden lagen en het was zaak om goed in beweging te blijven.
Ook in westelijke richting is de arctische lucht met helemaal tot over de Atlantische Oceaan uitgestroomd met sneeuw en sneeuwbuien tot ver over de Britse Eilanden. De meeste sneeuw valt in de oostelijke delen door aanhoudende “Lake Effekt Snow”.
Overigens zijn ze daar voorlopig nog niet van het winterse weer en met name niet van de sneeuwval af. De komende dagen wordt er nog veel meer sneeuw verwacht tot in de verre uithoeken van het Verenigde Koninkrijk en Ierland!
Zachter, in westen en zuiden neerslag (sneeuw)
Geleidelijk komt er echter een einde aan het extreem koude winterweer en pünktlich met de start van de meteorologische lente gaat ook de atmosfeer weer naar een beduidend minder koude modus overschakelen. Voor dat het zover is gaan we echter eerst weer zeer koud van start met op uitgebreide schaal weer strenge tot zeer strenge vorst.
Het koudst is het vannacht geworden in een ander bekend koude gat (Kältelocht) en wel in het zuid Duitse Beieren alwaar het kwik tot bijna -40 graden ( 39.4°C) onderuit ging. Op dit moment van schrijven vriest het er nog iets meer dan 39 graden! Ook de Glattalp in Zwitserland (kanton Schwyz) deed weer goed mee met 34.1 graden vorst en tendens op dit moment ook nog dalend!
De verzachting die vandaag wordt ingezet wordt in gang gezet door depressie “Ulrike” met centrum bij de Azoren. Het gaat de komende dagen wat in noordoostelijke richting opschuiven en aan de oostflank van het systeem gaat meteen naar zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming steeds zachtere lucht naar het noorden toe uitstromen.
In de loop van de dag zien we boven de westelijke Alpen de wind (stroming) al naar het zuidwesten draaien en gaat het kwik stijgen. De aangevoerde lucht is ook een stuk vochtiger en dat betekent dat vanuit het zuiden ook de bewolking gaat toenemen gevolgd door neerslag.
Dit proces (verzachting) zal in eerste instantie in de zuidwestelijke en westelijke Alpen gaan plaatsvinden. Donderdag zijn dan ook de oostelijke en noordelijke aan de beurt en vrijdag ook de uiterste oostelijke Alpen . Door de verder toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant van de Alpen wordt het aan de noordkant toenemend föhnig.
Met het opdringen van de zachtere en vochtigere lucht gaat er donderdag op een eerste front vooral in de westelijke en zuidwestelijke Alpen neerslag vallen.
Na een drogere periode volgt vrijdag een tweede neerslag front dat dan ook al verpieterend tot over de oostelijk en noordelijke Alpen gaat uitbreiden. De uiterste oostelijke en noordoostelijke delen houden het droog en verblijven het langst in de koudere lucht
Aanvankelijk sneeuwt het tot in de lagere delen en dalen maar geleidelijk stijgt deze naar 700 tot 1000 meter en vrijdag naar 1000 tot 1300 meter. De zuidkant en inner-alpine gebieden verblijven nog wat langer in de koudere lucht (aanwezige koude reservoir) en hier sneeuwt het nog langer tot in de lagere delen en dalen.
De meeste neerslag gaat zoals gezegd in de westelijke en zuidelijke Alpen vallen met als zwaartepunt de Alpes Maritimes en de Ligurische Alpen. Hier kan tot zaterdag tussen de 50 en 100 cm aan sneeuw gaan vallen. (zie kaart hieronder)
In het weekend liggen de temperaturen n vergelijk met de afgelopen zeer koude dagen dan weer een graad of 20 tot 25 hoger. Op 1500 meter wordt het dan 3 tot 6 graden en de vorstgrens zal tussen de 1500 en 2200 meter gaan uitkomen. Het is onder invloed van lage druk onbestendig met periodiek meer bewolking en vooral naar het westen en zuiden toe ook neerslag. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 1000 en 1500 meter.
Volgende week verandert er onder overwegend lage druk grosso modo niet veel aan dit weerbeeld. Storingen zorgen periodiek voor neerslag waarbij dan weer ietwas koudere en dan weer ietwat zachtere lucht wordt aangevoerd.
De meeste neerslag gaat in de westelijke Alpen, de noordkant heeft mede door föhnige condities met minder neerslag te maken. Hoe het één en ander volgende week in detail en qua timing (fronten) gaat verlopen is nog onzeker, daarover dan de komende dagen meer.
Tot zover voor dit moment vanuit een zeer koud Termen in Oberwallis. Inmiddels kan ik vanuit de weerkamer de eerste Stau wolken al boven de Simplon zien opdoemen als teken voor een naderende weersomslag! Fijne dag en tot morgen maar weer! Ciao
Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams